disciplina metodi kreshtene

Възможно ли е да се постигне дисциплина без крясъци в дома? Понякога, като че ли единствения начин да накарате децата да ви чуят, е като повишите тон. Научете се как да намалите децибелите и се наслаждавайте на по-добро поведение от страна на наследниците си.

 Дисциплина без крясъци в дома – как и защо

metodi disciplina dete roditel

Ако викането е вашата основна форма на дисциплина, това може да намали чувството на сигурност и самоуважение на вашето дете. Но ако повишавате тон само по случайност, няма опасност да му навредите. Тази стратегия не може да доведе до добро поведение, защото предизвиква страх и гняв в подрастващото поколение. Докато крещите, наследникът ви спира да обработва информацията, която дразни слуха му. Ако искате да го научите защо поведението му е неподходящо, той трябва да бъде в спокойно състояние, за да разбере думите ви. Давайте добър личен пример, ако не искате да чувате собственото си дете да крещи на вас или на някой друг. Научете го как да бъде спокойно, вежливо и разбиращо. Ако все пак се случи да нагрубите на висок глас малчуганът, не забравяйте да се извините след това и да признаете, че е трябвало да постъпите по друг начин. Не може да упреквате, без да признавате собствените си грешки.

Най-срещаните индикатори на крясъци

zakasnenie maika deca stres

Борбата за надмощие. Когато детето подкопава вашия авторитет, като прави неща, които знае, че не одобрявате или игнорира това, което му казвате, ви кара да се чувствате безпомощни. Когато започнете да повишавате тон, обикновено е защото искате да си върнете контролът над ситуацията.

Решение без крясъци: Вместо да се фокусирате върху загубата или победата в „битката“, се опитайте да намерите решение, което да е добро и за двете страни. Първо, изкажете ясно вашата позиция, а след това предложете нещо друго в замяна на това, което не одобрявате. Това ще накара детето да се почувства така, сякаш има контрол над ситуацията. Ако това не помогне, опитайте да обезвредите напрежението с хумор.

Закъснението. Направо е вбесяващо, когато бързате да излезете през вратата, а сякаш никой не приема сериозно вашата загриженост. Не може да не се почувствате незначителни, извън контрол и ядосани едновременно. Не забравяйте, че децата не разбират последствията от закъснението. За тях времето тече по различен начин, а стрелките на часовника сочат просто числа.

Решение без крясъци: Вместо да се заяждате с малчугана, докато достигнете точката на крещене, просто му кажете, че е време да тръгвате – веднъж, без да го подсещате повече. Кажете, че след 10 минути излизате и се надявате, че до тогава се надявате да е готов и облечен. Ако не е, просто го вземете и сложете в колата – все още нежно – независимо от дрехите му. Ако се наложи да отиде на училище с пижамата, ще бъде по-пъргав следващият път.

Дразненето между децата. Без значение кой от наследниците ви е започнал първи, почти невъзможно е да бъдете рефер, когато двамата пищят и се бият. Ситуацията става и опасна, ако се случва в колата, докато шофирате. Възможно ли е да потушите бурята без да изкрещите?

Решение без крясъци: Когато отношенията между децата ви са „нажежени“, вашата негативна реакция само ще налее масло в огъня. Паркирайте колата и обяснете на децата, че не е безопасно да шофирате, докато те се карат. Кажете им, че разбирате, колко са разстроени, но няма да продължите пътуването, докато не се успокоят и сдобрят. След това седнете тихо и ги оставете да го направят. По този начин ще им покажете, че няма да вземете страна в спора и ще им дадете пример как трябва да се държат един с друг. Когато родителите карат децата си да се чувстват разбрани и изслушани, те ги учат да се отнасят и с другите по същия начин.

Справяне с предизвикателното поведение. Много родители се чудят как да реагират на дразнещите действия, вместо как да направят така, че децата по-лесно да чуват какво им говорят. Не преследвайте невръстните си наследници, докато им крещите.

Решение без крясъци: Накарайте малчугана да ви разбере правилно какво и защо се опитвате да му обясните. Приближете се до него, погледнете го в очите, сложете ръка на рамото му. Кажете точно какво искате да направи и обяснете  причината. Обяснете дали трябва да го направи веднага или след определено събитие. Наказанието не учи на правилно поведение. Трябва да работите заедно с детето, а не против него и то да го почувства. Нека да знае, че след като изпълни задълженията си, може да поиграе. Бъдете последователни, състрадателни и разбиращи.