Семейство

Секцио – как да се възстановим след Цезарово сечение

sekcio

sekcio

Секцио се налага като алтернативен метод на естественото нормално раждане, но независимо дали е било планирано или не, периодът след тази операция е съпроводен с множество уникални предизвикателства за тялото на майката. Ако пред вас стои алтернативата дали да изберете секцио или нормално раждане, не се колебайте да проучите добре всички възможни аспекти на този избор. Ако пък разрезът върху корема ви вече е факт и нямате търпение да се отдадете на майчинството без болки и дискомфорт, ще трябва да положите най-подходящите грижи първо за себе си, за да успеете след това да се грижите добре и за малкото си пъшкулче щастие.

Потърсихме мнението на експертите относно най-полезните начини за ускоряване на процеса на възстановяване след раждане секцио. Ето какви са техните препоръки към жените, които искат да се почувстват възможно най-добре и пълноценно съвсем скоро след раждането:

7 съвета за възстановяване след секцио

  • Избирайте внимателно храната си.

Запекът е често срещана нежелана реакция при коремната хирургия, включително и при секцио. Можете да избегнете този проблем след раждане с Цезарово сечение като ядете правилните храни и останете добре хидратирани. Яжте хранителни, меки и богати на фибри храни през първите няколко дни, докато движенията ви не се върнат към нормалния за вас ритъм. Помислете да консумирате повече: авокадо, супи, смутита, яйца и много течности.

  • Почивайте и не бързайте.

Макар да е очевидно, че след секцио майката има нужда от повече почивка, тя не винаги може да си позволи такава. Силно препоръчително е да не вдига нещо по-тежко от бебето, както и да не прекалява с домакинската работа. Тези неща могат да се разпределят между таткото и щастливите баби, чиято помощ би била много оценена в този възстановителен за родилката период от няколко седмици. Правилото майката да спи тогава, когато и новороденото спи е старо, но това не го прави по-малко вярно отнесено към настоящето.

Д-р Сузане Гилбърг-Ленц  от Калифорния има какво да каже на онези, които не взимат тези препоръки на сериозно: „Ако не си позволите да се възстановите, тогава вие няма да направите никому добро – лишаването от сън увеличава разстройствата в настроението като следродилна депресия и безпокойство, а също така намалява кърмата“. Преди да спортувате, да шофирате или да правите секс първо се консултирайте с гинеколога си.

  • Позволете на раната „да диша“.

„Не поставяйте никакви продукти върху разрезът от секциото през първите две седмици“, предупреждава д-р Гилберг-Ленц. Опитайте се да поддържате мястото възможно най-чисто и сухо. Когато е много горещо може да опитате да насочите студената струя на сешоара към тази област на корема си. Много майки смятат, че това върши чудесна работа за изсушаването на изпотената кожа.

  • Помислете за използване на колан за след раждане.

Еластичният пояс, известен като „колан за след раждане“ се обвива около кръста, за да осигури допълнителна опора. Поставянето му може  да помогне за облекчаване на болката и подуването през първите няколко дни у дома, когато мускулите не са толкова силни и стегнати, както преди раждането. Закупуването на специално бельо за родилки ще ви накара да се чувствате по-комфортно.

  • Бъдете търпеливи.

Възстановяването след секцио става все по-лесно с всеки изминал ден. Не забравяйте, че може да отнеме известно време, преди да почувствате, че сте напълно възстановени и отново във форма. „Първите няколко седмици определено са най-предизвикателните, тъй като тялото преминава през основен физически и хормонален преход. При успешно цезарово без усложнения раната се възстановява за около шест седмици но не  пришпорвайте нещата“, казва д-р Шери А. Рос.

  • Подгответе се за подуване.

Имайте в предвид, че бедрата, глезените и стъпалата ви ще се подуят много през първите няколко дни. Няма причина да се тревожите, освен, ако подуването не е много асиметрично, което може да се дължи на предишни проблеми с високо кръвно налягане или сте изложени на риск от Дълбока венозна тромбоза. След като започнете да ставате и да се движите, течностите, които сте задържали, ще се променят с гравитацията и ще се разместят. Това ще отнеме около една до две седмици, за да могат течностите да излязат навън чрез увеличаването на производството на урина“, обяснява д-р Гилберг-Ленц Междувременно, бавното ходене и кратките разходки (с лекарско разрешение), както и приемането на достатъчно количество вода, могат да помогнат за намаляване на подуването.

  • Не се притеснявайте да помолите за помощ.

Всяко раждане на бебе е сериозен стрес за тялото, така че не се притеснявайте да поискате помощ за всичко, от което имате нужда – от това някой да ви свали нещо от най-високия рафт в шкафа до това да ви помогне с пазаруването. В никакъв случай не носете торбите с покупките и обръщайте внимание както на физическото си състояние, така и на емоционалното. Говорете с партньора си, с приятелите или с гинеколога си за това как се чувствате и бъдете готови да приемете техните предложения за помощ. Мажете редовно останалия след операцията белег от секцио и скоро всичко ще бъде наред.