disciplina deca metodi

Запознайте се с новите методи за дисциплина на децата, за които някои отчаяни родители плащат по $100 на т.нар. „родителски треньори“ на час, за да могат да получат съвет как да се справят с проблемите в поведението на малките си наследници. Парите не са малко, но когато става въпрос за безкрайни избухвания, груби отговори, хленчене в магазина и агресивно поведение, вие просто осъзнавате, че имате проблем, на който явно сама не може да намерите решение. Но не се тревожете, защото имате късмет, тъй като ние ще ви предоставим напълно безплатно съветите на специалистите за решение на най-основните проблеми във възпитанието на малките немирници.

Новите методи за дисциплина на децата

vazpitanie deca disciplina

Когато детето не иска да си ляга

Според темперамента и възрастта на детето може да опитате някои от следните техники:

– Придържайте се към режима не детето си. Къпете го вечер по едно и също време, играйте, четете му и се гушкайте в една и съща последователност. По този начин ще го предразположите към лягане. И загасете телевизора веднага след вечеря, защото макар гледането му да изглежда като успокояваща дейност, то прави детските мозъци бдителни.

– „Време е за сън. Тук има две книги, от коя искаш да ти прочета, преди да загася лампата?“ Не задавайте въпроси с отворен край, като :“ Уморен/а ли си?„, защото те предразполагат към преговори.

– Ако детето постоянно става и идва при вас, след като сте го сложили да спи, го хванете нежно за ръка и го върнете в леглото. Кажете му : „Утре те очаква ден с много игри и ако се наспиш добре, ще се забавляваш повече.“ Ако иска да знае защо му обяснете: „Когато си почиваш достатъчно, мозъкът ти се чувства по-добре и помага на тялото ти да расте.

Когато детето иска нещо в магазина

– Обяснете на детето си целта на пазаруването. Например, ако избирате подарък за рожден ден на приятел, обяснете му преди да влезете в магазина, че влизате вътре, за да купите само едно нещо. И му обяснете как очаквате да се държи вътре.

– Кажете нещо като: „Не, не може да купим тази играчка сега, но може да я впишеш в списъка си с подаръци за рождения ден и може би някой ще ти я подари.“ Също така може да предложите на детето да си събира пари, с които само да си купи играчката някой ден.

– Поставете условията преди да влезете в магазина. „Ако продължаваш да искаш да ти купя разни неща, ще излезем.“ Направете едно предупреждение, ако все пак реши да се пробва. Ако повтори наистина си тръгнете. Избягвайте да критикувате и да мъмрите детето си.

Ако детето ви отговаря грубо

– Твърдо и последователно заявете на детето си, че няма да комуникирате с него по този начин. Предложете му да се успокои и по-късно коментирайте ситуацията.

– Погледнете детето си в очите и му кажете: “ Ние не говорим така.“ Не се ядосвайте, не повишавайте тон и не обиждайте, за да може да разбере урока.

– Припомнете му, че трябва свободно да споделя мислите и предложението по уважителен начин. Ако грубото поведение и отговори продължат, приберете любимата му играчка до края на деня.

– Кажете: „Не ми харесва начина, по който ми говориш. Не е редно да говориш на хората по този начин„, след което се отдалечете и оставете детето си само, за да може да помисли върху думите си..

Ако детето има чести изблици на раздразнение

– Разберете, че избухването е начин, по който малчуганът ви освобождава емоциите си и това е нормална част от развитие на детето. Опитвайте се да го приемате спокойно. Ако му покажете, че това не ви разстройва, крясъците му ще продължат по-дълго и ще бъдат по-шумни.

– Изчакайте минута или докато видите, че детето ви се успокои. То може просто да иска да привлече вниманието ви. Не е нужно да скачате веднага, но дори и да го направите, това вероятно няма да реши нищо.

– С твърд, но тих глас, кажете : „Не, ние не крещим и не се тръшкаме на земята.“ Ако детето не се успокои, отминете (ако не сте на публично място). Когато разбере, че няма да говорите с него, докато се държи по този начин, ще проумее, че избухването не действа.

– Погледнете на цялостната картина: Това поведение възниква ли точно в определено време през деня? Опитайте се да разберете какво го провокира и опитайте да се го изгладите. Ако просто иска да си легне или да хапне, значи няма проблем с дисциплината.

Ако децата ви се карат непрекъснато помежду си

– Окуражавайте децата си сами да решават споровете си. Ако дойдат при вас, помогнете им да говорят през своята гледна точка. Може само да направите предложения, но ги оставете сами да намерят решение, за да се учат от опита си.

– Обяснете им, че дори в този момент да не чувстват любов към братчето или сестричето си, трябва да се отнасят с уважение към него/нея.

– Дайте на децата си основни стратегии  за избягване на конфликтите. Например, може да кажете: „Ако не искаш малката ти сестричка да играе с твоето Лего, трябва да го прибереш, след като си поиграеш с него.“

Ако наследникът ви удря другите деца на площадката

– Следващият път, когато детето ви удари някого, веднага го изкарайте от ситуацията и го попитайте: “ Какво друго може да направиш, освен да удряш, ако искаш да получиш желаното? Може ли да използваш думи? Можеш ли да ме помолиш за помощ? “ Ако по-късно продължи по същия начин го приберете, за да се успокои.

– Ако малчуганът ви е на 2 години или по-малко, дръпнете го внимателно настрани и му кажете: „Нашето правило е никога да не се бием.“ Ако е на 3 или повече години, установете непосредствените последици от удара, като например лишаване от телевизия. И не забравяйте, да го накарате веднага да се извини на удареното дете.

– Слезте на нивото на наследника си и кажете: „Не. Ние не удряме. Ние използваме думи.“ Ако детето ви е поне на 3 г. може да му обясните как е трябвало да постъпи. Например: „За напред, можеш да помолиш приятелчето си да ти даде за малко играчката си, а ти да му дадеш своята, вместо да го удряш и да я дърпаш от ръцете му.“

– Помогнете му, да изрази с думи чувствата си. Кажете нещо като: „Мога да разбера, че наистина си ядосан/а, но удрянето няма да реши нищо.“ Ако агресивното поведение продължи, изпратете детето в другата стая и кажете: „Ако не спреш да удряш приятелите си, няма да те водя да си играеш на площадката.“ и се пригответе да спазите думата си.

Ако детето ви е капризно по отношение на храната

– Дайте му да опитва нови храни заедно с тези, които обича. Бъдете позитивни и имайте реалистични очаквания. Дори една-две хапки са напредък.

– Когато сервирате нова храна, направете гарнитура, която знаете, че детето ви ще изяде. Не приготвяйте специално ястие за детето – то няма да остане гладно, но евентуално може  да се научи да опитва нови ястия.

– Вместо да оставяте детето да си гризва каквото иска, определете часове за хранене, например в 10:00 сутринта и в 15:00 ч. , за да сте сигурни, че ще е гладно и има вероятност да опита нова храна.

– Сложете малко от новата храна в детската чиния, заедно с нещо, което обича. Не очаквайте внезапни резултати. Възможно е да я сервирате още 10 пъти, преди да изяде една хапка.