kak-da-se-predpazim-ot-nastina-grip

Как да се предпазим от настинка без медикаменти, а по естествен начин? На всеки от нас се е случвало да настине. Може да ни се случи във всеки сезон. И никой не обича да пие разни химически медикаменти. Винаги сме смятали че природните дарове също могат да са доста ефективно средство срещу настинката.  Прародителите ни са се лекували само с такива. И явно има ефикасност, ако са приготвени по правилния начин. Разбира се не само билките помагат на организма. Смятаме също, че редовното спортуване пък би могло да бъде като част от превенцията, защото така тялото не може да се обездвижи и да се отпусне. Противогрипната ваксина е сред често препоръчваните начини (като превенция) за справяне с настинката без медикаменти, но мненията „За“ и „Против“ са много.

Как да се предпазим от настинка?

protiv nastinka i grip - plodove i zelenchuci

Настинките и грипа се разпространяват главно чрез капчиците, които се освобождават във въздуха когато кихаме или кашляме. Бъдете внимателни, защото трябва да се прави само по начин, по който няма да се засегнат другите хора. Най-добрият вариант да се предпазим от настинка в този случай е да избегнете хора, които кихат или кашлят.

Съвети стъпка по стъпка

1. Мийте ръцете си редовно. Добрата хигиена ще предотврати навлизането на лоши микроорганизми в тялото ви. Направено е изследване в Дания между деца от 5 до 14 годишна възраст в училище и е установено, че отсъствието от учебни часове поради болест е намаляло драстично след поставянето на сапуни в тоалетните.

2. Яжте храни богати на полезни вещества, минерали и други. Витамините са от особено значение (С, В и други) и е за предпочитане да си ги набавяме по естествен начин – чрез плодовете и зеленчуците. Хубаво е да знаем, че само в сурово състояние и понякога в сварено можем да поемем максимума от полезното им съдържание. Сезонните зеленчуци доста ще повишат имунитета ви. Консумирането на тестени изделия от брашно, както и на всякакви сладки глезотийки са нашият враг в справянето с настинката. Намаляват имунитета ни. Поемайте достатъчно витамин А и витамин D, които поддържат имунната ни система. Те се съдържат се в храни от риба, патешки дроб, говеждо и други.

3. Спете достатъчно и осигурявайте спокойни часове на тялото да се възстанови. Всеки организъм се нуждае от различно време за сън. Няма да говорим за статистики, но се вслушайте в желанията на тялото си и му осигурете достатъчно почивка.

4. Пийте бульон от кости. Дефицитът на минерали в организма благоприятства развитието на болестите, а с това лесно средство ще забравите за тях. Нужни са ви магнезии, цинк и други микроелементи.

5. Намалете стреса. Знаем, че е доста трудно в днешния забързан свят, в който живеем, но е неизменна част от превенцията срещу болестите. Всички болести идват от прекалено голямото количество стрес в живота ни. Намерете начини, по които да балансирате нивата им като например с кратки уикенд почивки 1-2 пъти месечно с любим човек. Ще видите, че откъсването от ежедневието ви и големият град ще ви накара да се почувствате като преродени. Друг начин е спорта. Спорта и движенията могат да действат доста съживяващо.

Не забравяйте съветите ни и бъдете здрави и усмихнати.