dj dimo

В рубриката ни „На Фокус“ ви представяме отблизо част от родните талантливи артисти, на които искаме да обърнем по-специално внимание. Той е един от най-обичаните ни DJ на клубната сцена, мотивиран от това да успее и в световен мащаб, той създава музикалния лейбъл World Up, в който продуцира собствена музика, заедно с Vasco C, Burlak, Silver Ivanov и Milen. Какво е да движиш цялото парти, има ли разлика в публиките тук и навън, и какво ново да очакваме, ви оставяме сами да разберете от Димитър Ботев или познат ни като DJ DiMO. Приятно четене!

dj dimo

LZ: Какво и кога те накара да натиснеш бутона „Play”, като DJ?

– Аз съм израснал в семейство на музиканти, и да стана стана DJ беше нормалното продължение на моя живот. Бях се запалил по музиката още като дете. Винаги е имало около мен разни мелодии и нямаше как да остана неподвластен. 

LZ: Спомняш ли си първия ти микс? С какво усещане го направи?

– Да, беше много яко, беше като предизвикателство. Бях чувал и гледал как се правят разни неща, но не знаех какво точно аз ще успея да направя. Все пак се получи и продължава да се получава.. за сега.

LZ: Как би описал клубната сцена в България? А в чужбина? Намираш ли разлика и в какво най-вече се изразява тя?

– Все по-добре става клубната сцена в България. Има разлика, да. В чужбина сякаш хората идват заради самото парти и все по-малко заради самата локация. Хората са по-свободни и определено е по-лесно да ги раздвижваш, да ги качиш на твоята вълна и да ги държиш там повече време.

LZ: Трудно ли е да бъдеш „ядрото“ на едно парти?

– Не. Да си ядрото на едно парти, само по себе си означава, че ти си самото парти. Да въртиш всичко, около това което ти правиш, и ако го правиш достатъчно добре, всички са доволни в крайна сметка. 

dj dimo

LZ: Когато чуеш Hacienda Beach, какво е първото нещо, което ти изплува в съзнанието?

– Изгрев! Но той е емблематичен за Hacienda. Дори често най-хубавата част от сетовете си, които съм правил там, са именно когато изгрява слънцето. Тогава всичко е напълно освободено, вечерта е преминала прекрасно и просто остава да се насладим на изгрева и да приключим с усмивки. 

LZ: Кога изпитваш истинско удовлетворение от работата си?

– Всеки път когато съм на работа, изпитвам удоволствие от това, което правя. Наистина се чувствам свободен зад пулта. 

LZ: Какво те мотивира?

– Да успея още повече. Тук в България пускам в най-добрите клубове, резидент съм зимата в Bedroom Premium Club и едва ли мога да взема още повече от клубната сцена от нашата страна. Мотивиран съм да успея на глобално ниво и искам моята музика да се чува на повече места.

LZ: Какъв е начинът за почивка?

– Не ти разбирам въпроса (смее се). Аз не си почивам или ми се е случвало единични пъти. 

LZ: Тишината за теб е…?

– .. нещо страшно, дори и в 10-те мин свободно време, които ми остават, следя някакви нови тракове или преслушвам, нещо за което не ми е останало време преди това да чуя.

dj dimo

LZ: Как протича един ден в студиото ти?

– Първо си правя едно силно ароматно кафе сутринта, за да може да влезна в това настроение и състояние. Любимо ми е да си пусна компютъра, да имам кафе, да ми е тихо отстрани и да мога да си надувам главата цял ден с нова музика. След това обикновено идва DJ Burlak, който определено е една много шумна натура, всичко се обръща с главата надолу и се започва работа по последните 20 проекта, които висят на стената. 

LZ: Как се справяш с недоспиването?

– През седмицата имам нормален работен режим. Изкарвам си детето на детска градина, след това отивам в студиото, приключвам следобед, взимам го и се прибирам и лягам навреме. Единствено през уикенда обикалям през страната. Неделя е почивен ден и прекарвам със семейството. 

LZ: Как се чувстваш в ролята на татко?

– Много добре. Малък Димо вече е голям и ми е страшен приятел. Идва с мен в студиото редовно, играе с всичко, което свети и издава звук. Такива дни ги водим почивен ден на студиото, тъй като то е обзето изцяло от него. Сигурен съм, че изпитва любов към музиката и някой ден ще се занимава, дори и непрофесионално. 

LZ: Какво е любовта за теб?

– Нещо, което не може да се опише.. нещо, което се чувства. И аз го изпитвам към двама души – жена ми и детето ми. 

LZ: Разкажи ми малко повече за Wolrd Up. Какво стои зад тази идея?

– Хората в Wolrd Up се сплотиха изцяло заради музиката. Идеята стартира оттам, че аз исках просто някаква платформа, която да занесе моята музика от моя компютър до световните магазини, до света и всички потребителите. Беше много трудно да сключа договори с някакви по-големи лейбъли, и затова реших, че ако развия собствена музикална къща, нещата ще бъдат повече в моя полза и стартирах проекта, заедно с Vasco C, дойде Burlak, Silver Ivanov и Milen. 

LZ: Ограничаваш ли се в свободното си време да слушаш конкретни стилове музика?

– Няма как да си налагам ограничения за музиката, все пак най-успешните тракове и колаборации се дължат на смесването на стилове. Смятам, че колкото по-голяма е музикалната култура на един артист, толкова по-голяма би била възможността той да направи нещо интересно, което другите не са правили.

LZ: Ти като дете каква музика слушаше?

– Най-различна. Баща ми свиреше класическа музика вкъщи. Нямаше радио, за интернет да не говорим. И се слушаше някоя интересна касестка и това е.

LZ: Технологиите се промениха изключително много в последните години. Как се отрази и при вас това?

– Спомням си, че на първата ми изява като DJ, пусках на касетки и ме беше страх, че няма да ми стигне времето да си превъртя касетките за следващия трак, което си беше пълен кошмар. И да технологиите, колкото помагат, толкова и вдигат летвата за DJ-ите и артистите. Срамно е в днешно време да разполагаш със солидна техника и да използваш реално само 10% от нея. 

LZ: Какво обичаш да бъде в синхрон?

– Бийтът!

LZ: Кой е последният ти проект?

– Последното нещо, което направих е с Vera Russo и се казва House classics live. Зад него стоим ние двамата и още трима музиканти. Включва в себе си основните хаус популярни парчета, които са любими на всички от преди 10-15-20 г. Ние ги преработваме и ги изпълняваме на живо. Получи се много яко. Направихме първото в пред 2000 човека в Bedroom Beach. 

dj dimo

LZ: Скоро участие ще има и Cassimm заедно с Mr. K в Hacienda Beach. Как да се готвим?

– Сложете си най-танцувалните обувки на 17-ти август. Cassimm е идвал няколко пъти в България. Той е много позитивен и усмихнат човек. Много добре успява да придаде харизмата си на публиката, те го усещат, забавляват се, а и пуска много добре.