Рубрики

Момиче на седмицата: Томи Томова

томи томова

Момичето, което ще ви представим тази седмица, е пример за една амбициозна и креативна млада дама, за която блогърството е хоби, а задачата да се бори за човешките права – призвание. Томи Томова живее и учи в Париж, но това не й пречи да организира благотворителни мероприятия в София. Томислава блести със своя собствена светлина и вече не е позната само като „дъщерята на Богдан Томов“. Едва 17 годишна тя поставя основите на клубът по мода и връзки с обществеността към Американския колеж в София и заедно със съучениците си инициира благотворителен ревю-спектакъл „Изкуството да даряваш“. Събитието се проведе за трета поредна година през март месец 2017 и до тук учениците са събрали 15,500 лева за ремонта на Онкологичния диспансер в София и за Ученическия институт по математика и информатика към БАН, подпомагайки талантливи български ученици да представят страната ни на състезания в чужбина.

В своя моден блог tommytomova тя пише за всичко, което чувства, че иска да изрази в момента на писане.  Вълнуват я теми като силата на човек да мисли позитивно, да преследва целите си, да осъществява мечтите си и да се наслаждава на живота максимално, както и пътуванията и изкуството. Залага на своята индивидуалност и обича да носи малко по-привличащи вниманието дрехи, които осъзнава, че  може да изглеждат странни за средностатистическия българин. Стилът й може да бъде описан с четири думи – kinda classy, kinda hood. Всичко зависи от настроението й. Освен с блогърство, Томислава Томова се занимава и с доста различни неща, но приоритет за нея е образованието й. Учи „Глобални и политически комуникации“ в Американския университет в Париж. Освен с мода, комуникации и изкуство, Томислава е президент на УНИЦЕФ в университета й, като до тук са събрали близо 1000 евро за организацията. Интересува се и от работата на ООН, ЮНЕСКО и ЗОНТА. Много е заинтересована от политика, устойчиво развитие, благотворителност, правата на жените и образованието за младежта. И след като ви запознахме накратко с фактите от биографията й, ето какво още сподели за себе си самата Томи Томова пред екипа на LAZARA.bg. Приятно четене!

томи томова

LZ: Как реши да стартираш своя блог?
– През есента на 2015 година се преместих да живея и уча глобални и политически комуникации в Париж. Не отне дълго време преди да започна да се занимавам с журналистика в университета, да пиша статии и да правя репортажи. Когато седмицата на модата започна, се свързах с различни модни къщи, защото исках с екипа ми да присъстваме на няколко ревюта и да ги отразим в медията на университета. Няколко дизайнера ми пратиха покани и докато чаках да вляза на дефилето им, streetstyle фотографи започнаха да ме снимат, да ме питат за дрехите ми, аксесоарите ми, кои са модните тенденции според мен за сезона и какво очаквам от седмицата на модата в Париж. Най-изненадана бях обаче, когато ме интервюираха за “Космополитън.” Та аз бях отишла на ревюто като журналист, с идеята аз да правя интервюта и да се запозная с любители на модата, а не обратното – някой да интервюира мен. На едно от последните ревюта, на които отидох, няколко души ме питаха с какво се занимавам и дали съм блогър и тогава се замислих, че би било добра идея да си направя блог, моя платформа в която да споделям не само стилът и дрехите ми, но и поемите, които пиша, песните, които слушам, философите и артистите, които ме вдъхновяват и всичко което ме вълнува и би си заслужавало някой да инвестира времето си в него, за да го чете. Започнах блога преди почти 2 години, когато бях на 18 – време в което човек изключително много се променя, израства, учи и разширява мирогледа си. Сега, когато чета стари статии, виждам колко много се е променил начинът ми на мислене. Странно е, защото уж на шега започнат, един уебсайт, а всъщност виждаш следите, които си оставил и пътеката по която си извървял, която те е довела до тук и сега. Когато го започнах, не осъзнавах какво влияния ще има върху мен и колко ще ми помогне да изразя вижданията си и може би дори от части да изградя себе си, защото като имаш своя платформа в която изразяваш мнението си по различни теми се учиш да се аргументираш по-добре и да търсиш правилните източници, защото не искаш да подведеш аудиторията си. Много блогъри пишат статиите си, взимайки предвид какво иска да прочете читателят им, докато аз се старая да пиша за неща, които читателите ми дори не знаят и осъзнават, че искат да прочетат в моден блог. Когато пиша имам чувството, че пред мен има огледало и сякаш пиша, за да разбера сама себе си. Всяка статия ми помага на мен самата да си отговоря на въпроси, които дори не осъзнавам, че задавам и да стигна до истини за моята същност. На пръв поглед – моден блог, текстове и снимки, но като се зачетеш, осъзнаваш, че говоря за неща много отвъд модата и външността. Блогът непрекъснато ме подтиква да опитвам нови неща, да добавям цветове в палитрата си от интереси и да откривам части от себе си на места, в които преди не съм се и осмелявала да поглеждам. Това чувство се надявам да поражда блога ми и в хората, които го четат.

