Ползите от макадамия – вкусна и питателна

polzite ot makadamiq

polzite ot makadamiq

Ще ви представим един малко познат продукт и ще ви запознаем с ползите от него за вашето добро здраве. Макадамията, известна още с името австралийски орех, е изключително вкусна и питателна храна, полезна както за подрастващите, така и за тези, които искат да намалят нивото на холестерол в кръвта си. С лек привкус на лешник и особено богата на белтъци и калций, макадамията е продукт, който се вписва идеално във всяка диета за редуциране на килограмите.

По-подробно за ползите от макадамия

polzite ot makadamiq

Когато става въпрос за полезна здравословна храна сред ядките, до скоро лешниците и кашуто бяха на челни позиции, следвани от  кокосовият орех и фъстъците. Но вече има нова звезда на небосклона и започва да набира все по-голяма заслужена популярност. Ползите от макадамия за вашето здраве и красота са многобройни, така че не се замисляйте дали да добавите тези вкусни ядки към менюто си.

Макадамията е най-калоричната ядка заради високото съдържание на мононаситени мазнини – около 720 ккал в 100 грама. Въпреки това редовната консумация на 20-30 г макадамия дневно може да доведе до около 8% намаляване на мазнините в организма. Ядката на макадамия съдържа много високо количество мастни киселини (около 66 до 86%, в зависимост от вида на тези ядки), приблизително 9% въглехидрати и около 9% протеини, близо 2% фибри, витамини от групата В и РР, както и фосфор, калий, натрий, селен, желязо и калций. Макадамията намалява нивото на “лошия” холестерол в кръвта, което  предпазва от сърдечносъдови болести.

Маслото от макадамия съдържа приблизително 22% омега-7-палмитоидна киселина, с добре изразено антиоксидантно действие. Специалисти твърдят, че то има основна роля за намаляване на процесите на стареене на клетката.

Здравословни ползи, свързани с консумирането на макадамия

makadamiq polziМакадамията е продукт, който намира широко приложение в много области на кулинарното изкуство. Успешно може да добавена върху различни сладкиши, риби, домашни птици, към мюсли или извара, гарнирана с достатъчно количество плодове. Подходяща е за добавяне и към протеинови блокчета или за директна консумация – шепа ядки са идеално средство за преодоляване на глада между основните хранения за деня.

Всеки от нас се стреми да консумира здравословна и питателна храна. Няма съмнение, че макадамия е точно това – екзотичен деликатес, съчетал в себе си неповторим вкус с дъх на лешник и високо количество полезни вещества.