Рецепти

Лятно плато със сирена

plato sus sirena

plato sus sirena

Идея за семпло лятно плато със сирена за топлите вечери. Топлото лято не е сезонът, в които прекарваме много време карай печката по очевидни причини. Тогава наблягаме предимно на студени и диетични салати, плодове и лесни рецепти. Ето защо ви предлагаме поредната идея, която няма да ви отнеме много време или усилия, но за сметка на това ще се получи нещо възхитително. Това може да се окаже добро решение за вечерите, в които не ви се приготвя нищо за ядене, но сте гладни, както и за романтична вечеря с любимия или когато ви дойдат неочаквани гости. Сигурни сме, че след като веднъж я опитате, ще искате до края на лятото да се храните само по този начин.

Лятно плато със сирена

plato sus sirena

Приготвянето на семпла лятна дъска със сирена ще ви отнеме около 15 минути за подготовка и 5 минути за приготвяне. За около 4-6 порции ще ви трябват следните продукти:

 – 3-4 пити сирене – може да изберете един вид или разнообразие като един твърд, един мек и една миризлив вид
– мед и или медена пита
– печен на скара хляб или асорти бисквити
– салам
– пресни плодове и смокини
– костилкови плодове
– зелени маслини
– бадеми, орехи или шам фъстък

За прошуто с моцарела на скара:

 – 170 грама прясна моцарела, нарязана на кубчета
– 120 грама тънко нарязано прошуто
– кошер сол + смлян черен пипер на вкус

plato sus sirena

Извадете сиренето един час преди сервиране. Най-добрата температура за платото от сирена е стайната.

Аранжирайте сиренето върху голяма дъска Върху миризливото сирене капнете малко мед. Аранжирайте изпечените филии хляб около сирената.

Пригответе печено на грил прошуто с моцарела по следния начин: Загрейте грила или грил тигана на средно висока температура и подмажете леко с малко мазнина, за да не залепне прошутото. Увийте всчко парче моцарела плътно в прошуто и го поставете на грила за около 2-5 минути. Махнете от огъня и поръсете със сол и черен пипер.

plato sus sirena

Върху дъската със сирена прибавете салама и печените хапки прошуто с моцарела. Запълнете дъската с пресни плодове, зелени маслини и смокини. Завършете с ядки, като ги поръсите около сирената. По желание накрая за разкош може да декорирате вашето плато със сирена с ядливи теменужки.

plato sus sirena

plato sus sirena

 

източник:halfbakedharvest.com