Храни

Чия – ползи и здравословни рецепти

chiq

chiq

Вероятно сте чували вече, че чия се определя като „храната на бъдещето“ и „суперхрана“ или „храната за бягане“, както и че качествата й и ползите за човешкото здраве са несъмнени. Твърди се, че още от древността е била използвана като разменна монета заради соята стойност. Векове наред дребните чия семена са служели като основна храна за индианците. Дори ацтеките са консумирали тези високо енергийни семена преди битки, за да бъдат по-издържливи.

В 100 грама чия се съдържат 486 калории. Хранителната им стойност е впечатляваща, защото в същото количество има и 16 mg натрий,  407 mg калий, 335 mg магнезий, 7,7 mg желязо,  624 mg калции, 42 g общо въглехидрати и общо 31 g мазнини. Витамини също не липсват и към всички тези елементи има допълнение от 54 IU Витамин А, и 1,6 mg Витамин C, както и Омега 3 и 6 мастни киселини. Множеството разтворими фибри в малките семенца могат да превърнат смес от чаша вода с една лъжица чия в консистенция на твърдо желе. Семената от чия спомагат за хидратирането на тялото, защото задържат около десет пъти повече вода от собственото си тегло. Те абсорбират водата и я задържат за дълго, като по-този начин спомагат за усещането за ситост в стомаха. Течностите и електролитите осигуряват средата, която поддържа живота на всички клетки в тялото. Освен това, те забавят превръщането на въглехидратните калории в прости захари. Всичко това спомага за така жадуваното отслабване и за издържливост. 

Чия – здравословни рецепти

chiq

Рецепта за пудинг със семена от чия и плодове

chiq

Рецепта за пудинг с портокал, кокос и чия

Консумирането на чия спомага за запазване на влагата и по-ефикасното регулиране на усвояването на хранителни вещества и течности от тялото. И тъй като телесните течности се оползотворяват по-пълноценно, се запазва електролитният баланс. Тъмните семена се смилат и усвояват много лесно при хранене и са  източник на протеин, а  това от своя страна води до бързо пренасяне до тъканите и оползотворяване от клетките. Именно лесното им усвояване ги  прави много ефикасни за прием, когато има бързо развитие на тъкани, основно при периоди на растеж на деца и юноши или възстановяването на тъкани по време на бременност и кърмене, както и възстановяване на мускулна тъкан при активни спортисти. Малките чия семена са богати на линолеинова ненаситена мастна киселина, която тялото не може да синтезира самò. Те са  най-богатият растителен източник на мастни киселини омега-3, а ненаситените им мастни киселини са есенциални и са нужни на човешкото тяло, за да разтваря и усвоява мастно-разтворимите витамини A, D, E и K. Те са важни за дишането на важните вътрешни органи и улесняват пренасянето на кислород чрез кръвта до всички клетки, тъкани и органи. Също така поддържат всички клетки еластични и влажни и се комбинират с протеините и холестерола, за да създадат живи мембрани, които обхващат всички клетки на тялото. Ненаситените мастни киселини за важни и за правилната дейност на жлезите, по-специално на надбъбречната и щитовидната. Те подхранват клетките на кожата и са много важни за заздравяването на слузестите мембрани и нервите. Те действат в тялото, като се свързват с витамин D, за да може калцият да стане усвоим от тъканите. Помагат и за усвояването на фосфора и стимулират преобразуването на каротина във витамин A. Мастните киселини участват и в правилното функциониране на половата система. Чия съдържа благотворни дълговерижни триглицериди, в правилната пропорция, необходима за намаляването на холестерола по стените на артериите.

Минералът бор, който се съдържа в семената, действа като катализатор при усвояването и използването на калция в организма. Всеки здравословен хранителен режим насърчава включването на чия в менюто. Те се приготвят лесно, като се накисват във вода, а след това се прибавят към купа с овесени ядки и малко кисело мляко с плодове, например. Друго интересно приложение на чия е използването на семената върху кожни рани с цел  да се избегнат инфекции и да се ускори заздравяването им. Едно-две семенца, поставени в очите, ще  ги прочистят и ще помогнат ако имат някаква инфекция.