плато със сирена

Идея за семпло лятно плато със сирена за топлите вечери.

Топлото лято не е сезонът, в които прекарваме много време карай печката по очевидни причини. Тогава наблягаме предимно на студени и диетични салати, плодове и лесни рецепти. Ето защо ви предлагаме поредната идея, която няма да ви отнеме много време или усилия, но за сметка на това ще се получи нещо възхитително. Това може да се окаже добро решение за вечерите, в които не ви се приготвя нищо за ядене, но сте гладни, както и за романтична вечеря с любимия или когато ви дойдат неочаквани гости. Сигурни сме, че след като веднъж я опитате, ще искате до края на лятото да се храните само по този начин.

Лятно плато със сирена

плато със сирена

Приготвянето на семпла лятна дъска със сирена ще ви отнеме около 15 минути за подготовка и 5 минути за приготвяне. За около 4-6 порции ще ви трябват следните продукти:

 – 3-4 пити сирене – може да изберете един вид или разнообразие като един твърд, един мек и една миризлив вид
– мед и или медена пита
– печен на скара хляб или асорти бисквити
– салам
– пресни плодове и смокини
– костилкови плодове
– зелени маслини
– бадеми, орехи или шам фъстък

За прошуто с моцарела на скара:

 – 170 грама прясна моцарела, нарязана на кубчета
– 120 грама тънко нарязано прошуто
– кошер сол + смлян черен пипер на вкус

плато със сирена

Извадете сиренето един час преди сервиране. Най-добрата температура за платото от сирена е стайната.

Аранжирайте сиренето върху голяма дъска Върху миризливото сирене капнете малко мед. Аранжирайте изпечените филии хляб около сирената.

Пригответе печено на грил прошуто с моцарела по следния начин: Загрейте грила или грил тигана на средно висока температура и подмажете леко с малко мазнина, за да не залепне прошутото. Увийте всчко парче моцарела плътно в прошуто и го поставете на грила за около 2-5 минути. Махнете от огъня и поръсете със сол и черен пипер.

плато със сирена

Върху дъската със сирена прибавете салама и печените хапки прошуто с моцарела. Запълнете дъската с пресни плодове, зелени маслини и смокини. Завършете с ядки, като ги поръсите около сирената. По желание накрая за разкош може да декорирате и с ядливи теменужки.

плато със сирена

плато със сирена

 

източник:halfbakedharvest.com