бебе на 3 месеца

Навиците за хранене и сън на вашето бебе на 3 месеца започват да стават все по-предвидими. То иска да намира нови начини за комуникация с вас и да открива света около себе си, като опитва да докосва, хваща и опипва всичко наоколо. Избирайте ярки и меки играчки, с които да привлечете вниманието му. Висящите над леглото са любими на малчуганите на тази възраст, защото им е забавно  да протягат ръчички в опити да ги достигнат. Не забравяйте да използвате името на бебето си и да се обръщате с него към мъничето си, докато играете заедно. То постепенно ще осмисля и осъзнава значението му.

Бебе на 3 месеца – поведение, грижи и отглеждане

 

Внимавайте какви играчки подавате на бебето си. Те не трябва да имат малки разглобяеми частици, които то евентуално би могло да погълне и да се задави. То все повече се приспособява към околната среда. Времето на съня се увеличава, като през деня би трябвало да има 2-3 подремвания, а през нощта да спи непробудно поне от 23:00 ч. до 06:00 ч. Плачът на пеленачето ви трябва да става по-насочен и определен. Коликите, които се дължат на повишено газообразуване, може все още да му предизвикват дискомфорт и болки. Ако го кърмите и забележите, че бебето е неспокойно, стряска се на сън, има подуто коремче и енергично движи крачетата си, обърнете внимание на храната, която приемате.

Ако бебето е имало отворена малка фонтанела на главата,  през този месец тя се затваря. Главичката то държи по-стабилно и може да я повдигне, поставено на позиция по корем и да я задържи за минута. То се подпира на лактите си и повдига горната част на гръдния кош. Когато го държите изправено, то има добра опора на крачетата си и не ги кръстосва. С ваша помощ седи пасивно и държи главичката си изправена стабилно за все по-продължително време. Започва да използва ръцете си все повече. Обхващащия рефлекс постепенно изчезва и то започва да пляска, да отваря юмручетата си, да ги събира пред тялото си и да координира погледа си в опита да захване интересен предмет. С палец и пръсти хваща и размахва играчките си, като се радва на звуците, които издават.

Вашето бебе на 3 месеца започва да гука, да бърбори и да се смее. В общуването с него трябва да му се отвръща по същия начин. Онази част от мозъка, която спомага за слуха, езика и обонянието става по-активна. Започнете да му четете, защото това помага на бебето да се научи да възприема разликите в интонацията и ритъма на езика.  Това е важен период, през който словесните стимули са от изключително значение за пеленачето. Стимулирайте усещането за допир на вашето бебе.  Постепенно то ще започне да реагира, когато чуе името си. Ще започне и да разграничава говора от другите звуци и да разпознава членовете на семейството. При положителни емоции ще реагира с усмивка и широко отваряне на очите. Слухът му е напълно развит на тази възраст, а освен това може да проследява с поглед движенията на предмет в близост до 6 метра по хоризонтала, в кръг и по вертикала. То работи усилено да стане по-подвижно, защото мускулите на врата и главичката му укрепват. Съвсем скоро то ще започне да се обръща от гръб по корем и обратно.

Храненето на тримесечното мъниче е през 3 часа общо 6 пъти за деня. Ориентировъчното количество храна е  130 мл. на прием. Нощното хранене постепенно трябва да отпадне и към средата на месеца трябва да се включи прием на плодов сок, който не измества хранене. Ябълковият сок е препоръчителен, защото този плод е най-подходящ за начало. Сока се включва между храненията, около 10:00 ч. сутринта е чудесен избор.. В началото се подава по 1-2 чаени лъжички. Всеки ден дозата се увеличава постепенно с по 2-3 ч.л. На седмица се достига до 50 мл. От сега се започва подготовка за захранване на бебето  с немлечни продукти. Никога не опитвайте храната на детето, защото чрез слюнката си може да предадете бактерии на вашето бебе! Използвайте еднократно малка лъжичка, която след това не потапяйте обратно в нещо, което ще консумира детето ви, а я оставете за миене. Човешката уста е най-населения с патологични микроорганизми орган, които може да са опасни за здравето на малкото ви съкровище. Не облизвайте падналия биберон и не позволявайте целувките по устата, ако искате да предпазите мъничето от устни инфекции и болезнени афти.

Водата, която давате на бебето  трябва да бъде нискоминерализирана, трапезна вода, като може да увеличите количеството й, поради това, че имате две немлечни добавки в храненето.

Препоръчително е да се наблюдава детето за поява на дискретни симптоми на рахит и при риск се коригира дозата на приема на витамин D.

Разходките при хубаво време навън вече може да продължават по няколко часа. Необходимо е само да носите със себе си необходимите за обслужване на мъничето ви неща и да го завиете с пелена. Пазете го от вятър. Престоя на слънчеви места може да се увеличи.

Ваксините, които се прилагат на тази възраст са същите, които се поставят на бебето на 2 месеца.

За да подпомогнете развитието на детето си на тази възраст е добре да започнете прилагане на закалителни процедури чрез разходки навън, слънчеви и въздушни бани. Предлагайте на бебето си ежедневно забавления и му предоставяйте ситуации, които да му помагат да опознава околния свят. Нека да наблюдава как вършите домакинските си задължения. Обяснявайте му всичко, което става около него.

Възпитанието на детето ви трябва да започне още от началото на неговия живот. Това е много важно и може да го приложите на този етап чрез въвеждане на постоянен режим на хранене, разходки и сън. Отделяйте време за чести занимания с него през периодите на бодърстване. Бъдете нежна и търпелива с реакцията си към неговия плач и задоволяване на потребностите му.

Не забравяйте, че всяко едно бебе е индивидуално и преминава с различно темпо през етапите от физическото си развитие. Това са само насоки относно потенциала на нещата, които вашето мъниче ще започне да прави – ако не веднага, то съвсем скоро.