suhranenie na kurma

Начините за съхранение на кърма могат да бъдат объркващи. Следвайте тези практически съвети за избора на контейнери, замразяване на майчиното мляко, размразяване на кърмата и други подобни неща, които трябва да знаете, ако в дома ви има малко бебе.

Ако наскоро сте станала майка, но се налага да се върнете на работа или търсите начини да имате по-гъвкав график, който налага отсъствието ви от вкъщи, вероятно обмисляте начини да изпомпвате кърмата си предварително и да я съхранявате правилно до следващото хранене, което може да бъде направено от друг и не изисква вашето присъствие. Обърнете внимание на грешките, които да избягвате и на методите, към които да се придържате, за да запазите всички ценни съставки на кърмата, от които се нуждае малкото ви дете.

Начини за съхранение на кърма

На първо място е важно да се уточни, че преди започване на изцеждане на кърмата трябва да измиете ръцете си с топла вода и сапун. Излейте млякото в чист контейнер от стъкло или твърда пластмаса без бисфенол с капак. Има и специални пликчета със зип-лок закопчаване, които също се използват за съхранение на кърма. Не използвайте бутилка за еднократна употреба или найлонови торби, предназначени за общо ползване на домакинствата.

Използвайте водоустойчиви етикети и мастило, за да надпишете всеки контейнер с датата, на която сте сложили вътре кърмата. След това ги поставете в дъното на хладилника или фризера, където температурата е най-ниска. Подгответе индивидуална доза, необходима за едно хранене на бебето, не повече. Започнете с малки порции, а после ги увеличете според нуждите на растящото мъниче. Кърмата се разширява като замръзва, така че не запълвайте контейнерите до горе.

Можете да добавите прясно изцедена кърма към вече замразена или студена, или към размразена кърма от по-рано през същия ден. Все пак е добре тя да не бъде топла в момента, в който я смесвате с охладената. Не добавяйте топло към замразено мляко.

Колко дълго се съхранява кърмата?

Това зависи от метода, който използвате за съхранение на кърма.  Помислете върху тези общи насоки за здрави бебета:

  • температура в стаята – прясно изцедената кърма може да се съхранява до шест часа в стаята. В топла обстановка след четвъртия час потърсете по-подходящо място
  • изолирани охладител- прясно изцедената кърма може да се съхранява в изолиран охладител с лед в продължение на един ден
  • хладилник – прясно изцедената кърма може да се съхранява в края на хладилника до пет дни в чисти контейнери. Препоръчително е след третия ден те да се преместят във фризера.
  • дълбоко замразяване – по този начин може да съхранявате прясната кърма до една година. Но е препоръчително да го направите за не повече от шест месеца.

Винаги размразявайте или затопляйте най-старото мляко т.е, това, което стои най-дълго време. Контейнерът от фризера поставяйте в хладилника вечерта преди деня, в който имате нужда да го използвате. Може внимателно да го затоплите под топла течаща вода или в купа с топла вода.

Не поставяйте контейнер със замразена кърма в микровълновата фурна.

Размразено мляко, което не е използвано в следващите 24 часа трябва да се изхвърли и в никакъв случай да не се дава на бебето.