цвят на очите

Каква е връзката между нашите цвят на очите и здраве?

Оказва се, че има изненадваща връзка между състоянието на здравето и цвета на ирисите на очите ни. Освен прозорец към душата, нашите две хубави очи са и начин за диагностика на здравословното състояние на своя притежател. И тъй като определени цветове на очите са свързани с определени здравни условия, всеки, който може да идентифицира собствения цвят на очите си, трябва да може да прецени дали съществува относително по-голям риск от конкретно заболяване – поне на теория. Разбира се, действителния риск от развитие на определено заболяване зависи от безброй други фактори, като обкръжаващата среда и гените, например. Също така очевидно ще се наложи да бъдете очен лекар, за да откриете най-сериозните предупредителни знаци. Но ако искате да знаете какво вашият цвят на очите, самостоятелно, може да ви каже за рисковете относно здравето ви, може да се консултирате с данните по-долу.

Цвят на очите и здраве

цвят на очите

 1. Ириси в кафяв цвят.

Колкото по-тъмни изглеждат очите ви, толкова по-висока UV-защита имат по рождение.  В този случай е по-малко вероятно да се развие рак на кожата или очите и катаракта (помътняване на очните лещи), отколкото при хората с по-светли ириси.  Някои изследвания показват, че е по-малко вероятно да се развие витилиго – автоимунно заболяване на кожата, което се характеризира с бели петна по кожата и косата. Освен това хората с кафяви очи имат по-ниска толерантност към болка и по-висока вероятност да изпитват безпокойство

 2. Ириси с лешников цвят.

Вашите лешникови очи показват, че сте по-податливи на болка и тревожност, отколкото хората с по-светъл цвят на очите. Учените  групират хората с лешникови и кафяви очи в една обща тъмноока категория.

цвят на очите

3. Ириси в зелен цвят.

Жените с по-светъл цвят на очите може да имат по-висока толерантност към болка и по-нисък риск от тревожност и депресия, особено по време на раждане и след раждането, според проучването APS. Зелените очи също предоставят по-малко UV защита от кафявите очи, което означава, че съществува по-висок риск от получаване на очен меланом.

 4. Ириси в син цвят.

В допълнение към същите рискове като тези, установени при притежателите на зелени очи, хората със сини очи има по-голяма вероятност да развиват алкохолна зависимост, според последните изследвания. отколкото онези с тъмни очи.

цвят на очите

Червени очи.

Всеки псе сдобива със зачервени очи от време на време, когато кръвоносните съдове се разширяват. Това обикновено се дължи на сухота на очите, алергии, излагане на слънце или прах. Интересното е, че редовното зачервяване на окото е свързано с депресия – особено сред по-възрастните хора. Ако очите ви са червени за повече от няколко дни, консултирайте се с вашия лекар за официална диагноза. Може да имате синдром на Сьогрен, общо автоимунно заболяване, инфекция, аномалия на кръвоносен съд или нещо още по-сериозно.

Жълтеникави очи.

Когато бялото на очите ви носи жълтеникав оттенък, това често е сигнал, че черния дроб може да бъде в беда. Жълтите очи са симптом на жълтеница – чернодробно заболяване, което засяга способността на организма да филтрира специално вещество. Това също така е белег и за алкохолизъм.

източник:marieclaire.com