къпане на новородено

Първото къпане на новородено, след като се прибере в къщи, е много плашещо за младите родители. Всъщност, това е едно от най-приятните ежедневни занимания, които ви предстоят да споделите с вашето пеленаче. Ако се чувствате неуверени в началото се доверете на помощта на опитен близък, но скоро след като видите, че в това няма нищо страшно, ще пожелаете да го правите сами. Не забравяйте, че бебетата могат да плуват и много обичат водата.

Къпане на новородено в къщи

къпане-на-новородено

Като начало се подгответе за къпане на новороденото, като осигурите подходяща температура на помещението. То трябва да бъде топло, а след това налейте в чистото корите топла вода, която да бъде около 24 градуса. Ако нямате термометър, може да използвате един древен трик – сгънете ръката и потопете лакътя си във водата. Ако не я усещате нито хладка, нито гореща, значи е идеална. Пригответе си в близост бебешки сапун или течна емулсия за чувствителна кожа без парабени, оцветители и аромати с която ще изкъпете мъничето. Съблечете го и му говорете ентусиазирано, че предстои нещо много приятно. Бебетата не разбират думите, но разчитат мимиките и тона на гласа ви. Внимателно сложете бебето да легне, като държите главичката му и му говорите нежно. Леко започнете да го обливате с вода и го изчакайте да свикне с усещането. Вашата усмивка, увереност и спокойствие трябва да покажат на мъничето, че всичко е наред и то скоро ще започне да се наслаждава на ваната и да плиска с ръчички и крачета весело във водата.

къпане-на-новородено

След като мъничето ви започне да седи самостоятелно, може да го оставите да си играе с гумени играчки в коритото. Това ще му достави огромно удоволствие, а забавлението и за двама ви е гарантирано. Къпането на бебето може да бъде много забавно време, което споделяте двамата, но трябва да бъдете внимателни и да се погрижите за безопасността на детето си. Запомнете тези съвети и ги спазвайте винаги при всяко къпане на новороденото:

– Първото и най-важно правило е това – никога не оставяйте мъничето  без наблюдение дори и за минута. Така че си пригответе предварително всичко необходимо, преди да влезете в банята – сапун, кърпа, чисти пелени, дрехи и така нататък. Ако звънне телефонът или звънеца на вратата и се налага да отговорите, увийте бебето в хавлия и заедно излезте от банята.

– Уверете се, че стаята в която къпете бебето е достатъчно топла, защото мъничетата лесно настиват. След това поставете къпаното бебе да спи също на топло, но не много, за да не го изнежите. Закаляването е важно и е добра идея, от която трябва да се поинтересувате по-подробно и да приложите в дългосрочен план.

– Не слагайте бебето в коритото, ако водата все още тече. Съображенията тук са тези, че температурата на водата може да се промени или да напълни коритото прекалено много.

– Подсигурете безопасност от подхлъзване в банята. Стъпвайте внимателно върху мокрия под. Ако къпете бебето във ваната, подложете специална възглавничка под главата му и сложете гумени подложки отстрани.

– Следете температурата на водата, за да не изстине бързо и при нужда допълвайте с малки количества по-топла.

– Не пълнете коритото с повече от 10 см вода на дълбочина.

– Научете детето си, че не трябва да стои право в коритото.

– Ако сапунът предизвика обрив по кожата на бебето, веднага го сменете и го къпете само с чиста вода за известно време. Третирайте обрива с подходящ бебешки продукт.

– Не позволявайте на мъничето да пипа кранчетата на чешмата, ако ги достига и иска да си играе с тях. В началото няма да има силата да ги завърти, но в последствие след време ще има тази способност. А това може да доведе до сериозни изгаряния или неприятни студени душове.

– Дръжте електрически уреди като сешоар, маша и др. извън банята.

къпане-на-новородено

Чистите изкъпани бебета са винаги доволни и усмихнати. Не забравяйте след банята да ги намажете с подходящо бебешко мляко или олио, което ще подхрани кожата им и ще я предпази от изсушаване.