децата на разведени родители

Децата на разведени родители таят в себе си неизказани неща, които биха искали майките и татковците им да знаеха. Ако попитате малчугани, които трябва да избират кого от най-близките си хора обичат повече и как се чувстват от раздялата им, те най-често ще се затворят в себе си. Но ако отправите същия въпрос към възрастни относно детството им, които са израснали в такава напрегната обстановка, те вероятно ще имат много за разказване.

Децата на разведени родители биха искали да кажат, че :

 1. Независимо от случилото се обичат и двамата си родители по същия начин.
 2. Мразят да си опаковат постоянно багажа, докато се местят от дома на единия в дома на другия родител.
 3. Не всеки провал в живота им е причинен от развода им, така че трябва да спрат да се обвиняват за всичко.
 4. Не биха искали  да знаят всяка подробност, за който родителите им се карат, особено след като станат достатъчно големи, за да знаят за какво наистина става въпрос.
 5. Те искат да ви защитят от поредна неуспешна връзка и ако новите хора в живота ви си струват, те ще схванат това.
 6. Искат да се борите за това, да са с вас…само през уикендите не им е достатъчно да ви виждат и ги боли, ако на вас това ви е все едно.
 7. Когато се опитвате да „купите“ любовта им с подаръци и почивки или да „надскочите“ това, което прави другия родител, това ги кара да се чувстват некомфортно.
 8. …но от друга страна обичат да празнуват Коледа два пъти.
 9. Когато са в дома на единия родител, другия им липсва. Но не защото не обичат този, при когото са в момента, а защото ги обичат и двамата.
 10. Не им е приятно единия да изкопчва информация от тях за това какво се случва в живота на другия. Не е честно да ги поставят в позиция на посредник.
 11. Могат да познаят, когато единия родител прехвърля неприятните решения на другия, докато те самите предпочитат директен отговор.
 12. Чувстват се тъжни, когато не са близо до единия родител, а той не си вдига телефона.
 13. Осъзнават, че да си самотен родител е трудна задача и проявяват разбиране, ако имате лош ден и не смогвате с всичко.
 14. Не искат да израснат в среда „ние срещу тях“ . Искат от родителите да разберат, че не е нужно да са женени, за да бъдат от един отбор.
 15. Децата на разведени родители искат да се знае, че не са терапевти и предпочитат да не стават свидетели на емоционалните изблици на най-близките си и примери за подражаване. Предпочитат професионалисти или близки семейни приятели да поемат тази функция.
 16. За да свикнат по-лесно с новите половинки на родителите си биха предпочели да се запознаят с тях, чак когато нещата са сериозни и майка им и баща им да не прибързват да се впускат в нови романси.
 17. Все още присъствието на спортни мероприятия и училищни събития от двамата родители е важно за наследника им, независимо от това при кого от тях е той.
 18. Нещастието на двамата родители в семейството се отразява и на детето им, което го вижда.
 19. Те знаят, че за развода си има причина, но това не означава, че те искат да знаят всяка подробност от аргументите.
 20. Познават кога един „приятел“ е повече от това.
 21. Мразят, когато видят някой от родителите си разплакан и биха искали да могат да направят нещо, за да се подобри ситуацията, но не могат.
 22. Те ценят високо моментите, в които са с родителско обкръжение и не биха искали в тях да има място за горчивина.
 23. Знаят, че когато родителите продължават да работят заедно след развода това им е трудно, но продължават да се държат цивилизовано заради тях.
 24. Не искат да бъдат използвани като муниции в аргументите, особено когато се нараняват взаимно. Това ги поставя в неудобна позиция и ги кара да се чувстват отговорни.
 25. След развода, те са разстроени по абсолютно различен от родителите начин и биха искали те да се опитат да разберат това, когато се държат и говорят грубо.
 26. Могат да познават, когато възрастните се преструват.
 27. Не искат да се налага да избират между двамата.
 28. Не искат да ги карат да се чувстват виновни за това, че прекарват приятно при другия родител.
 29. Разводът не кара децата да обичат родителите си по-малко.