Семейство

13 знака, че може да сте бременна

знаци за бременност

знаци за бременност

Има поне 13 знака, че може да сте бременна. Ако се чудите дали има място за вълнения или нещата ще си останат както до сега, наблюдавайте внимателно тялото си. Ако забележите някои от тези симптоми в комбинация със закъснял цикъл, най-вероятно е време да отидете до аптеката или да запазите час при гинеколога си. Според лекарите хормоните, освободени веднага след зачеване, може да започнат да причиняват леки промени, които да установят още преди домашния тест за бременност възможния резултат.

13 знака, че може да сте бременна

1. Чувствителни гърди

Това е много често срещан симптом за бременност. Тъканта около зърната е много хормоно-чувствителна, обясняват лекарите. Когато прогестеронът и Човешкият хорионгонадотропен хормон (human chorionic gonadotropin (hCG) нахлуят в организма след като яйцеклетката е оплодена, те повишават обема на кръвта, което прави гърдите подути и с усещане за тежест в тях.

2. Крампи

Възможно е да почувствате неприятните крампи също като преди или по време на цикъл, но този знак за бременност е задействан от зачеването – когато оплодената яйцеклетка се прикрепва към стената на матката. Матката ви може да се разтяга малко сега, за да се подготви за масивното си разширяване през следващите 9 месеца.

3. Зацапване

Много жени наблюдават светло кърваво зацапване на бельото за определено време, но 25 % имат някакво зацапване по време на имплантацията. Ако забележите, че цикълът ви е по-различен или по-краткотраен от нормално, има вероятност да сте бременна.

4. Умора

Ако всичко, което желаете е да си полегнете или се чувствате изтощена от изпълнението на всекидневните задължения, това може да бъде знак за ранна бременност. Дори и в най-ранен стадий, бебето започва да използва калориите ви, което може да ликвидира енергийните ви депа доста бързо.

5. Потъмняване на зърната

Забелязвате ли промяна във вида на гърдите си напоследък? Хормоните на бременността също така се отразяват на дейността на меланоцитите или клетките в зърната, които отговарят за цвета им.

6. Гадене

Така нареченото сутрешно гадене, характерно за бременните жени, може да не ви атакува в първите седмици, но много често се усеща нещо като лека морска болест като ранен симптом за зачеване.

7. Подуване

Не можете да закопчаете ципа или копчетата на дънките си? Повишените нива на прогестерон забавят храносмилателния тракт и правят корема ви по-пухкав от обикновено. Ако това не се промени и цикълът ви не дойде на време, има вероятност да сте бременна.

8. Често уриниране

Честото посещаване на тоалетната може да се дължи на преумората на бъбреците по време на ранната бременност. Те трябва да изхвърлят течностите по-ефективно по време на бременността.

9. Глад

Вашето преуморено тяло може да поиска допълнителни въглехидрати сега, защото те лесно се метаболизират, което пък помага за запазване на енергийните нива високи.

10.  Главоболие

Нарастващият обем на кръв може да причини често, но не много силно напрежение, придружено с болка в главата в първите няколко седмици от бременността. Този знак се получава, когато тялото ви се нагажда към повишените нива на хормони.

11. Констипация

Същите хормони, виновни за подуването на корема ви, имат „заслуга“ и за проблемите с редовното ви изхождане в тоалетната. Понеже храносмилателният тракт е забавен, храната не преминава достатъчно бързо. Всъщност, този проблем може и да се засили с напредване на бременността.

12. Промяна на настроението

Когато нивата на някои хормони се повишават, вие усещате масивна умора, което ви прави по-податливи на промяна в настроението.  Плюс това, невероятната комбинация от  главоболие, подуване на корема, запек и болки в гърдите – необходимо ли е да кажем нещо повече?

13. Телесна температура

Измерете температурата на тялото си сутринта – този метод обикновено се използва, за да се посочи кога сте в овулация. Обикновено тя е с половин или един градус по-висока. Така че, ако забележите, че не намалява за повече от две седмици, това може да е знак, че очаквате бебе.