Здраве

Хормонален дисбаланс при жените

hormonalen disbalans pri jenite

hormonalen disbalans pri jenite

Хормонален дисбаланс при жените може да настъпи независимо от възрастта. Най-често причините за възникването му са промени в нивата и количествата на хормоните. Те влияят на нашите настроения и лична благоразположеност. Всички ние дами знаем за моментите, в които се чувстваме ядосани, разочаровани и емоционално нестабилни. Понякога дори не можем да намерим конкретна причина за това. Случва ни се поне веднъж месечно – в онзи период, който наричаме „женски“. Но не винаги има видима причина за нетипичната промяна в настроенията ни. Често ние обвиняваме този на нашите хормони. Те могат да нарушат желанието ни за се*с и нормалното протичане на овулацията дори. А от там и на плодородието и на създаването на деца. В много двойки именно тези променливи нива са повод за доста от проблемите им. В следващите редове ще ви запознаем по-конкретно с въпросите свързани с хормонален дисбаланс при жените.

Причини за хормонален дисбаланс при жените

hormonalen disbalans pri jenite

Основните причини за хормонален дисбаланс при жените са фактори като менопауза, бременност, менструален цикъл, противозачатъчни хапчета, неправилен начин на живот. Нередовен сън и неправилно хранене, както и липсата на достатъчно физически упражнения могат да повлияят сериозно на здравето ви. Не отминавайте с лека ръка тези фактори. Старайте се да си почивате достатъчно, подарявайте на организма си поне 7 часа сън и се движете поне 40 минути на ден. Опитвайте се да се храните здравословно, с възможно най-полезни храни. Ако все пак усещате хормонален дисбаланс, посъветвайте се с вашия лекар или гинеколог.

Симптоми на хормонален дисбаланс при жените

Има няколко симптома и знаци, които дава тялото ви, когато става въпрос за хормонален дисбаланс при жените. Най-важното е да запазите спокойствие, ако усетите някой от тях. Всичко е поправимо.

1. Нарушения в съня. Много жени смятат, че те просто не могат да заспят преди определен час, но не винаги това е така. Това може да се дължи на резкия спад на хормона прогестерон точно преди менструация.

2. Упорито акне. Понякога виновник за него е мъжкия хормон тестостерон. Най-добре е да си направите изследвания.

3. Често ли ви се случва да забравяте основни неща? Къде сте сложили дамската си чанта или в колко часа имате среща с приятеля си. Това може да се дължи на хормонален дисбаланс.

4. Прекалено често чувство за глад.

5. Чувство за непрестанна умора. Всички ние имаме дни, в които сме много уморени, но когато това усещане не спира, а успявате да си давате почивка, може би има нещо нередно в организма ви.

6. Чести промени в настроенията без конкретна причина и склонност към депресия.

7. Вагинална сухота.

8. Загуба на либидо.