сладкиш с ябълки

3 ароматни рецепти за вкусен сладкиш с ябълки.

Вкусните плодове, любими на хората от всички възрасти, могат да се намерят през всеки сезон на годината. Освен сурови и хрупкави, ябълките могат да се консумират и след топлинна обработка, когато стават нежни и меки, без да загубят сладостта и аромата си. Ето защо често се приготвят за десерт с ябълки като например печени ябълки, кекс с ябълки, мъфини с ябълки,  баница с ябълки, карамелизирани ябълки, щрудел с ябълки и орехи и т.н. Сега ще ви представим 3 лесни рецепти за ябълков сладкиш, които може да си приготвите още днес.

Сладкиш с ябълки – 3 ароматни рецепти

Бърз сладкиш с ябълки

сладкиш с ябълки

Този бърз и лесен за приготвяне и сладкиш с ябълки е подходящ за всяко време на деня. Подготовката му отнема около 15 минути, а печенето – 30. Ето как да си приготвите парчета, достатъчни за 8 души.

Необходими продукти:

6 средни по размер Златна превъзходна ябълки, обелени
2 яйца
1/4 чаша кафява захар
1 чаена лъжица ванилия
1 1/2 супена лъжица масло
6 1/2 супени лъжици мляко
1/2 чаша + 1 супена лъжица брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
Щипка сол

Начин на приготвяне:

сладкиш с ябълки

Застелете дъното на кръгла тава с лист хартия за печене. Загрейте фурната до 200 градуса.

В голяма купа с електрически миксер или в купата на стенд миксер с приставката с гребло, разбийте яйцата със захарта и ванилията, докато станат много леки и пухкави (около 3 минути). Разтопете маслото в тенджера или в микровълновата. Добавете млякото и разбъркайте добре, за да се комбинират съставките. Оставете да изстине леко, след това ги добавете към яйчената смес. Смесете да се комбинират.
Пресейте заедно брашното и бакпулвера  и ги посипете върху яйчената смес. Смесете, докато се комбинират.
Разрежете на четвърт обелените ябълки и премахнете семките. Използвайте остър нож, за да разрежете всяка четвъртинка на тънки филийки. Добавете нарязаните ябълки към тестото. Уверете се, че всички резени са покрити с тесто, за да не станат кафяви при печенето. Запазете последната шепа резенчета ябълка, за да ги разпръснете отгоре на тестото. Внимателно разбъркайте ябълките в тестото, за да сте сигурни, че всички плодове са покрити. Изсипете сместа в приготвената тава и поставете отгоре запазените ябълкови резени. Печете в предварително загрята фурна за 30-35 минути или до готовност.
Оставете готовия ябълков сладкиш в тавата да се охлади, след това внимателно минете с върха на нож около ръбовете. Сервирайте десерта леко топъл,на стайна температура или студен, поръсен с пудра захар.

Сладкиш със сушения ябълки и крема сирене

сладкиш с ябълки

 Този сладкиш с ябълки е сочен и ароматен, независимо че за него се използват сушени, а не пресни ябълки. Всъщност, ако сушените ябълки ви затрудняват, може да ги замените с малки парчета свежа сладка ябълка.  Подготовката на десерта отнема около 10 минути, а печенето – 20. Ето как да си направите 16 порции от него.

Необходими продукти:

3 1/4 чаши брашно
1/2 чаша гранулирана бяла захар
2 1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка. сол
250 грама Филаделфия крема сирене (студено)
1/2 чаша студено безсолно краве масло
3/4 чаша нарязани на кубчета сушени ябълки, а не ябълков чипс
1 голямо яйце
2 чаени лъжички ванилия
1/4 чаша мляко, плюс 1 до 2 супени лъжици повече, ако е необходимо
Кристали бяла или кафява захар за поръсване

Начин на приготвяне:

сладкиш с ябълки

Загрейте фурната до 200 ° С и подгответе хартия за печене лист.
В средно голяма купа, смесете заедно брашното, захарта, бакпулвера и солта. С вилица отделете парчета крема сирене и масло, докато станат с големината на грах и ги прибавете, а след тях и сушените ябълки.
В отделна малка купа, размахване заедно яйце, ванилията и млякото. Добавете мокрите съставки към сухата смес и разбъркайте с вилица, докато тестото е равномерно навлажнено.
Поставете тестото върху набрашнено парче хартия за печене. С четка намажете отгоре леко с мляко и поръсете със захар.
Печете в продължение на 18-20 минути, докато отгоре коричката стане светло златисто кафява. Сервирайте топлия сладкиш с ябълки с краве масло или конфитюр.

