Здраве

Имате нормална телесна температура, но винаги ви е студено? Или винаги топло?

нормална телесна температура

Имате нормална телесна температура, но през лятото ви е студено?  Или ви е топло и през зимата? Знаете ли защо сте по-различни от повечето хора около вас?

Всички от нас познават хора, на които винаги им е студено, независимо, че са „опаковани“ и покрити с дрехи от главата до петите. Разбира се, има и хора, които са в другата крайност – на тях не им трябват шапки и ръкавици през зимата, защото винаги им е топло. Знаете ли причината за тези крайни състояния в телесните температури на организмите и в двата случая? Ние решихме, че е крайно време да разберем какво точно се случва тук.

Имате нормална телесна температура, но винаги ви е студено или топло?

Ако някога сте усещали внезапен пристъп на тръпки или топла треска, въпреки че няма видима промяна в обстановката на стаята или външната температура, които могат да предизвикат това състояние, то причината може да бъде просто обяснена с това, че сте сериозно болни. Ако подозирате, че случаят е именно такъв, не можете да направите нищо друго за себе си – просто веднага отидете на лекар.
Ако установите, че всички по време на работа са увити в топли дрехи, докато вие се изпотявате в тънката си блуза или риза, тогава най-вероятно обяснението за повишаването на телесната ви температура е в резултат на стрес, причинен от един труден работен график или проблеми със семейството / работата. Единственото нещо, което можете да направите в случая, е да се научите да се справяте с живота по-добре. Освободете се от притеснения и мисли, които наистина не са от значение и се старайте да мислите позитивно.
Дори, ако температурата в помещението или извън е нормална, много от нас може да се чувстват малко по-различно на базата на емоционалното ни състояние. Проучванията показват, че когато хората се чувстват изолирани, самотни или депресирани, те са по-склонни да изпитват тръпки. Обратното е вярно за моментите, в които се чувстват свързани с някого и по-социални. Нали познавате това топло, неясно чувство, което се случва, само когато сте заобиколени от хора, с които обичате да прекарвате времето си? Това наистина е физическо усещане, което ни прави по-възприемчиви към топлината и ни оставя с усещане, че сме по-топли и по-щастливи, отколкото, когато сме заобиколени от непознати.

4 метода за справяне с високата/ниската телесна темература

 1. Може и да звучи очевидно, но носете подходящите дрехи според времето навън. Бсички знаем колко трябва да се навлечем или съблечем както в студено, така  и в горещо време. Нека гледката през прозореца ви помогне да решите какво да извадите от гардероба си и да облечете върху себе си за деня.
2. Някои храни в различните климатични условия могат да помогнат на нашия вътрешен баланс за топло и студено да се прояви. Препоръчва се яденето на супи и въглехидрати през зимата, за да остане топло тялото ни през зимните месеци. Зеленчуците и зеленолистните, заедно с леки порционни хранения, трябва да се консумират по време на горещите летни месеци.
3. Настройка на термостата между 21-23 градуса също ще ви помогне да поддържате перфектната температура за средно статистическия човек, а намирането на идеалната температура за вас в този диапазон е от решаващо значение да се чувствате комфортно.
4. Крайният трик, за да се избегне прекомерното усещане за топлина или студ, се оказва, че може да бъде само в главите ни. Очевидно, визуализирането на топли места като тропически рай всъщност е доказано, че може да освободи химични ендорфини, които подпомагат поддържането на телесната температура.

източник:brightside.me