Семейство

Когато детето не иска да се храни

kogato deteto ne iska da se hrani

kogato deteto ne iska da se hrani

Ако искате да станете по-добър родител и има ситуации, в които ви е трудно да се справите, като например когато детето не иска да се храни, прочетете внимателно следващата статия. Позитивните методи за възпитание дават много по-ефективни резултати, когато трябва да се справите с трудното поведение, отколкото наказанията. Не трябва да забравяте, че малчуганите всеки ден преживяват различни неща и изпитват нови емоции. Понякога те не могат да се справят с тях или ги изразят по подходящ начин. Вие може да им помогнете, като им покажете правилните начини за изразяване на емоциите.

Когато детето не иска да се храни

zashto deteto ne iska da se hrani

Повечето хора стават родители, след като им се родят собствени деца. В процеса на порастване на малките създания, техните майки и бащи се учат паралелно с тях. Всекидневните предизвикателства, които поднасят наследниците, са неизчерпаем източник на нови начини за преодоляване и справяне със ситуациите. Изправете се лице в лице с проблема и се доверете на нашите съвети и на своята интуиция.

Децата обичат да се чувстват независими. Предлагайки им опция да ви помогнат, това ще ги накара да се почувстват по-значими. Дори ако позволите на малчуганите да извадят измитите прибори от съдомиялната машина, това може да бъде забавно за тях. Ако събирате изсъхналите изпрани дрехи, поощрете децата да намерят еднаквите чорапи и да ги направят в чифт. Подобни малки задачки им помагат да се чувстват полезни и да помагат с удоволствие в домакинството. Използвайки този принцип накарайте децата да проявят интерес и към храната. Малко помощ от тяхна страна в приготвянето на ястията ще окаже невероятно влияние върху апетита им. Подканяйте ги да помагат в сервирането, обяснявайте им защо здравословната храна е важна за тях. Научете ги да обичат плодовете и зеленчуците и нека да зачеркнат т.н. „боклучава храна“ от менюто си. Не забравяйте, че личния пример е нещо много важно. Не правете неща, които не искате да бъдат повторени от вашите наследници.

Добре е да създадете добри хранителни навици при детето още от най-ранна възраст. Забавете колкото е възможно по-дълго момента, в който в устата му ще попадне шоколад, бонбон или вафла. Основните неща, които е добре да приема всеки ден са готвени ястия, супа, плодове, фрешове, трапезна вода, билков чай и зеленчуци. Ако детето ви вече е заобичало вкуса на сладките изкушения, опитайте се да намалите приема им до минимум. Дори ако се налага в крайни случаи ги използвайте като стимулираща награда, ако си изяде това, което вие смятате, че е полезно за него.

Често изглежда, че децата нямат апетит и когато сервирате вечеря, те не искат да я докоснат. Причината не е в готварските ви умения. Вие просто не сте сервирали сладкиши. Ако нещата са стигнали толкова далеч, че това е единственото нещо, което вашият малчуган яде, вземете мерки незабавно. Не със заплахи и наказания, разбира се. Обяснете му по достъпен начин с думи, които са разбираеми за него. Убедете го, защо правилното и здравословно хранене е важно. В противен начин рискувате да се крие от вас, да засити глада си със захарни изделия и след това да няма апетит за друго.

Причина за нежеланието на детето да се храни може да бъде скрит емоционален конфликт. Ако забележите промяна в поведението му като цяло намерете начин да разберете какво го тревожи. Понякога децата отдават голямо значение на несъществени неща. Успокойте го, обяснете му и друга гледна точка и му дайте съвет как да постъпи.

Още няколко важни неща

Бебетата и малките деца не трябва да пият никакви газирани напитки.

Не позволявайте на детето да разнася храна навсякъде из къщата. Да цапа или да оставя трохи и петна. Научете го от най-ранна възраст кое е мястото за хранене в дома ви, как да стои добре на стола, да използва салфетка и да си отсервира, след като приключи с храненето.

Добре е да установите някои позитивни правила в дома си. Това може да намали поводите за караници помежду ви и ще улесни донякъде децата. Те имат нужда от спазване на правила и е добре за тях, за да знаят границите си. Когато им забранявате нещо, предложете по-добър вариант и обяснете защо. Когато им кажете „Ръцете са за помагане, а не за биене с тях“ е много по-добре, отколкото „Не се бий!“

Не пушете в дома, в който живеят вашите деца. Използвайте откритите пространства и не превръщайте малчуганите в пасивни пушачи, защото дишането на цигарения дим е не по-малко вредно от поглъщането му. Подрастващите, които са изложени на вредното влияние на миризмата от запаления тютюн са много по-податливи към развитие на астма, бронхити или други респираторни проблеми.

Докато посвещавате времето си на своите деца, не забравяйте, че е също толкова важно да отделяте свободно време и за себе си. Това ще ви помогне, да бъдете по-добра версия на себе си като личност и като  родител като цяло.