Ябълков сладкиш с кори

сладкиш с ябълки

Ябълковият пълнеж за този сладкиш не трябва да се използва горещ, така че може да се приготви предварително.  За него могат да се използват всякакви сортове ябълки. Ако ще се консумира само от възрастни, малко бренди, ром или уиски към съставките за пълнежа ще го направят още по-ароматен. Подготовката изисква около 20 минути, а печенето – 30. Ето как да си приготвите 6 порции ябълков сладкиш с накъдрени точени кори.

Необходими продукти:

За ябълковия пълнеж:
4 супени лъжици краве масло
5 средни ябълки обелени
1/2 чаена лъжичка канела
щипка сол
1 чаша кафява захар
1/4 чаша (35%) сметана
По желание: малко  ром, бренди, уиски или калвадос

За сладкиша:
5-6 листа точени корите
2 супени лъжици разтопено краве масло

Начин на приготвяне:

сладкиш с ябълки

Пригответе плънката: Разтопете 4 супени лъжици масло в тиган на средна температура. Нарежете обелените ябълки на четвърт парчета, като извадите и почистите сърцевината на плода. Нарежете четвъртините на тънки филийки. Добавете резенчетата ябълка в тигана и пържете, като разбърквате често, докато ябълките станат меки и нежни. Поръсете с канела и щипка сол. Добавете кафявата захар и сметаната. Разбъркайте добре, за се да се комбинират съставките. Оставете сместа да се готви и да ври, докато соса намалее и се сгъсти леко. Свалете от огъня и оставете да се охлади до стайна температура.
За да направите сладкиша: Загрейте фурната до 180 ° С. Разтопете маслото и си подгответе четка за сладкиши влажна, чиста кърпа под ръка. Намажете с масло дъното на тавата за печене с малко разтопено масло. Извадете  корите от хладилника. Вземете един пълен лист и с четката го намажете леко с разтопено масло. Дръжте останалите кори покрити с влажна кърпа, докато не работите с тях. Сложете лист от корите върху тавата, на дъното на която има лист пергаментова хартия. Не се опитвайте да го натиснете надолу в този момент, тъй като може да се скъса. Намажете с масло друг лист от корите и го поставете върху долния лист под ъгъл спрямо първия. Повторете с трети лист на корите, намазвайки го и след това поставяйки го в тавата под ъгъл спрямо първите два. В този момент, трябва да обхващат цялата тава. Ако не, добавете още един слой.
Леко натиснете надолу в центъра на тавата, за да направите кухина. Използвайки кухненски ножици, отрежете излишното от корите на сантиметър от ръба на тавата. Запазете изрезките. Добавете охладения ябълков пълнеж в тавата. Сгънете краищата на корите в посока нагоре към плънката, за да се направи чист ръб. С четка ги намажете с разтопено масло. Вземете запазените от корите отпадъци и ги поставете на върха на пълнежа, докато горната част е покрита (може да се наложи да се използва допълнителен лист с намаслена кора на всичко покриване). Смачкайте леко с ръце корите с масло. Печете в предварително загрята фурна за около 30 минути. Не пропускайте да гледате по-внимателно, когато наближи края на времето, за да не изгарят корите. Тя трябва да бъдат в прекрасен златист цвят. Както плънката вече е приготвена, не е нужно да се притеснявате дали ябълките се готвят. Просто бъдете сигурни, че корите се приготвят до златисто.
Извадете от фурната и прехвърлете сладкиша върху решетъчна скара. Оставете да се охлади в продължение на 10-15 минути преди сервиране. Може да сервирате с топка ванилов сладолед.

сладкиш с ябълки

 

източник:seasonsandsuppers.ca