Грижа за кожата

6 неща, за които акнето се опитва да ви предупреди

neshta-koito-akneto-izdava

Обривите обикновено изглеждат по един и същ начин и, разбира се, се появяват винаги в най-неподходящия момент. Дали всеки път се борите с лъщящи пъпки на челото или такива на брадичката, акнето, в зависимост къде се е разположило, може да ви насочи към източника на проблема. Вижте по-долу 6 неща, за които акнето се опитва да ви предупреди.

Причини за появата на акнето – как да ги предотвратим?

kak-da-premahnem-akne

1. Челото е поръсено с малки пъпчици

Главната причина на тези пъпчици са изпотяването на челото и вмъкването на грим в порите – като носенето на шапки или изпотяването по време на тренировка. Това може да е и фактор от изпотяването от някои продукти за коса, примерно – серуми, също може да доведе до появата на акне. Телесна топлина може да накара продуктите, които използвате за коса, да се плъзнат надолу от косъма в порите. Този проблем може да отстраните, като държите шапките си чисти и използвайте чиста, памучна кърпа, за да попивате потта по време на тренировки. Ако сте склонни към изпотяване, избягвайте базираните на петрол стилизиращи продукти. Вместо това заложете на такива с водна основа.

2. Дълбоки пъпки по бузите и пъпки с бели връхчета

Ако имате добре разпространено акне на това място,  то най-вероятно е предизвикано от стрес. Стресът води до високи нива на  тестостерон, което, от своя страна, започва да произвежда повече мазнина. В случай, че подобни пъпки се появяват от време на време, то те са причинени главно от бактерии – мръсни ръце или постоянен допир с телефон.

3. Възпаления, или черни точки и пъпчици на носа

Честите появявания на пъпки по това място на лицето са причина на розацея – пълни с гной пъпки, които изглеждат измамно подобно на акне. Ако пък е случайна пъпка на носа ви, то най-вероятно се е появила заради запушени пори в по-мазната област на носа. Съветваме ви да се видите с дерматолог, който може да определи дали е розацея или не. Страдащите от розацея обикновено са инструктирани да използват непянообразуващи почистващи и без ароматизатори продукти, за да не се дразни кожата излишно. Заедно с тях те предписват рецепта с антибиотици и кремове. В случай на прекалено мазна кожа, а не розацея, използвайте изсушаващ тоник.

 4. Възпалени червени пъпки на гърба

Дерматолозите казват, че подобни обриви се получават предимно от запушени пори, ако носете твърде тесни дрехи или имате раница, която се търка в гърба ви докато ходете, даже стола, на който седите може да е причина за появата им. Кожата на гърба е по-дебела, за това и мастните жлези са по-дълбоки. За да отстраните пъпките изберете интензивни процедури с гликолова киселина и ексфолианти със салицилова киселина. Ако изглеждат твърде сериозни се посъветвайте с дерматолог за рецепта за подходящ антибиотик.

5. Червени пъпки на гърдите

Най-вероятната причина са спандексовите или памучни фитнес дрехи, които захващат потта и влагата на повърхността на кожата ви, което води до дразнене и запушване на порите. Изберете материали, които не са склонни да предизвикат акне. Това са дрехите, които абсорбират влагата. Веднага след тренировката махнете изпотените дрехи и ги пуснете в пералнята.

6. Подути пъпки на брадичката или челюстта

Единичните пъпки тук са обикновено на хормонална основа и сигнализират излишък на тестостерон, което може да се обостря, когато сте стресирани или когато нивата на естроген падат преди началото на менструацията. Ако имате хронични обриви на това място, обичайните тоници и салициловата киселина няма да помогне, защото проблемът е по-дълбок. В такъв случай се съветвайте с вашия дерматолог, който ще ви изпише правилните медикаменти.