bebe na 4 meseca

Вашето бебе на 4 месеца вече трябва да спи непробудно през нощта за около 10 часа. Дневните почивки за сън са 2-3 пъти за около 4 часа. Предстоящото поникване на зъбките е предпоставка за обилно лигавене на мъничето. Всъщност, първото зъбче се показва около 6-я месец, но пеленачетата започват да чувстват дразнене по венците много преди това. Повишеното слюноотделяне намалява болката при никнене на зъбите и размеква храната за по-лесно преглъщане. Разнообразете вида на бебешките играчки, като предоставяте на мъничето предимно гумени и пластмасови, които издават звуци и са подходящи и за захапване. Ще разпознаете умореното бебе по раздразнителното му поведение и прозявките.

Бебе на 4 месеца – какво правят пеленачетата на тази възраст?

Относно социалното и емоционалното развитие на четиримесечното бебе ще забележите, че то се усмихва спонтанно на хора и обича да си играе с тях. Копира мимики и жестове от околните, като например мръщене и усмивки. Относно езиково-комуникативното развитие на мъничето се наблюдава имитиране и на звуците, които чува и започване на т.нар. гукане. Плачът му става ясно диференциран и то плаче по различен начин, когато е гладно, изморено или го боли нещо. В комуникативното развитие на всяко бебе на 4 месеца постепенно се забелязва, че то вече ясно показва дали е щастливо или тъжно, отговаря на привързаност, посяга към играчка с една ръка.  Когато вижда интересен предмет и се опитва да го вземе, като използва едновременно очите и ръцете си. То проследява с очи движещи се обекти от ляво на дясно и от разстояние разпознава предмети и лица.  Нормалното физическо развитие на четиримесечното бебе му позволява да задържа глава стабилно без подкрепа и да оказва натиск с крачета, когато е изправено на твърда повърхност. Вече трябва да може да се опитва да се обръща от гръб по корем и обратно. Използва лакти, за да се повдигне, когато е сложено по корем и може самостоятелно да държи здраво играчка с две ръце и да я разклаща.

Силата и обема на движенията като цяло се засилва в сравнение на бебето на 3 месеца. То уверено движи горните и долните си крайници. Свободно завърта главата си във всички посоки. При повдигане до сядане то вдига главата и раменете си. Започва да опознава собственото си тяло, като разглежда и опипва ръчичките си. Затвърждава се даването на плодов сок, което започна през третия месец, като количеството е не повече от 50 мл. Новото в храненето през този месец е включването на пюре. То може да съдържа плод с морков. Пюрето е безмлечно и се дава в 17:00 часа между храненията. За една седмица количеството постепенно се увеличава и достига от една лъжичка до 50 мл.

Ако бебето не се е изхождало повече от 3 дни, значи има запек.  Обикновено това се свързва с включването на ябълков сок или е от адаптираното мляко, по-малкия прием на течности и др. Може да включите разхлабващи сокчета от круши или сливи, за да решите проблема. Също така  правете по-усърдно масажи по периферията на коремчето по посока на часовниковата стрелка. По-голяма част от пеленачетата се оправят естествено след включване на захранването на бебето.

През четвъртия месец може да започне да се променя цвета на очите на пеленачето, като окончателния им цвят ще видите до шестия месец. Светлокафявите, пъстрите и светлосините зеници могат да потъмнеят.

Теглото на мъничетата се увеличава средно с  600 грама през този период от развитието му. При момченцата достига  6,7 кг /+ – 0,8/, а при момиченцата – 6,3 кг. /+ – 0, 8 /. Ръста съответно достига 63 см. /+ – 3 /при момченцата и 62,5 см. /+ – 3 / при момиченцата.

Ако искате да подпомогнете развитието на вашето бебе на 4 месеца, може да му обръщате повече внимание и да му говорите, четете и пеете с усмивка и търпение. Обърнете внимание на нещата, които бебето харесва и не харесва, за да знаете какво да избягвате и с какво да го зарадвате.  Може да имитирате тихо и с усмивка звуците, които бебето ви произнася, за да го насърчите. Изберете му подходящи играчки в ярки цветове, които да може да докосва. Дрънкалките ще го забавляват много, ако му покажете как да ги държи. Придържайте бебето си изправено с крака на пода за няколко минути и му покажете, че това е забавно. Трябва да помогнете детето да развие едновременно моторната и зрителната дейност. Отделете време и насърчавайте способността му да различава образи на познати лица на снимка.

През този месец се правят  Петвалентна  и  Противопневмококова ваксини.

Възпитанието на детето ви трябва да започне още от началото на неговия живот. Това е много важно и може да го приложите на този етап чрез въвеждане на постоянен режим на хранене, разходки и сън. Отделяйте време за чести занимания с него през периодите на бодърстване. Бъдете нежна и търпелива с реакцията си към неговия плач и задоволяване на потребностите му.

Не забравяйте, че всяко едно бебе е индивидуално и преминава с различно темпо през етапите от физическото си развитие. Това са само насоки относно потенциала на нещата, които вашето мъниче ще започне да прави – ако не веднага, то съвсем скоро.