kak da se predpazim ot nastinki

Как да запазим добро здраве и да не се разболяваме през цялата зима – като се откажем от 9 вредни навици, за да избегнем настинки и грип през студените дни.

Ето някои добри новини за тези, които не могат да се радват на зимата: всичко, което трябва да направите, за да сте здрави, дори когато навън е студено, е да се откажете от няколко лоши навици. Със сигурност за някои от тях сте чували, а за други вероятно ще ви бъде любопитно да научите. Ако престанете да правите погрешно следните девет неща, можете не само да избегнете неприятното състояние да сте болни, но също така може да се насладите на студеното време, колкото ви душа иска. Пригответе се да разбиете много митове за запазване на добро здраве и затопляне на тялото през зимата. Ето и 9 начини как да се предпазим от настинки през зимата.

Kак да се предпазим от настинки в студените дни?

kak da se predpazim ot nastinka

  • Не дишайте през устата си, когато сте навън.

Когато дишате през устата си, не сте в състояние да направите въздуха по-топъл или да му дадете влага, а по този начин това увеличава възможността да бъдете поразени от ангина. За да се избегне това, трябва само да дишате през носа, бавно и дълбоко в студените дни.

kak da se predpazim ot nastinki

  • Не покривайте носа и устата си с шал.

В студеното време, водната пара, която издишаме, може да се превърне в лед, ако попада директно върху материята на шала или палтото. Въздухът, който след това преминава през вашето ледено защитно покривало е по-студен, отколкото би бил без тази бариера. Това може да доведе до ангина и бронхит и да раздразни кожата. Ако наистина трябва да покриете лицето си, но не покривайте носа си.

kak da se predpazim ot nastinki

  • Не пийте горещи напитки  30 минути преди да отидете на вън.

Горещият чай увеличава кръвообращението и подобрява защитните механизми на организма. Но той също така кара кръвоносните съдове да се разширяват. Това означава, че когато излизате навън в студа, губите много телесна топлина наистина бързо. Ако наистина имате нужда от питие, по-добре вземете вода или нещо топло, а не горещо за пиене.

kak da se predpazim ot nastinki

  • Не нансяйте крем непосредствено преди да излезете.

Когато прилагате кремове върху кожата си, през първите 30-40 минути те карат водата да се изпари от тях. В студени условия, това води до охлаждане и увреждане на кожата. Така че не е добра идея да излизате на студено и на открито в продължение на най-малко 30 минути, след като приложите крем или лосион върху кожата си.  Добре е да се избегне използването на кремове на водна основа напълно през студените дни.

kak da se predpazim ot nastinki

  • Не се „стопляйте“ с твърд алкохол, докато сте на открито.

Ще се почувствате по-топло само за 30-40 минути, след като сте пили твърд алкохол през зимата. След този момент, тялото ви ще започне да се охлажда много бързо. Нещо повече, понеже мозъкът ви не може да реагира адекватно на тази опасност, той не е изпратил сигнал, че ви става все по-студено. По-добре е да се пие алкохол само вътре, в закрити помещения.

kak da se predpazim ot nastinki

  • Не използвайте капки за нос непосредствено преди да излезете.

Студената среда прави вашите носни проходи по-тесни. Ако им дадете малко „помощ“ под формата на капки за нос, лигавиците няма да могат да ви защитят от микроорганизми или да затоплят студения въздух, който дишате. Ето защо е по-добре просто да издухате носа си, преди да излезете навън, а капките да капнете след като се приберете в къщи.

kak da se predpazim ot nastinki

  • Когато треперите от студ, намерете топло място, където да се приютите.

При първите признаци на замръзване е добра идея да срете някъде на топло (като магазин или кафе) в продължение на няколко минути, за да се загреете и да си поемете дъх, а след това може да продължите по пътя си. Не започвайте да бързате и да вървите по-бързо и по-бързо, когато вече сте премръзнали.

kak da se predpazim ot nastinki

  • Не носете тесни дрехи и обувки.

Прекалено тесните дрехи и обувки гарантирано ще ви накарат да замръзнете бързо в студеното време през зимата. Ако изберете елементи от облеклото си, които са малко по-свободни, въздухът между слоевете ще ви помогне да се стоплите в топлината на тялото си.

kak da se predpazim ot nastinki

  • Не излизайте гладни в студеното време.

За да се произведе топлината на тялото, ние се нуждаем от енергия, в противен случай ще замръзнем много бързо. Ето защо трябва да се яде веднага след като се появяви усещане за глад. Най-малкото, трябва да хапнете лека закуска с чаша топъл чай някъде, където има отопление.

източник:brightside.me