Здраве

Рибено масло за деца

ribeno maslo za deca

ribeno maslo za deca

Според проучванията, има смесени резултати относно ползите от приемане на рибено масло за деца. Omega-3 мастните киселини са важни за зрението, както и за частите от мозъка, които се използват за запомняне, учене и разсъждаване. При недостиг на тях в организма, тези функции може да бъдат нарушени. Тази есенциална мастна киселина може да се набави чрез консумация на морски храни и риба, в които се съдържа. А ако не ви допада техния специфичен вкус, може да я приемате под формата на капсули с високо съдържание на  Оmega-3.

Рибено масло за деца – полезно ли е?

Децата, които имат синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност са по-склонни да проявят симптоми на ниски нива на Omega-3 ( като например суха кожа, суха коса, прекомерна жажда). Има някои доказателства за това, че повишаването на нивата на Omega-3 намалява тежестта на СДВХ тип поведение като невнимание, например. Но това е повлияло само на част от децата.

Някои деца, които срещат затруднения с четенето, са показали значително подобрение на уменията си, след приема на рибено масло. Добавките с рибено масло се различават много в съдържанието си и някои изглежда предоставят повече ползи, отколкото други.

Не е известен ефектът от приема на рибено масло за деца, които  нямат проблеми с поведението и ученето, обаче. Според едно изследване, то може да подобри концентрацията при младежите. Рибеното масло обикновено се считат за безопасно, макар и рядко да се срещат оплаквания при някои хора като: вкус на риба в устата, разстроен стомах, гадене, диария, оригване или обрив след прием на високи дози. Не трябва да давате на детето си рибено масло, ако:

  • има известна свръхчувствителност към рибени масла
  • има нарушения в кръвосъсирването
  • приема антикоагуланти или антитромбоцитна терапия

Като цяло приемът на рибено масло за деца е безопасен и може да донесе ползи. Но тъй като всяко дете е различно, то може да донесе или не доказателства за такива в поведението и съсредоточаването на вниманието при учене.