Храни

Най-добрите витамини против стрес

51views

най добрите витамини против стрес ядки

Всеки от нас е намерил различен начин, по който да се освободи от негативното, но знаете ли кои са най-добрите витамини против стрес? Ако успеете да ги съчетаете с добра разходка в парка или с приятна ароматна вана, ефекта ще е още по-голям. Отпуснете се и най-накрая прочетете “онази” книга, за която все не ви остава време, защото сте напрегнати. Освобождаването от излишния стрес се оказва, че не е чак толкова непосилна задача. Вместо да се ядосвате за пореден път за оставения отворен капак на тоалетната чиния, по-добре си набавете нужните витамини и ще се почувствате “като нови”.

Най-добрите витамини против стрес са точно до вас

най добрите витамини против стрес пълнозърнести храни

Оказва се, че витамините от група В са едни от най-добрите витамини против стрес. Способни са да намалят драстично нивата му. Учени са установили, че хора с паническо разтройство, приемайки всеки ден тези витамини, са успели да намалят симптомите си с почти 50%. Витамините В1, В3 и B5, B12 и фолиевата киселина се считат за едни от най-важните за потискане на тревожността. Другото им полезно свойство е, че те влияят благоприятно на нивата на кръвната захар и на синтеза на серотонин (хормона на щастието). Ако се чудите кои храни са с високо съдържание на изброените витамини – наблегнете на консумирането на месо, риба (особено сьомга), пълнозърнести храни, картофи, банани, тъмни листни зеленчуци и бобови култури.

най добрите витамини против стрес сушени плодове

Магнезият е от ключово значение за нашето психическо и физическо здраве и определено влиза в графата с едни от най-добрите витамини против стрес. Магнезият помага да се поддържа нормалното функциониране на нервната система. Успешно успява да потисне чувството на тревожност, страх, нервност, безпокойство и раздразнителност. Благоприятства и за защитата на сърцето и артериите от болести. Дневната препоръчителна доза е около 400-600 милиграма на ден. Препоръчваме да ядете повече тъмнолистни зеленчуци, ядки, семена, риба, боб, пълнозърнести храни, авокадо, кисело мляко, банани, сушени плодове и черен шоколад.

най добрите витамини против стрес зеленчуци

Набавяте ли си достатъчно витамин D? Топлото време и слънчевите летни дни вече са факт и тези от нас, които имаме щастието да живеем в слънчеви страни, може би успяват да подарят на тялото си нужният витамин чрез слънчевите лъчи. Повечето хора, които са диагностицирани с недостиг на витамин D, често страдат от депресии и тревожност. Този важен витамин спомага за здравето на костите и сърцето. Смята се, че и предпазва от рак.

най добрите витамини против стрес сьомга

Омега-3 мастни киселини са с високо съдържание в известното рибено масло и поради свойството им да облекчават симптомите на депресия, се нареждат сред най-добрите витамини против стрес. Изследвания са установили, че хората които не консумират риба или рибено масло редовно, често страдат от тревожност. След добавянето на рибено масло, гневът и тревогата са били значително намалени. Консумирайте сьомга, скумрия, сардини, ленено семе, орехи и карфиол. Ако нямате възможност да се храните с тези храни, изброените витамини можете да намерите в най-близката аптека. Избавете се от депресивните и стресови състояния и се постарайте да не се ядосвате за неща, които не зависят от вас.