красимира меликян

Красимира Меликян е от онези хора, които ще преследваш из целия мол, за да прецениш за себе си дали не виждаш съживена от някоя анимация героиня. Е, поне ние за това я проследихме и накрая се запознахме с нея. За наше голямо щастие Краси се съгласи да се срещнем след време за снимки и разговори за мода, фотография и още какво ли не. В момента тя изучава графичен дизайн в Манчестър. В процес на обсъждане как висшата мода вече не е същата, заниманията й с бойни изкуства в България, страстта й към Рик Оуенс и “корейските неща”, обобщихме личния й стил като “генгста гот”. Няма да объркате Красимира по улиците – розовата й като захарен памук коса, бейсик цветовете в дрехите, винтидж роклите и огромните обувки, които Алекзандър Маккуин тотално би одобрил, са й станали запазена марка.

Момиче на седмицата: Красимира Меликян

красимира меликян

LZ: Когато някой те кара да си определиш стила, какво му казваш? 

– Отдавна ми е омръзнало да давам обяснения за стила, или по-скоро за всичките стилове, които харесвам и съчетавам. Често са ме спирали и питали това, с опит да ме подразнят или подиграят, при което отговарям : “Аз съм бъдещ корейски рапър” и просто се наслаждавам на объркването и реакциите. Не мисля, че някога ще ми омръзне.

LZ: Защо реши да се носиш с розова коса? 

– Не ми беше в плановете, но ми се наложи, тъй като поддръжката на бяла/сива коса се оказа трудно. Синьото е моят цвят и вероятно ще се върна към него скоро.

красимира меликян

LZ: Как се справяш с вниманието, което получаваш навън? Хората продължават ли да възприемат визията ти за особена и екстравагантна?

– Откакто се преместих да уча и живея в чужбина, не ми се налага да се справям с вниманието, тъй като не го получавам, поне не и в такава степен и в такъв аспект, какъвто в България. Често се чувствам невзрачна в сравнение с хората тук и от самото начало не съм очаквала да ми се обърне каквото и да било внимание, но за голяма моя изненада получавам комплименти за стила и/или външния си вид от време на време. В България вече бях свикнала и се научих да не реагирам, поне не външно, макар че напоследък забелязах, че хората са започнали да свикват.

LZ: Кой е коментарът, относно външния ти вид, който си запомнила като най-забавен?

– Струва ми се, че беше в силно готическия ми период. Беше нещо от сорта, че съм “емо-наркоман без бъдеше”. Винаги съм оценявала умението на хората да предвиждат бъдещето на околните по външния им вид, както и таланта им да отличават стилове и течения.

LZ: Занимаваш се и с фотография. Какво харесваш да снимаш? 

– Макар и да не е специалността, която съм записала, се занимавам с фотография повече от всичко останали. Обичам да правя портрети, но поради някаква причина снимам най-вече сгради. Портретите и модната фотография винаги ще си ми останат най-голяма страст.

красимира меликян

LZ: Имаш ли любими магазини, от които редовно пазаруваш?

– Най-вече пазарувам от Интернет, но никога не пропускам да вляза в Zara, New Yorker, Ego, Bershka, Primark, Garage shoes, H&M, Kenzol и бутиците в родния си град.

LZ: Кои са най-големите ти вдъхновители? 

– Rick Owens, Alexander MqQueen, Yohji Yamamoto, Gareth Pugh и любимите ми модели – Kim Sang Woo, Kwon Ji Yong и Park Soo Joo.

LZ: Ако можеше да обличаш само едно нещо до края на живота си, кое би било то?

– Наистина труден въпрос. Вероятно някоя връхна дреха, като дълго манто или палто с голяма качулка. Имам голяма страст към суитчъри, палта и всякакви дрехи с масивни качулки.

LZ: Какво можем да открием в чантата ти?

– Черна дупка. Наистина. Чантата ми винаги е с тегло на куфар. Въпреки, че съм убедена, че не нося толкова много неща. Никога не излизам без таблета си, чадър, червеното си Bourjois червило, спрей за нос, тъй като алергиите са неотделна част от моя живот, пакет ментови дъвки, химикал, тефтер, парфюм, портмоне, слушалки и разбира се, не толкова лекия си фотоапарат.

красимира меликян

LZ: Какви са опасностите от носенето на шапки с огромна периферия? 

– Вятърът. Няма нещо по-ужасяващо от това да ти излети шапката и дори да не знаеш в коя посока да я търсиш. Преди време си бях направила шапка с огромна периферия и се наложи да я скъся с 10 сантиметра, за да мога да я пренеса в Англия и да мина през която и да е врата, без да изглеждам нелепо.

LZ: Кога високите токчета пречат?

– Тъй като много рядко слизам от високите токчета, мога със сигурност да кажа, че не е добра идея да се ходи на екскурзии и големи неравни тревни площи с тях. Наистина, недейте. Шансът да изкълчите глезен е огромен.

LZ: Кои са дизайнерите, чийто мисли би искала да прочетеш и да разгадаеш тайната на креативната им същност?

– Рик Оуенс. Имам специално място в сърцето си за него.

LZ: Приятелките ти използват ли те като консултант, за да им даваш съвети за стил? 

– Често, да. Най-често за комбинации, отколкото за всичко останало. Доставя ми голямо удоволствие.

красимира меликян

LZ: Огромният талант ли движи света или има и друг ключов фактор, според теб?

– За съжаление далеч не е само талантът. Има много талантливи хора, които не успяват да се развият и реализират. Както и обратното. За съжаление, парите и връзките често движат всичко.

LZ: Хаотично ли пазаруваш или имаш план какво, къде може да намериш и как да го комбинираш?

– Купувам това, което наистина ми харесва. Понякога влизам в магазина с план какво точно искам и трябва да купя. Но хване ли ми нещо окото и имам възможност – веднага ще го купя. Същото важи и за съчетаването. Често се случва в главата ми да се появят идеи как да комбинирам дадено нещо на секундата, в която го зърна.

LZ: Кое е най-абсурдното нещо, което някога си носила?

– Дълго мислих по този въпрос. Мисля, че беше една розова мрежеста забрадка, която бях носила (веднъж, за щастие) в шести клас. Предпочитам да не си спомням за това.

LZ: Имаш ли си стайл гуру?

– В интерес на истината, нямам. Като малка се възхищавах на много хора, но никога не съм имала стайл гуру.

LZ: Как ти се струва, България вече достатъчно ли е съзряла, за да не гледа с лошо око по-експресивните визии?

– Отчасти, да. Наблюдавам как в съвременната българска музика все повече навлизат алтернативните стилове, което предразполага хората да ги приемат по-добре, малко или много. Разбира се, винаги ще има хора, които ще гледат с неприязън към екстраваганотстта и по-различните визии.

LZ: Каква суперсила би искала да притежаваш?

– Този въпрос винаги ме е затруднявал. Да бъда добра във всичко, което поискам брои ли се?

LZ: Има ли сентенция, която олицетворява твоя мироглед?

– ” Който твърди, че парите не могат да купят щастие, просто не знае къде да пазарува.”

красимира-меликян

красимира-меликян

красимира-меликян

красимира меликян

красимира меликян

красимира меликян

красимира меликян

красимира меликян

красимира-меликян

красимира-меликян

krasimira-melikqn-4

красимира-меликян
красимира-меликян