Рецепта за супа с броколи и сирене чедър, която е хранително и вкусно предложение за есенно ястие. Всички са наясно с ползите от зелените зеленчуци, но приготвени добре, те могат да накарат дори и злоядо дете да ги консумира. Ако сте опитвали са ги задушите, панирате или добавите в салатата с неуспех, опитайте отново. Този път, резултата е гарантиран.
Рецепта за супа с броколи и сирене
Продукти и начин на приготвяне
Вкусната и питателна супа е сред любимите неща за повечето хора, които искат да се хранят здравословно. И за разлика от супите, които сервират с добавена сметана в ресторантите, тази рецепта за супа с броколи и сирене е с малко калории, богат вкус, чудесна гъстота и аромат.
За приготвянето на 6-8 порции от нея, ще ви трябват около 10 минути за подготовка, 25 минути за готвене и следните продукти:
– 3 с.л. краве масло или зехтин
– 1 малка глава лук, нарязан на ситно
– 2/3 чаша моркови, нарязани на кубчета
– 3 скилидки чесън, смлени
– 1/4 чаша брашно
– 3 чаши качествен бульон – зеленчуков или пилешки
– 2 чаши прясно мляко
– 3-4 чаши броколи ( около 1 средно голяма глава броколи)
– 1 ч.л. диджонска горчица
– 1 ч.л. сол
– 1/2 ч.л. смлян черен пипер
-230 гр. настъргано сирене чедър + допълнително за поръсване преди сервиране
Начин на приготвяне на супа с броколи
Загрейте маслото или зехтина в голяма тенджера на средно-висока температура, докато се разтопи. Прибавете лука и морковите и ги сотирайте за 4-5 минути, като разбърквате периодично. Когато лука стане прозрачен прибавете чесъна и задушете за още 1 минута. След това прибавете брашното и гответе на котлона за още 1 минута.
Излейте бульона и разбъркайте добре. След това прибавете млякото, горчицата, броколите, солта, черния пипер. Оставете супата да заври, като я разбърквате периодично. След това намалете силата на котлона и оставете супата да ври още 6-8 минути, докато броколите омекнат. Накрая добавете настъргания чедър и оставете да се разтопи. Сервирайте веднага готовата супа с броколи и сирене, като поръсите малко чедър отгоре.
Добър апетит!