семейни отношения

Ако се надявате да заживеете „дълго и щастливо“ след брака, то трябва да установите хармонични семейни отношения с половинката си. Вероятно растящият брой на разводите и разпадането на връзките ви плашат на моменти и ви карат да се замислите как нещата са стигнали до този фатален край, понякога само след няколко месеца съвместен живот. Къде, кога и как са изчезнали любовта, привличането и неутолимото желание от присъствието на любимия човек?

Сигурно ви е трудно да си представите, че при двамата със съпруга ви нещата може да завършат по подобен начин, особено, след като сте женени съвсем от скоро и си обещахте да сте заедно в добро и лошо, в здраве и болест, в богатство и бедност, докато смъртта ви раздели. И наистина вярвате във всяка изречена дума. И какво да направите, за да може бракът ви да издържи на теста на времето?

Тайната за щастливите семейни отношения

Проучване, направено наскоро от Университета в Джорджия показва, че има сходство в отношенията между съпрузите в дългогодишните семейства. След събеседване с над 500 двойки, някои от които с над 50-годишен щастлив брак, институтът установи, че най-голямата тайна, за да бъде щастлив човек в брака си се изразява в благодарността.

“ Да се чувствате оценени и да вярвате, че партньорът ви е благодарен, че сте до него и ви харесва точно такава са стойности, които влияят пряко върху това как се чувствате в брака ви, как сте ангажирани с него, както и в убеждението, че той ще продължи. Това, което отличава дългите от кратките бракове са не честите спорове, а начина, по който се карат съпрузите. Отношението в тези деликатни моменти, както и начина, по който се отнасят един към друг в ежедневието, са показателни“, обяснява Тед Фъртис.

Да, нещата са наистина толкова прости. Проучването установява, че дребни неща като чести комплименти, едно „Благодаря ти“ за проявено внимание и искрена усмивка са способни за заздравят всички семейни отношения. От своя страна, хармоничната среда може да подобри здравословното и психичното състояние на индивидите, защото усещането за благодарност и висока оценка намалява стреса и безпокойството. А колкото по-малко напрегнати са хората, толкова по-малък е риска от оплаквания като високо кръвно налягане, храносмилателни проблеми и проблеми със съня.

Безспорно всеки човек притежава доза самоуважение и когато то е потъпкано под някаква форма от най-близкия му човек, обидата е изключително силна. Не се отнасяйте с половинката ви по начин, по който не бихте искали той да се отнася с вас. Ценете времето и усилията си взаимно. Уважавайте потребностите и мечтите си, подкрепяйте се и споделяйте хубавите и трудните моменти един с друг. Това ще укрепи вашите семейни отношения и те ще устоят на времето и предизвикателствата по-дълго.