Рецепти

Рецепти за палачинки

recepti za palachinki

recepti za palachinki

Интересни рецепти за палачинки за всеки вкус. Всички знаят как се правят палачинки, но дори и да не знаят, трябва да са на ясно, че всеки може да приготви вкусни палачинки, с които да нагости близките си или да им се наслади сам. И макар технологията на приготвяне винаги да е една и съща, съставките в използваното тесто за палачинки често включват различни компоненти, ето защо има различни видове като палачинки без яйца, палачинки с кисело мляко, овесени палачинки, палачинки с вода, палачинки без мляко, палачинки с газирана вода, палачинки с прясно мляко, протеинови палачинки, диетични палачинки, класически палачинки, постни палачинки, палачинки без брашно, палачинки с мая, френски палачинки, американски палачинки, веган палачинки и т.н. Със сигурност всяка една от тези рецепти за палачинки си има своите почитатели.

Рецепти за палачинки

Американски палачинки с рикота и боровинки

recepti za palachinki

Ако приготвяте предимно храни без глутен, тези палачинки с овесени ядки ще ви допаднат. Те спадат към категорията рецепта за палачинки с прясно мляко и приготвянето им е по-лесно, отколкото предполагате. Ако до сега не сте изпробвали рецепти за американски палачинки, значи сега ви се предоставя чудесната възможност да го направите. От една доза излизат около 15 броя малки пухкави палачинки, които, гарнирани с топинг от маскарпоне и боровинки, се превръщат в уникална закуска.

Необходими продукти за палачинки:

За палачинките:

3 яйца
3 супени лъжици прясно мляко
3/4 чаша сирене рикота
3/4 чаша овесени ядки без глутен
1 1/2 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
кора от 1 лимон

За топинга с маскарпоне:

1/3 чаша сирене маскарпоне
1-2 супени лъжици прясно мляко
1 супена лъжица замразени боровинки, размразени и пюрирани
1 / 2-1 супени лъжици пудра захар, ако е необходимо

Пресни боровинки
кокосови стърготини
кленов сироп

Начин на приготвяне:

recepti za palachinki

Направете палачинките, като смесите всички продукти за тях в блендер, докато получите гладка консистенция. В тиган за палачинки разтопете малко масло и след като се загрее, излейте около една супена лъжица от готовата смес. След като се изпържи за 1-2 минути я обърнете за 1 минута и от другата страна. Извадете и така продължете да правите палачинки и с останалата смес.

Пригответе топинга, като смесите маскарпонето с млякото, боровинките и пудрата захар. Разбъркайте добре и сервирайте заедно с палачинките и допълнително пресни боровинки, кокосови стърготини и кленов сироп за украса.

Пълнени палачинки

recepti za palachinki

Ако до сега не сте правили предястия с палачинки, ето ви една идея, която да изпробвате при първа възможност. Това е рецепта за солена палачинка от царевица с гарнитура от домати, лук и свеж лютив топинг. Подготовката отнема около 15 минути, а приготвянето – около 20. Ето как да си направите 2-3 броя от тези лесни палачинки:

Необходими продукти за палачинки:

1 3/4 чаши царевица (прясна, нарязана от кочан или размразена царевица)
1/4 чаша нарязани на кубчета люти чушлета (изваждат се семките)
6 супени лъжици брашно
1/4 чаена лъжичка бакпулвер
3/4 чаена лъжичка сол
Щипка (или повече) от червен пипер на люспи
Прясно смлян черен пипер
6 супени лъжици прясно мляко
1 яйце

За гарниране:

1/2 чаша нарязани на кубчета пресни домати
3 супени лъжици ситно нарязан зелен лук (само светло зелената част)
3 супени лъжици нарязани на кубчета  лютиви чушлета (изваждат се семките)
1 супена лъжица бял оцет
Сол и прясно смлян черен пипер на вкус

Сметана

Начин на приготвяне:

recepti za palachinki

Пригответе тестото за палачинките: В голяма купа сложете царевицата и чушлетата. В средно голяма купа смесете заедно брашното, бакпулвера, солта, червения пипер и черния пипер. Прибавете млякото и яйцата и разбъркайте, докато се получи гладка консистенция. Изсипете в голямата купа и разбъркайте.

