Семейство

35 съвети за щастлив брак

съвети за щастлив брак

съвети за щастлив брак

За много двойки влюбването и сватбата се оказват най-лесната част от взаимоотношенията им. Но да „заживеят дълго и щастливо“ след това се оказва трудна работа. Ако и вие имате подобни затруднения, прочетете тези 35 съвети за щастлив брак от хора, които наистина са решени да останат заедно „докато смъртта ги раздели“. Те имат какво да кажат за начините, по които са постигнали стабилен и успешен семеен живот.

35 съвети за щастлив брак

 1. Споделяйте всичко един с друг. Най-важно е това, което чувствате и няма начин да комуникирате искрено, ако не признавате емоциите, желанията и страховете си с любимия човек.
 2. Когато се случи нещо лошо, не забравяйте, че „и това ще отмине“.
 3. Обичта поражда повече обич и привързаност. Докосвайте се, целувайте се за „добро утро“ и правете много се*с ( дори когато остареете). Толкова е лесно да се отървете от навиците, които ви карат да се чувствате дистанцирани един от друг. Интимността и физическата привързаност наистина ще ви помогнат да поддържате стабилна връзка.
 4. Децата може да ви стресират, но един ден ще пораснат и ще напуснат семейното гнездо. Не забравяйте това.
 5. Подминавайте дребните неща и си представяйте цялостната картина. Ако ще сте заедно за дълго, дали ще има значение след 10 години кой е измил или не съдовете? Напомняйте си, че вашата връзка е много, много по-важна от малък инцидент.
 6. Напълнете хладилника с предпочитаните храни на любимия човек – лесно е, така че просто го направете.
 7. Отделете време за себе си и нещата, които обичате, които ви правят щастлива и ви зареждат с енергия. За да бъдете успешни като двойка, трябва да сте удовлетворени и силни индивидуално.
 8. Избягвайте да реагирате с мълчание. Говорете за нещата, които ви безпокоят възможно най-скоро, колкото е възможно. Не оставяйте емоциите ви да ви тревожат и да експлоадирате вътрешно.
 9. Прощавайте по-лесно и се опитвайте да не обръщате много внимание на нещата, които ви дразнят.
 10. Не се страхувайте да правите компромиси. Не приемайте това като начин да се откажете от идеалите си. Макар да звучи като лоша дума, компромисът има сила на привличане и отблъскване в една връзка. Опитайте се да поставите в скалата от 1 до 10 нещата, които вие желаете и които той иска. Така че, ако да вечеряте на вън е равносилно на 5 за вас, а да си останете в къщи е 9 за него, значи ще хапнете в домашна обстановка.
 11. Не се приемайте за даденост. Трябва да работите над връзката си непрекъснато.
 12. Бъдете спонтанни. Променяйте нещата от време на време и си правете приятни изненади. Когато сте с някого от дълго време, големите подаръци и дребните жестове могат да бъдат от съществено значение.
 13. Бъдете мили. Понякога това може да е по – трудно, отколкото изглежда, но помнете, че обичате този човек повече от всеки друг и сте избрала да се омъжите именно за него, така че се отнасяйте мило с любимия.
 14. Бъдете търпеливи. И двамата израствате постоянно, по различно време и по различни начини. Отделете време и разбиране за това, за да продължи връзката ви дълго.
 15. Празнувайте и показвайте щастието си, когато ви се случи нещо хубаво.
 16. Намерете нови неща, нови хобита, с които да се занимавате заедно. Гледайте на тях като на още една причина да прекарвате време заедно и да укрепвате връзката си, докато споделяте вълнението от постигнатите резултати.
 17. Омъжете се за някой, с когото ви харесва да убивате свободното си време.
 18. Кажете му от какво се нуждаете. Колкото и да ви се иска понякога, съпругът ви не може да чете мисли. Кажете му, когато се чувствате отношенията ви отдалечени и искате да прекарате деня или вечерта само двамата.
 19. Организирайте си забавни вечери на вън. Важно е да намирате време да се отпуснете двамата, особено, когато имате деца. Дори и да сте преуморени, претрупани със задачи и без излишни средства, това няма да отнеме много време и пари. Може да бъде нещо просто като разходка на открито или готвене в тандем, но е важно да ви кара да се чувствате близки и да се отърсите от стреса поне за малко.
 20. Правете бюджета си заедно. Това е чудесен начин да кроите планове и мечти за бъдещето. И да търсите начини как да ги осъществите.
 21. Изненадвайте се както в началото, когато си определяхте среща с бележки, правихте си малки подаръци, готвихте любимото му ястие или планирахте как ще прекарате уикенда заедно. Това ще покаже на другия, че все още сте влюбена в него, а той ще ви отвърне със същото.
 22. От друга страна, когато съпругът ви прави нещо специално за вас, покажете своята благодарност към него. Той вероятно предполага за позитивните ви мисли, но ще му бъде хубаво да ги чуе, изразени на глас.
 23. Подкрепяйте любимия да бъде всичко, което иска и може да бъде.
 24. Отделете време, за да се поставите на мястото на съпруга си, преди да го критикувате. Ненужната критика и негативизмът трябва да се избягват, за да се радвате на хармонични взаимоотношения.
 25. Разсмивайте се един друг. Опитвайте се, да не  вземате всичко прекалено на сериозно.
 26. Комуникацията е ключова. Когато имате трудни моменти в брака си спомнете, че когато те преминат, ще имате по-силни и сплотени отношения. Уверете се, че трудностите водят до напредък, но ако продължавате да повтаряте грешките, открийте причините за това.
 27. Имайте семейни приятели, но не губете връзка със собствените си дружки.
 28. Бъдете по-щедри с време и пари един към друг.
 29. Бъдете щастлива сама по себе си. Ако не се чувствате добре в кожата си, има тенденция да очаквате с това да се справи партньорът ви. Трябва да се справите сами и да поправите щетите.
 30. Не се дръжте отбранително. Опитайте се да бъдете в състояние на любов и доброта и не допускайте, че може да бъдете атакувана.
 31. Доверявайте се и бъдете довереник на любимия.
 32. Винаги помнете причините, заради който сте се влюбили един в друг.
 33. Казвайте си „Обичам те“ , “ Изглеждаш привлекателно“ всеки ден – с думи или с поглед.
 34. Бъдете благодарни от това, което имате. Осъзнайте, че бракът може да бъде крехък на моменти и се грижете за своя.
 35. Наслаждавайте се на настоящето. Прибавете към двойката си дом, деца и всички останали подробности, които ще направят нещата по-сложни и по-смислени.