Семейство

Детски игри за най-малките

детски игри

Образователни детски игри, с които да ангажирате вниманието на малчуганите в къщи през студените дни.

Както добре знаем, децата са прекрасни. Те са очаровани от всичко, което виждат; те изследват света през всяка секунда от живота си и това е причината те да се нуждаят от толкова много внимание от страна на родителите си.
Въпреки това, за съжаление, понякога имаме отговорности, за които трябва да се погрижим и може да бъде трудно междувременно да запазим децата ни щастливи, докато не можем да им обърнем внимание и сме ангажирани с други дейности. Ако това ви звучи познато, ние ви предлагаме да опитате да им предложите  да поиграят на някои от следните десет игри на развитие на малки деца. Може да се възползвате от тези игри за деца по всяко време – когато са болни в къщи и не посещават детските градини или просто скучаят, като използвате подръчни средства, защото всичките игри са приспособими както към домашни условия, така и към външни пространства като двор и градина. И ако има нещо по-хубаво от занимателните игри, това са образователните и безплатни игри, които вие самите можете да организирате на своя територия.

Детски игри за най-малките

детски игри

  • Сензорна кутия.

Какво е необходимо:

 –  голяма кутия
– материали като: всякакъв вид  боб, макаронени изделия, малки и големи камъни, малки и големи мъниста, топки от памук, пясък, листа, слама, кожени конуси.
– по желание: малки играчки, които детето ви обича, малка пластмасова лопата

детски игри

Как се играе: 

Разположете детето си до сензорната кутия и го пуснете да прави каквото си иска: да ходи вътре в кутията или да докосва различните предмети с ръцете си. Покажете му как да използва лопатата или как да движи различни обекти от кутията и да ги прехвърля в друга по-малка. Можете също така да скриете любимите играчки на детето си на дъното и да го насърчите да ги търси.

детски игри

  • Детски игри с различни миризми.

Какво е необходимо:

– малки бурканчета,

– разнообразие от билки, зеленчуци и плодове.

детски игри

Как се играе: 

Покажете на детето си как могат да помиришат всеки буркан и да видят какво има вътре. По този начин ще развият обонянието си и ще започнат да различават отделни миризми.

детски игри

  • Аквариум за опознаване на водата.

Тази игра може да се играе както на двора, така и в банята. Децата обожават мокрите детски игри.

Какво е необходимо:

 – голям контейнер за вода
– камъчета или цветни мъниста
– играчки за използване като морски създания
– допълнителни възможности: пластмасова лопата, сламки за пиене, парчета от полистирол, парчета от кора на дърво, монети

детски игри

Как се играе: 

Демонстрирайте на детето си как може да поставя ръцете си под водата и вземете и задръжте различните елементи. Нека да отиде и премести елементи от аквариума в друг контейнер. Покажете му как може да хвърля полистиренови парчета и монети във водата. Това ще бъде забавно за тях – да наблюдават как някои неща потъват, а други плуват на повърхността. Покажете им, че ако духнат през сламка, могат да видят как мехурчета се появяват на повърхността на водата.

детски игри

  • Музикални бутилки.

Какво е необходимо:

– няколко броя малки празни и сухи пластмасови бутилки с капачки

– различни дребни и сухи съставки като малки макарони, ориз, дребни рапани, ядки, овесени ядки, боб, сух грах, слънчогледови или тиквени семки и каквото още имате в къщи и намерите за подходящо.

детски игри

Как се играе: 

Бутилките ще правят различни звуци, които гарантирано ще възбудят интереса на детето ви. Покажете му как да разклаща бутилките с различни предмети вътре в тях, а след това да го научете каква е разликата между тихите и силните шумове с различните бутилки.

детски игри

  • Стена за открития.

Какво е необходимо:

 – всичко, каквото е на разположение наоколо у дома; не съществуват правила тук Освен необходимостта да използвате въображението си.

Как се играе: 

Демонстрирайте на детето си как може да държи, да замеря, да отваря, да затваря или дори да подуши миризмата на различните обекти на стената за откритие. След това просто го оставете!

детски игри

  • Магическа бутилка/буркан.

Какво е необходимо:

– пластмасова бутилка или буркан с капачка

– дребни предмети, които могат да се пъхнат вътре (мъниста, грах, фасул).

Как се играе: 

Покажете на детето си как може да дръпне лентата навън и след това да пусне малки предмети вътре през отвора.

детски игри

  • Съответствие по цветове.

Какво е необходимо:

– асортимент от буркани или контейнери и капачки, с различни размери.

Как се играе: 

Покажете на детето как да подреди нещата в групи според тяхната форма: капаците на една страна, бурканите на друга. Алтернативно, покажете на детето си как те може да ги събере в комплект в зависимост от цвета.

детски игри

  • Лабиринт за играчки.

Една от най-практичните игри за бебето, която ще го занимава и изисква само подръчни материали.

Какво е необходимо:

– играчки

–  конци

– кошница за пране

Как се играе:

Покажете на детето си, че е възможно да се получи обратно играчката от лабиринта. След това нека да опита само да го направи.

детски игри

  • Велкро забавление.

Какво е необходимо:

– филц

– ножици

– велкро

Как се играе:

Направете картина с помощта на различни цветни парчета филц – можете да придържате различните парчета към еднороден фон с помощта на велкро. Това позволява на детето ви да създаде някакъв въображаем свят, който му харесва. Например, можете да направите дънер на дърво с помощта на много червени и зелени филц кръгове, които да придържате към кафяв фон, така че детето ще си мисли, че може да засади ябълки на дървото. Можете също така да опитате тази идея, използвайки само магнити за хладилник върху хладилника.

източник:brightside.me