Грижа за кожата

Как да избегнем стриите през бременността

striite prez bremennostta

kak da izbegnem striite prez bremennostta

Как да избегнем стриите през бременността и има ли изобщо начини за превенция? Това е един от многото козметични проблеми, свързани с дискомфорта по време на деликатния период на очакване. А добрата новина е, че има цели 5 начина, с помощта на които можем да предотвратим появата на стрии по време на бремеността и разтягането на кожата в областта на корема.

Как да избегнем стриите през бременността?

striite prez bremennostta

Стриите започват да се появяват като тънки червени линии върху кожата, като в последствие преминават към бял или сребърен цвят. Обикновено към третия триместър започват да се забелязват по-осезаемо, защото тогава опъването на кожата на корема е най-силно. Това не трябва да ви притеснява особено, защото белезите могат да бъдат заличени с лазер, след като бебето се роди и майката се възстанови.

Макар женските движения да насърчават майките да приемат тялото си и с тези последствия от износването на живот в утробата си, много от бременните искат да предотвратят дермалното и епидермалното „разкъсване“ там, където е възможно. Експертите дават своите съвети за постигане на това по възможно най-ефикасният начин.

Основни правила за спазване през периода на износване на бебето

1. Придържане към здравословна хранителна диета

Правило номер едно, с което всички експерти единодушно са съгласни, е че най-добрият начин да се предотврати появата на стрии, е храненето с полезни и разнообразни плодове, зеленчуци, зърнени храни, бобови растения и добри мазнини. „Поддържане на диета с подхранващи кожата съставки по време и след бременността й помага да се възстанови и да се обнови“, обясняват експертите.

2. Пиене на много вода

Пиенето на достатъчно вода по време на бременността е от решаващо значение за здравето и красотата на жената. „Хидратацията прави кожата по-еластична и по-малко склонна към образуване на стрии“, твърдят специалистите.

3. Физически упражнения

Всички знаем, че е добре да се правят леки упражнения по време на бременност, с цел да се запази всичко тонизирано, доколкото е възможно. Оказва се, че те са полезни и в друг аспект. „Някои от причините за стрии са всъщност хормонални. Глюкокортикоидните хормони предотвратяват работата на фибробластите на кожата да произвеждат колаген достатъчно бързо и да се разширяват, което следователно причинява белезите. За да се компенсира този хормон, може да помогне добрият физически режим. Водната аеробика е чудесна за тази цел.“

4. Овлажнител с кокосово масло

Дори по време на бременността е важно да се ексфолират мъртвите клетки и да се овлажнява добре кожата. „Освен че ще изглежда здрава и блестяща,  ще бъде и по-гъвкава и няма да се усещат болки от разтягането на кожата. Кокосовото олио съдържа голямо количество витамин Е и е напълно безопасно за бременната жена, приемано в нормални количества.“ Добре е да се маже целият корем, горната част на бедрата и хълбоците сутрин и вечер след душ. Обикновено кожата на тези области се разширява най-много.

5. Не е добре бременната да се храни за двама

За да избегнете стриите по време на бременност, спазвайте контролиран хранителен режим. По този начин няма да натрупате излишни килограми извън нормата за вашето състояние ( тук факторите са възраст и тегло преди да забременеете ). Най-добрият начин да се справите със стриите е да бъдете здрава – по начин, по които може преди това и да не сте искали да бъдете. Бебето се нуждае от хранителните вещества от храната, докато расте и се развива във вас. То ще си набави всичко необходимо, ако му го осигурявате, но не прекалявайте с количествата. Определено трябва да мислите за двама, но да разберете границите си, нуждите на тялото си и да се ангажирате с един здравословен начин на живот.