Семейство

Бебешки игри за деца до 1 годинка

бебешки игри
kid boy and mother playing together with cup toys

бебешки игри

Почти веднага, след както се роди детенцето ви, вече няма да имате търпение да играете заедно на различни бебешки игри. Те не са само начин, по който времето да минава по-бързо, а начин, по който мъничето да научи как работят тялото му и заобикалящата го реалност. За щастие, времето за игри не изисква много, защото най-любимата играчка на пеленачето сте именно вие. Всеки път, когато доближите лице до него и прошепнете: „Бум“, вече сте в играта. Дори нещо обикновено като къпане на бебето, може да бъде възможност за забавление и игри. По същия начин, включването и изгасването на лампата е магическо за малкото човече, но има множество съвместни игри, в които най-важната цел е взаимодействието – даването и вземането. Измислете си песничка за пръстчетата, вземете мъничето на ръце и танцувайте из стаите в дома и просто се забавлявайте.

Забавни бебешки игри за деца до 1 годинка

За бебетата до 3 месеца са интересни следните игри:

– „Игра с преобличане“ – това е чудесна дейност, за моментите, в които сменяте дрешките или пелената. Може да се превърне в успокояващ ритуал, който и двамата да очаквате с нетърпение. Кажете: „Какъв сладък нос, нос, нос“ и нежно целунете нослето на бебето. След това, кажете: “ Какво сладко коремче, коремче, коремче“ и оставете една целувка и там. И така, продължете нататък. Така мъничето постепенно ще учи имената на частите на тялото си. Друг вариант на тази игра е да докосвате с пръст отделни места и да издавате различни звуци като: „Бийп“, “ Бооц“ и гледайте как реагира със задоволство.

– „Следене на дрънкалката“ – тази игра е полезна за укрепване на зрението на пеленачето. Вземете подвижна или дрънкаща играчка и я размахайте над лицето му така, че да я види. След това бавно я придвижвайте през неговата линия на видимост и вижте как я проследява. Стимулирайте слуха му като шумите с играчката от двете страни на лицето му, за да видите дали мести очи или глава в правилната посока.

– “ Нагоре и надолу “ – може да играете тази игра, когато бебето ви започне да държи главичката си изправена. Сложете го в скута си, на пода или на дивана и се уверете, че ви фокусира с поглед. След това внимателно го изправете и сложете да седне, като кажете “ Бебето отива нагоре“, а след това отново го пуснете да легне, като кажете: “ Бебето слиза надолу“.

– “ Бебешка аеробика “ – дори малките мускули на бебето могат да заякнат! Ето една забавна тренировка – докато си лежи на пода, повдигайте и спускайте надолу ръцете на мъничето. След това, правете нежно кръгообразни движения с крачетата и ръчичките му.

За бебетата от 3 до 6 месеца са интересни следните игри:

– “ Къде ти е носа? „- тази класическа игра с именуване на частите от тялото е полезна заради желанието на мъничетата на тази възраст да ви сграбчат за ушите или носа. Сложете ръчичката на пеленачето върху окото си и кажете: „Око“. След това докоснете ухото и кажете: „Ухо“ и т.н. След това попитайте: „Къде е ухото на бебето?“ и му покажете къде да постави ръката си. След като докосне своето ухо, кажете: „Ето го“.

– “ Достигни с ръце“ – хванете любима играчка и я разклатете пред очите на бебето си. Стимулирайте го да я хване. След като успее, опитайте с друга, която дръжте по-високо. Продължавайте, докато задържите интереса му.

– “ Самолет “ – хванете го нежно под гърдите и корема с ръце и летете с бебе-самолета из стаята, а след това из цялата къща. Издавайте бръмчащ звук и гледайте как мъничето се вълнува и смее.

За бебетата от 6 до 9 месеца са интересни следните игри:

– „Топка в коша“ – вземете мека топка и я пуснете в пластмасов контейнер. Всеки път, когато удари дъното, казвайте „Бум“. След това оставете бебето да опита и когато успее да вкара топката, кажете “ Бум“.

– „Дърпане на въже“ – дайте на мъничето да държи единия край на чист чорап, а вие хванете другия. Внимателно издърпайте чорапа към вас. Покажете му как да дърпа своя край. Престорете се, че то е толкова силно, че докато дърпа, ви издърпва и вас.

–  „Зловещо Влечуго“ – бебетата обичат да ги гъделичкат, а тази игра с пръсти ги учи също и на животински имена и звуци. Пълзете с пръсти по ръката на мъничето и кажете: “ Ето, кученцето идва. Бау-бау“ и го погъделичкайте под мишницата. След това продължете с: „Ето, котката идва. Мяу-мяу“. Използвайте и други животни и звуци в играта.

– “ Яздене на пони “ – сложете бебето да седне в скута ви и започнете да подскачате с колена, докато му пеете : „Дий, дий конче.“ Внимавайте да не падне. Разтворете крака и оставете мъничето да падне между тях, докато го държите под мишниците.

За бебетата от 9 до 12 месеца са интересни следните игри:

– “ Криене и надничане “ – скрийте играчка зад стола или дивана, докато бебето ви наблюдава. Окуражете го да я намери и ако се затруднява му я посочете или насочете главата му в правилната посока. Продължете играта, докато започне лесно да открива предмета.

–  “ Гоненица“ – застанете на колене и длани и пълзете след мъничето, докато му казвате : „Ще те хвана“. Преструвайте се, че то е по-бързо от вас и не можете да го стигнете и накрая, когато го достигнете, кажете : „Хванах те“ и по гушнете и целунете. Може да обърнете играта, ако бебето стои по-уверено и стабилно на крачетата си, но обезопасете мястото с възглавници.

– “ Храна на пръстите“ – подгответе кръгчета банан или зърнена закуска и вземете едно парче, сложете го в уста и кажете: „Мама яде банан – ам, ам, ам“. След това помогнете на бебето да вземе едно резенче и кажете: “ Мария яде банан – ам, ам, ам“. Мъничето ще се зарадва особено много на тази част.