томи томова

LZ: Какво ти дава модата като усещане?
– Модата за мен е изкуство и начин да изразя себе си. Когато говоря или пиша за нея се потапям в друг свят – на магия, на красота, на мечти. Въпреки моята страст към модата обаче, в момента се развивам в коренно различна сфера, а именно правата на човека, като работя за неправителствена организация, която помага на бежанци от Сирия, Афганистан, Южен Судан и др. да получат политическо убежище във Франция. Когато непрестанно се срещаш с хора, които имат нелека съдба, които се борят със всеки свои дъх да оцелеят и да осигурят прехрана на семействата си и въпреки всичко приемат всяко утро като дар и са благодарни на живота, ти самия се променяш и се учиш да оценяваш много повече всичко, което имаш и хората, които са около теб. Благодарна съм, че имам възможността да работя с тези хора, защото виждам колко се изпълват сърцата им, когато им се даде възможност да правят това, което обичат – да рисуват, да пеят, да танцуват, да учат. Точно това промени и моето усещане към модата – всеки ден благодаря, че имам този шанс да се занимавам с това, което обичам, да се запознавам с дизайнерите, които ме вдъхновяват, да споделям визията си със читателите на блога ми, да пиша и да се запознавам с хора, които намират и виждат себе си в моите думи.

томи томова

LZ: Лесно ли подбираш аутфита, който искаш да снимаш?
– Да, доста по-лесно от например мястото, на което искам да снимам. Това ми отнема много повече време и мислене, защото е от огромно значение и дори и да си с най-уникалните дрехи, ако не ги снимаш на подходящата локация и по подходящото време, когато светлината е най-добра, цялата идея на фотосесията се проваля. Обикновено винаги искам да има закачлив елемент, когато снимаме, било то да бъда с боксови ръкавици или на скейтборд. Обичам да има тема и креативност в снимките – нещо, което ги отличава от всеки един друг блог, който отвориш. Последния ми проект например, който снимах по време на седмицата на модата, беше 4 тоалета на 4 различни локации, всеки един представящ елемент – въздух, вода, огън и земя. Сега подготвям и втори по-голям проект, който ще споделям в периода от няколко месеца, изцяло фокусиран върху women empowerment и идеята, че жените трябва да се подкрепяме, да се вдъхновяваме и да се дърпаме нагоре.

томи томова

LZ: Хоби или работа е блогърството?
– За мен е хоби, тъй като цялото ми внимание е фокусирано върху бакалавъра ми и двата стажа, които правя – единия за неправителствената организация, която споменах, а втория е в фирма за обувки – „Таня Хийт“ – чиито токчета могат да променят височината си с натискането на едно копче. Приемайки блога ми като хоби си има своите плюсове, че мога да се занимавам с много други неща, от които да се уча и да черпя вдъхновение и да прилагам наученото в статии за блога ми, но си има и своите минуси, че не пиша толкова, колкото бих могла, ако имах повече време. За момента в България не мисля, че е възможно човек да изкарва прехраната си само от блога си, защото все още не е създадена тази култура масово хората да четат блогове или модни къщи да правят колаборации с блогъри, но в чужбина виждаме, че е напълно постижимо – Киара Ферани, Ейми Сонг, Негин Мирсалехи, Кристина Базан, Камила Коело, Ванеса Хонг, Маргарет Жанг са едни от малкото примери.

