прохождане на бебето

Физическото развитие на пеленачето преминава през множество последователни етапи – задържане на главичката изправена, посягане на ръчичките и захващане на предмет, обръщане по корем, седене на дупе и задържане в изправено положение. Всички тези процеси, спомагат за осъществяване на самото прохождане на бебето, което е най-сложният етап в развитието на малкото човече. За неговото осъществяване се включват множество механизми от анатомията и физиологията на тялото.

Прохождане на бебето – как да го подпомогнем и кога ще се случи?

Тези въпроси вълнуват много майки, особено ако забележат, че връстниците на техните деца започват все по-успешно да се закрепват върху крачетата си. Трябва да се има в предвид, обаче, че процесът на прохождане на бебето се влияе от много фактори като генетиката, физическото и нервнопсихическото развитие на мъничето. Ако бебето започне да се обръща по-късно от обикновено – след петия месец и съответно сяда на дупе самостоятелно – след деветия, съответно ще проходи и малко по-късно, отколкото по принцип се очаква (след навършване на една годинка). Това не трябва да ви притеснява.

Пълзенето на мъниците възпрепятства прохождането, ето защо не трябва да го насърчавате. Само по себе си то не е задължителен елемент от детското развитие в ранна възраст. Проходилките също не са нужни и дори донякъде възпрепятстват и забавят процеса на самостоятелно прохождане на бебето.

Възрастта, която се счита за нормална за прохождане е една година, плюс – минус два месеца. Ако мъничето направи първите си крачки преди единадесетия месец, съществува известен риск от деформация на крачетата му. Но от друга страна, ако до една година и четири месеца не започне да го прави се обърнете за съвет към специалист.

В началото бебешката походка е несигурна заради плоското стъпало, а малчуганите се поклащат леко или замятат едното краче. С развитието на детето тя се усъвършенства, но ако имате притеснения, винаги може да насрочите консултация с ортопед. Направете го също така, ако забележите че детето се клатушка и накуцва, ако изпитва болка в крайника или има променен тонус в мускулите на краката.

Може да подпомогнете доброто физическо развитие на детето си като му организирате игри, които да изискват физическа активност. Бебетата обичат да подскачат, така че по няколко минути може да го придържате да го прави в скута ви. Когато започнат да се закрепват на крачетата си, подпряни за масата или дивана, те сами ще започнат опити да се придвижат в изправено положение. Хванете мъничето за двете ръце, застанете зад него и го насочвайте. Покажете му как да мести крачетата си едно пред друго. След няколко минути направете почивка. Бебетата с радост откриват, че могат да се придвижват самостоятелно в пространството и ще опитват да го правят всеки път, когато забележат интересен предмет, който искат да приближат и пипнат. Вие трябва да му помагате и да го придържате, за да започне да го прави по-стабилно и да не залитне и падне върху остър ръб на шкаф или маса, например. За разходките навън трябва да изберете качествени обувки, защото бебешките крачета са много податливи на деформация. Подходящият избор ще му спести проблеми като плоскостъпие, болки в краката и гърба, както и  умора при ходене. Може да се ръководите от следните правила, когато избирате първите обувки: те не трябва да са нито твърде тесни, нито твърде широки;  трябва да са изработени от естествени материали с подплата и вътрешна подметка от качествен материал;  да имат плътна, нехлъзгаща се и еластична подметка и солидна задна част, поддържаща петата, изработена от по-дебела естествена кожа.