Рецепти

Домашен хляб – 3 интересни рецепти

domashen hlqb

domashen hlqb

Домашен хляб – 3 интересни рецепти. Едва ли има ястие, което да може да се сравни с един топъл и ароматен домашен хляб. Домакинята, която може да приготвя хляб или пита получава специално отношение и благодарности и от всички в семейството и поканените гости. И макар класическите рецепти за домашен хляб все още да имат своите почитатели, съвременните технологии и вкусове предоставят възможността да се приготвят и опитат наистина невероятни варианти и допълнения на тези рецепти. Ето защо ви предоставяме възможността да вдигнете нивото и да направите нещо по-различно, с което да усъвършенствате кулинарните си способности.

Домашен хляб – 3 интересни рецепти

Мини хлебчета с розмарин и зехтин

domashen hlqb

От тази рецепта за домашен хляб може да получите един голям или четири кръгли мини хлебчета, всяко от което ще предостави около 4-5 филии. Може тестото да се приготви предварително и да се замрази за по-късно, без това да повлияе на свойствата и вкусовите му качества. Може да се наслаждавате на този хляб намазан с краве масло или с дип от зехтин и пипер. Подготовката отнема 15 минути, а приготвянето – 20 минути.

Необходими продукти:

2 1/2 чаена лъжички  жива или суха мая
2 чаени лъжички бяла захар
1/4 чаша топла вода
2 супени лъжици студено пресован зехтин
3/4 чаша топла вода
2 1/2 чаши брашно
1 1/2 супена лъжица изсушен розмарин
1 чаена лъжичка фина сол
1 супена лъжица зехтин, за намазване
1/2 чаена лъжичка сол, за поръсване
1 чаена лъжичка изсушен розмарин, за украса

Начин на приготвяне:

domashen hlqb

В голяма купа или купата на миксера със стойка, снабдена с кука за месене, добавете маята, захарта и топлата вода. Разбъркайте и оставете да престои за около 5 минути.
Добавете зехтина и водата и разбъркайте, за да се съчетаят. Добавете брашното, 1 1/2 супена лъжица розмарин и солта. Месете на ниска скорост с куката за месене или с дървена лъжица, докато се получи мека форма на тесто, което не е прекалено твърдо или лепкаво (може да се наложи да добавите още малко брашно, докато тестото достигне желаната консистенция.
Подмажете с четка и зехтин дъното на голяма купа. Сложете в нея тестото и покрийте плътно отгоре с найлон. Оставете да престои на стайна температура, докато се удвои, за около 60-90 минути.
Сложете лист пергамент или намажете с четка със зехтин, а след това поръсете щедро с брашно работна повърхност.
Преместете тестото върху набрашнената повърхност и го разделете на 4 равни части. Работете с едно парче в дадения момент, поръсете малко брашно върху тестото, ако е лепкаво, после сгънете горната и долната част в средата. Сгънете в стените, за да се оформи в свободна форма на квадрат. Използвайте шпатула, за да обърнете тестото, после подвийте ъглите така, че да се образува топка. С подвитата страна надолу сложете топката върху подготвена хартия за печене. Повторете с останалата част от тестото,слагайки по 2 топки на всеки лист за печене. Нека престоят, покрити с чиста кърпа, докато се удвоят, за около 1 час.
Загрейте фурната до 200 ° С. Печете хлябовете 10 минути, след което ги извадете от фурната, намажете с четка с останалата 1 супена лъжица зехтин, поръсете с кашер сол и останалата 1/2 супена лъжица розмарин. Върнете хляба във фурната и продължете печенето до златисто кафяво, за около 10 или повече минути. Прехвърлете върху решетъчна скара, за да се охлади. Сервирайте с дип от зехтин, подправен с черен пипер, за потапяне на хляба, ако желаете.

Домашен хляб с чедър и ябълки

domashen hlqb

Този мек хляб с Чедър има аромат и вкус на печени ябълки. Добре е да изберете от ароматните сортове ябълки за тази рецепта за хляб, но ако плодовете са много сочни, може да попиете парчетата с лист от домакинска ролка, преди да ги използвате. Подготовката ще ви отнеме около 30 минути, а приготвянето – 45.

Необходими продукти:

3 1/4 чаши брашно
1 чаена лъжичка фина сол
2 1/2 супена лъжица бяла или кафява захар
2 1/2 чаени лъжички суха мая
1/2 чаша хладка вода около  40 градуса
1/2 чаша плюс 1 супена лъжица хладка мътеница или прясно мляко
2 супени лъжици разтопено, безсолно краве масло или растително масло

За плънката:
2 средни ябълки, обелени и настъргани
1 чаша настъргано сирене Чедър