томи томова

LZ: Настъпва новия топъл сезон. Кои от тенденциите за пролет-лято ще присъстват в гардероба ти?
– Късметлийка съм, че един от любимите ми цветове е обявен и за цвят на сезона, а именно – синьото. Пастелни тонове, сатенените рокли, блузи от коприна и флорални мотиви ще преобладават в гардероба ми, така че определено ще видите нещо подобно в блога и инстаграма ми в най-скоро време!
LZ: Твоят стил е…?
– Повлиян от настроението ми – някой дни classy, други дни hood.

LZ: В какви цветове обикновено можем да те видим? На какво залагаш най-често?
– Есента и зимата се придържам към монохромната гама, докато пролетта и лятото залагам на светлите тонове.
LZ: Размерът на чантата трябва да е…?
– Колкото по-малка, толкова по добре. Не обичам да нося много неща със себе си.

томи томова

LZ: Живееш в Париж. Допада ли си френският шик?
– Най-много черпя вдъхновение, докато се разхождам по френските улици и наблюдавам хората, стилът им, движенията им, как пият розето си или как парижанките си слагат червило. Френският шик намирам не само в дрехите, но и в начина на живот, културата, храната, езика. Не си представям да живея никъде другаде на този етап от живота ми, освен в Париж.

LZ: Какви са за теб предимствата и недостатъците на онлайн пазаруването?
– Не пазарувам онлайн, избягвам да си купувам дрехи, без да видя как ми стоят. Има много магазини тук в Париж, които предпочитам пред онлайн пазаруването. За аксесоари, чанти, бижута не съм против, мисля че е добра идея, особено ако нямаш време за шопинг или я няма определената марка, която искаш, в магазин, който да е в близост до теб.

LZ: Има ли нещо, което веднага внедри в стила си от парижанките?
– Минималистични, изчистени аутфити – “less is more.”
LZ:Любим аромат?
– Море.
томи томова

LZ: Времето за снимка по всяко време ли е?
– Не, има моменти, които трябва да оставиш само за себе си и човека, с когото ги споделяш.

LZ: Ако трябва да представиш модата с три думи, те биха били…?
– Свобода, изкуство, магия.
LZ: Любима модна икона?
– Мирослава Дума и Елена Перминова.

LZ: Какво най-често застава пред камерата ти?
– Acai bowl, авокадо тост и мача лате.
томи томова

LZ: Свободното си време прекарваш…?
– Не мога да кажа, че имам свободно време, особено напоследък. Малкото, което ми остава, излизам с приятели в търсене на най-добрия acai bowl в Париж и се мотая из арт квартала Le Marais, губейки се в галерии и винтидж магазини.

LZ: Следваш ли някаква сентенция?
– “Трудните неща ги правя веднага, за невъзможните ми трябва малко време.”

томи томова

LZ: Последната ти сбъдната мечта…? А има ли несбъдната все още?
– Да живея в Париж е сбъдната мечта, за която съм благодарна всеки един ден. А пък несбъднатата се надявам следващия път, като ми зададете същия въпрос, да ви я споделя, обаче вече в категорията “сбъдната”.

LZ: Ритъмът на живота ти се влияе от…?
– Ученето и работата ми.
томи томова

LZ: Какво ще пожелаеш на читателите на LAZARA.bg?
– Ако имате цел, към която се стремите или мечта, която ви води напред, прекарвайте всеки един момент, работейки да я постигнете. Вие сами градите живота си, от вас зависи дали ще успеете или ще съжалявате, че не сте се борили до край за осъществяването на най-съкровените си желания. Всяко едно усилие, всяка крачка, всяка минута и всеки ден трябва да бъде инвестиран в това да се движите напред и да работите усилено. Не е лесно, но никога не се съмнявайте, че накрая наградата ще има най-сладък вкус като знаете, че сами сте се борили и сте постигнали всичко благодарение на вашата амбиция и ум.

томи томова