момичетата

Полезни правила за отглеждане на момичетата, които всяка майка ще иска да знае.

Отношенията между майка и дъщеря са специални. Малките момичета подражават на майките си и искат да станат като тях, когато пораснат, ето защо е важно да се даде добър пример на подрастващите. Разбира се, личният пример е нещо много важно, но няма как да се очаква от малките съкровища винаги да се държат добре, нали?

Отглеждането и възпитаването а деца е трудна и отговорна задача за всеки родител. Независимо от желанието си да предпази и защити детето си от всичко възможно, реалността показва, че това не е възможно. Ето защо е важно децата да се подготвят за нещата, които ги очакват, да им се покаже как да реагиат и да преодоляват трудностите. Процесът е образователен както за малчуганите, така и за родителите, защото всички заедно се учат на нови неща. Ето едно ръководство за майките на момиче, който ще им бъде полезен в отглеждането на дъщеря.

Правила за отглеждане на момичетата – как майките да насърчават дъщерите си

 • Като им правят комплименти за нещо друго, различно от външния им вид.

Всички момичета обичат да слушат комплименти от малки, но те трябва да се научат, че в живота има много повече от привлекателен външен вид. Опитвайте се да преборвате желанието да повтаряте: „Какви хубави обувки имаш!“, „Не си ли най-сладкото момиче на света?“ и още подобни, и вместо това насърчавайте уменията на детето да рисува, тактичното му чувство за хумор, влечението му да спортува, желанието му да бъде добър приятел и т.н.

 • Като им предоставят образователни играчки.

Едва ли ще можете да избегнете куклите, но ако предоставите на дъщеря си научно или логически базирани играчки е много по-вероятно тя да се помисли за тези субекти и те да грабнат вниманието и интереса й. Логическите игри, образователните комплекти тип „малък химик“, „лекар“, мини готвач“, фокусник, шивач, физик, астронавт и т.н. ще бъдат много по-забавни и полезни за развитието на ума, въображението и познанията й. Да не говорим, че ще зародят любов към науката и опознаването на заобикалящата я действителност.

 • Като не им позволяват да прегръщат всеки.

Насърчаването на едно срамежливо и стеснително малко момиче да прегръща почти непознати за нея хора би било травмиращо. Възприето е момичетата да се поощряват да раздават прегръдки повече от момчетата. Покажете на дъщеря си, че физическата любов е в рамките на правото й на контрол. Тя би могла учтиво да откаже на добронамерените хора, които искат прегръдка от нея или да предположи по-малко интимно ръкостискане вместо гушкане.

 • Като ги остави да говорят за парите.

Когато става въпрос за годишни заплати, пенсионни спестявания и общ финансов комфорт, жените все още изостават от колегите си мъже. Един от начините за борба с това е да накарате дъщеря ви да се интересува от пари и присъщата им стойност още от малка. Това може да е толкова изявено като даване на 6-годишната ви наследница седмична надбавка и я насърчавате да спестява за нещо, което иска. Може да говорите открито на масата пред нея за вашите собствени спестявания и навици за разходите.

 • Като им показват, че обичат работата си.

Доказано е, че дъщерите на работещите майки има по-голяма вероятност да заемат по-добре платени служебни позиции. От вас зависи да покажете на своите момичета колко удовлетворяваща и даваща власт може да бъде кариерата. Така че продължавайте напред и кандидатствайте за повишение или се изправете и говорете самоуверено на общото събрание на акционерите. Бъдете работеща жена, каквато искате дъщеря ви да стане.

И още по-деликатно за момичетата ви

 • Обяснете им за месечния цикъл. Макар и неудобна за дискусия, темата е важна. Вие сте тази, която трябва да подготви дъщеря си, че това ще се случи в даден момент. Разкажете й за промените, които тялото й ще претърпи, за да се чувства удобно да дискутира въпросите си не с някой друг, а с вас.
 • Разберете, че вашите гримове ще станат техните гримове. В началото ще ги използват за забавление, но след като решат все някога да излязат навън с грим, по-добре им покажете как да го нанасят и колко малко да слагат.
 • Окуражавайте и подкрепяйте отношенията баща-дъщеря. Момичетата трябва да знаят какво е истинска любов от стана на мъж, който е искрен в чувствата и намеренията си, който наистина го е грижа и се старае да ги предпази и защити.
 • Внимавайте какво отношение към собственото си тяло показвате пред тях. Показвайте им, че трябва да обичат и приемат тялото си такова, каквото е. Избягвайте да се оплаквате за теглото си и да им насаждате ненужна несигурност и самокритика.
 • Научете ги да внимават, когато около тях има момчета или мъже. Нека да вярват на собствените си инстинкти и чувства, за да не станат жертва на нежелани ситуации. Покажете им, че винаги могат да ви се доверят и да ви споделят всичко, което ги вълнува или притеснява.
 • Защитавайте ги пред другите, но също така ги учете как да се защитават сами. Нека да знаят, че света има нужда от силни жени и че могат да разчитат на вас, но преди това е добре да са опитали своите възможности.
 • Поставете граници относно начините, по които позволявате на хората да се отнасят с вас. По този начин те ще виждат какво правите и за тях ще бъде по-лесно да го приложат за себе си. Майките са най-големите учители за дъщерите и за тях делата са много по-показателни от думите.
 • Следвайте мечтите и желанията си. Покажете им колко е важно да правиш онова, което ти харесва, за да могат и вашите момичета да следват своите мечти и да вярват в тях.

източник:brightside.me

purewow.com