Начин на приготвяне:

domashen hlqb

В голяма купа на миксер със стойка, снабдена с кука за месене, комбинирайте 2 чаши брашно, солта, захарта и маята. Смесете сухите съставки, за да се комбинират. Добавете хладката вода, млякото и разтопеното масло или мазнина. Смесете отново, за да се комбинират добре. Започнете постепенно добавянето на останалото брашно, докато получите меко и гладко тесто, което е влажно, но не и лепкаво. Извадете тестото и го прехвърлете в подмазана купа, покрийте с найлон и оставете да втасва на топло, докато удвои размерите си, за 45-60 минути.
Извадете тестото на набрашнена повърхност. Оформете го във формата на правоъгълник, с размери около 30 см ширина и 45 см дължина. (* Забележка: Ако настърганите ябълки са наистина влажни, разстелете ги върху хартиена кърпа и отгоре попийте с друг лист хартиена кърпа за ръце, за да отстраните излишната влага, преди пускането на тестото). Разстелете настърганите ябълки над повърхността на тестото, в един слой, оставяйки празни 2-3 сантиметра от най-дългите страни (ябълките трябва да покрият тестото добре в един слой. Може да се наложи да добавите малко повече, в зависимост от големината на избраните плодове). Поръсете отгоре с настърган Чедър. Като се започне с най-дългата страна, завийте тестото на руло (най-добрата техника е да се повдигне леко и да се навие напред), докато не стигнете до края.  Притиснете с пръсти накрая, за да не се разтвори.
С помощта на остър нож, отсечете центъра от единия край до другия. Внимателно поставете двете парчета едно до друго, със отрязаната страна нагоре. Притиснете заедно двете парчета тесто в единия край. Продължете със сплитане на плитка от двете парчета заедно, чрез повдигане на едното парче върху другото и след това повторете на няколко пъти. Прищипете ги заедно в другия край.
Намажете дъното на подходяща тава. С помощта на шпатула, внимателно повдигнете сплетеното тесто и го поставете в нея. Подмажете парче найлон и го поставете отгоре, за да покрие добре тестото. Оставете да втаса още веднъж, докато тестото се повиши с около 2-3 см в центъра.
Предварително загрейте фурната до 180 ° С. След като хляба се е повишил, премахнете найлона. Печете в продължение на 30 минути. Проверете на 30-та минута и завъртете тавата. Ако хлябът вече е добре запечен, покрийте хлабаво с парче алуминиево фолио и печете още 10-15 минути, докато хляба стане златисто кафяв. Оставете се да се охлади в тавата за 5 минути, след това прокарайте върха на нож около ръбовете и отделете хляба от тавата. Преместете го върху решетка.
Оставете хляба да се охлади напълно, преди да го нарежете.

Плосък домашен хляб с ревен

domashen hlqb

Това е предложение за сладък домашен хляб с ревен и шам фъстък, който изглежда много впечатляващо и определено всеки би искал да го опита. Приготвя се по-лесно и по-бързо от останалите рецепти за хляб, така че му дайте шанс, ако искате да зарадвате с нещо топло и вкусно семейството си през почивните дни. Тънките стъбла от ревен са за предпочитане, но ако имате нарязани, просто ги разпръснете отгоре върху тестото. Подготовката отнема около 15 минути, а приготвянето – 30.

Необходими продукти:

2 1/4 ч.л. жива или суха мая
1 чаша хладка вода
1 1/2 чаена лъжица растително или рапично масло
2 1/2 чаши брашно
1/2 чаена лъжичка фина сол
1 супена лъжица захар + още за поръсване
10-12 тънки стъбла от ревен (може да се използват също така и нарязани, просто разпръснати над горната част)
1/4 чаша нарязан шам фъстък
2 супени лъжици сметана
Пудра захар, за поръсване

Начин на приготвяне:

domashen hlqb

Поръсете маята над водата и оставете да престои за около 5 минути, докато маята се разтвори.
Разбъркайте сместа с маята, за да се отстранят всички бучки, след това прибавете маслото. Поставете брашното и солта в голяма купа или в купата на щанд миксер, снабден с кука за месене. Добавете сместа с маята и разбърквайте, докато добре се комбинират съставките (няма нужда да се месят дълго – просто се разбъркват до комбиниране).
Поставете тестото в чиста, подмазана купа и покрийте с парче найлон. Оставете да втасва на топло, докато удвои размера си.
Загрейте фурната до 200 ° С с поставени решетки в горната и долната трета на фурната.
Може да разделите тестото на две части, ако искате да направите два по-тънки плоски хляба. Можете също така да направите само един по-дебел, но просто бъдете сигурни, че ще се побере по дължината на тавата за печене. Разточете върху набрашнена повърхност под формата на тънък, продълговат овал. Поставете тестото върху хартия за печене. Поставете стъблата от ревен на върха и натиснете леко. С четка намажете тестото със сметаната, а след това поръсете с шам фъстък и щедро поръсете с бяла или кафява кристална захар. Поставете тестото на топло място, докато повиши обема си с около една четвърт, за около 10-15 минути.
Печете за около 25-30 минути, въртейки позицията на тавата- отпред назад и отгоре надолу, след 15-тата минута от печенето. Дръжте под око в последната част на печенето, за да не изгори коричката. Оставете хляба да изстине върху тавата, а после го поръсете отгоре с пудра захар.

Добър апетит!

източник:seasonsandsuppers.ca

Inline
Inline