В плосък тиган загрейте малко олио на средно висока сила на котлона. С шпатула разстелете сместа равномерно по дъното на тигана и оставете да се пържи за около 10 минути, докато придобие златист загар. Обърнете и от другата страна, докато получи същия цвят.

Комбинирайте всички съставки за гарниране в малка купа. Разбъркайте и изчакайте малко, след което излейте отделените течности.

Сервирайте палачинките с гарнитурата и малко сметана по желание.

Палачинки с банани

recepti za palachinki

Тези ароматни бананови палачинки с привкус на кокос от кокосовото мляко в тях ще изпълнят кухнята с невероятно ухание. Подготовката на тази рецепта за палачинки отнема около 15 минути, а приготвянето – около 30 минути. Ето как да си приготвите 12 палачинки с мляко от кокос:

Необходими продукти за палачинки:

1 чаена чаша брашно
2 супени лъжици захар
2 супени лъжици бакпулвер
1 чаена лъжичка канела на прах
1/2 чаена лъжичка сол
1 яйце
1 чаша  кокосово мляко на стайна температура
2 супени лъжици растително масло
1 чаша пюре от банан (около 2 големи презрели банана)
Сироп за заливка – кленов, мед, шоколадов или карамелов топинг

Начин на приготвяне:

recepti za palachinki

В голяма купа смесете брашното, захарта, бакпулвера, канелата и солта.

В друга купа разбийте яйцата кокосовото мляко и растителното масло. Разбъркайте добре и прибавете при сухите съставки.Разбъркайте много добре, докато се получи хомогенна смес. Прибавете и бананите. Ще получите лепкаво тесто.

Загрейте плосък тиган за палачинки на котлона и изсипете от тестото. Помогнете си с лъжицата да образувате кръгла форма от него. Когато се появят балончета и краищата започнат да променят цвета си, обърнете палачинката. Когато стане кафява и извадете от тигана и излейте още от сместа в него.

Сервирайте палачинките със заливка и резени банан.

Мини датски палачинки с горещ боровинков сос

recepti za palachinki

Последното ни интересно предложение за рецепти за палачинки са тези нестандартни мини датски палачинки, които се приготвят лесно и бързо. Подходящи са както за сутрешна, така и за следобедна закуска. Подготовката им отнема около 10 минути, а приготвянето – около 15. Ето как да си направите 12 броя от тях:

Необходими продукти за палачинки:

2 супени лъжици разтопено и леко охладено краве масло
4 големи яйца
3/4 чаша прясно мляко
3/4 чаша  брашно
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжица ванилия
1/4 чаена лъжичка кошер сол (или 1/8 чаена лъжица фина сол)
2 супени лъжици разтопено краве масло, за подмазване на тигана
Пудра захар за украса

За боровинковия сос:

3 супени лъжици бяла захар
1 чаена лъжица царевично нишесте
3 супени лъжици вода
1 чаша пресни или замразени боровинки
1 чаена лъжичка лимонов сок

Начин на приготвяне:

recepti za palachinki

Поставете 6 или 12 броя хартиени формички за мъфини в тава за мъфини и загрейте фурната на 210 градуса. Сложете тавата вътре.

Междувременно смесете продуктите за палачинките в блендер и оставете на страна, докато приготвите соса.

Сложете съставките за боровинковия сос в малка тенджера и включете котлона на средно висока температура. Оставете сместа да заври и разбърквайте периодично. След като заври, намалете силата на котлона и оставете да къкри за 3-5 минути, докато се сгъсти. Изключете котлона и оставете тенджерата върху него.

Когато фурната загрее, разтопете още 2 с.л. масло и намажете бързо с четка дъната на затоплените формички. Включете блендера за секунда, за да размесите отново съставките и бързо излейте в горещите формички, като ги напълните на 1/2-2/3.

Печете палачинките за 15-18 минути или докато станат пухкави и златисти на вид. Извадете от фурната.

Затоплете соса и махнете палачинките от формичките. Сервирайте ги в чиния и полейте с топлия сос. Украсете с пудра захар.

Добър апетит!

recepti za palachinki

 

Източници: callmecupcake.se

seasonsandsuppers.ca

chocolatemoosey.com

Inline
Inline