се*с по време на бременност

Знаете ли дали е безопасно да правите се*с по време на бременност? Ако се притеснявате дали по някакъв начин ще нараните бебето си, това не трябва да ви спира. Амниотичната торбичка и силните мускули на матката предпазват бебето ви, а дебелата слуз, която запечатва шийката на матката помага за защита срещу инфекция. Оргазмът може да предизвика леки контракции на матката, но те обикновено са временни и безвредни. Всъщност, повечето жени, които имат нормална бременност могат да се отдават на интимни ласки с любимия почти до края, докато водите им изтекат. Има някои обстоятелства, обаче, заради които може да се наложи да се промени вашата активност или да се въздържате от се*с изобщо, за кратко или по време на цялата си бременност. Редовната консултация с гинеколога ви е задължителна.

Секс по време на бременност – безопасен ли е, различен ли е и какво е желанието?

За много жени се*сът по време на бременността е по-различен от обикновено. Определят го като по-приятен през повечето време, докато за други неудобството от уголеменото им тяло ги кара да се чувстват некомфортно и се наслаждават само в началото. Ето всъщност какво се случва в тялото: повишеният приток на кръв към тазовата област може да предизвика кръвонапълване на гениталиите. Увеличената чувствителност в резултат на това, може да добави допълнително удоволствие, докато правите се*с по време на бременност. От друга страна, усещането от тези промени, може да не ви хареса и може да откриете, че гениталното кръвонапълване ви дава неприятно усещане на ситост. Гърдите ви може да са необичайно  чувствителни при допир, особено през първия триместър. За някои бременни това е възбуждащо, докато за други – не. Уведомете партньора си, ако има нещо, което не ви е приятно заради деликатното положение, в което се намирате. Експериментирайте като двойка, направете се*са релаксиращо и приятно и за двама ви занимание. Не забравяйте също, че има още форми на физическа интимност, освен се*са.  Ако не ви се прави се*с или вашият лекар ви е посъветвал да не го правите, все още можете да се прегръщате, целувате и галите един друг.

Някои жени имат повишено либидо докато са бременни, докато други стават по-малко заинтересувани от се*са. Много жени смятат, че се*суалният им апетит се колебае, в зависимост от това как се чувстват физически и емоционално. Може да се чувствате твърде уморена, в недобро настроение или да ви се гади, за да правите любов, особено през първия триместър. Не е необичайно да се чувствате претоварени от физическите и емоционалните промени, които стават с вас. Но либидото ви може да се повиши рязко през втория триместър, след като сутрешното гадене и умората ви изчезнат. Нека вашият партньор знае как се чувствате и го успокойте, че все още го обичате. Това е от решаващо значение, за да се запазят линиите за комуникация отворени и да се подкрепяте взаимно възможно най-добре, като преминете през тези промени заедно. Много е важно да си говорите за страховете, тревогите, както и за вашите нужди и желания. Откритата комуникация може да обезвреди много напрежението и ще ви позволи да се отпуснете, да се насладите един на друг  и да намерите начини да бъдете интимни, независимо дали имате или нямате полов акт.

Вероятно ще се наложи чрез експерименти да откриете позите, които са удобни за вас по време на цялата бременност. Намирането на удобна позиция за сношение става все по-голямо предизвикателство, както корема ви расте.  Някой двойки гледат на това като на възможност, за да бъдат креативни и да опитат нови пози в се*са.

Нормално е да усетите спазми, по време на или непосредствено след полов акт или оргазъм, но ако не преминат след няколко минути, или ако изпитвате болка или имате кървене след се*с, веднага се обадете на гинеколога си. Не се смущавайте да се консултирате с него по всякакви въпроси, които ви вълнуват, особено ако не сте сигурни дали трябва да се въздържате или  имате опасения за безопасността на бебето. Не забравяйте да говорите с него и относно се*са след раждане.