Храни

Ползите от тиквените семки

tikveni semki olio hrana

През 2014 беше актуално да се говори за кокосовото олио, през 2015 г. обаче все повече нашумява темата за ползите от тиквените семки и олиото, което се получава от тях. Експерти твърдят, че тиквеното семе може да облекчи симптомите при менопауза, да помогне за регенерирането на кожата и дори да подобри настроението ви. Не случайно Гуинет Полтроу го включва в повечето рецепти в последната й готварска книга.

Ползите от тиквените семки

tikveni semki polzi

Ползите от тиквените семки са основно 6.

1. Тиквените семки карат косата ни да заблести поради съдържанието на витамини А, Е и К, минерали и мастни киселини. Помагат за хидратирането на космените фуликули и така косата става по-лъскава и блестяща, укрепват я и стимулира растежа й.

2. Понеже тиквените семки съдържат големи количества полиненаситени мастни киселини и естествени антиоксиданти, помагат за хидратирането на кожата, а по този начин я прави да изглежда по-млада.

3. Има силни лечебни свойства. Цинкът и витамин Е от тиквеното семе могат да ви помогнат да се преборите с акнето и други кожни проблеми, както и да предодврати образуването на белези.

4. Спомагат за подобряване на настроението. Богат източник са на триптофан, който увеличава производството на серотонин (хормона на щастието) и стимулира чувството на релаксация.

5. Искате ли да подобрите функциите на мозъка си? Благодарение на високото съдържание на цинк в олиото от тиквено семе, се повишава имунната система и клетъчното делене, което играе важна роля в мозъчните функции и запаметяването се подобрява.

6. Тиквените семки са малки, но богати на природни фитоестрогени, които понижават кръвното налягане, главоболието, горещите вълни, болки в ставите и други симптоми при менопауза. Горещите вълни са един от най-разпространените и тежки симптоми при менопаузата. Екстремни върхове и спадове в температурата, причиняват периоди на обилно изпотяване. С включването на тиквените семки в храната ще преживеете по-леко тези периоди.