Храни

16 любопитни факта за морковите

morkovi

morkovi

Може би повечето хора знаем, че полезните моркови са отличен източник на бета каротин и съдържат голямо количество фибри, но ще се изненадате от тези 16 любопитни факта за морковите. Част от хранителните ползи, които носят на организма ни са благодарение на бета каротина, който е важен за зрението и здравето на кожата. Моркови са добър източник на витамин С, калий, витамин В6, фолиева киселина и няколко минерали, включително калций и магнезий.

16 любопитни факта за морковите

morkovi

1. Думата „морков“ е първата записана на английски език (Carotte) в книгата с билки през 1538 г.

2. Когато за първи път хората са започнали да отглеждат моркови, са го правили заради техните листа и семена, а не заради корените им и за това, което ние днес мислим за моркови.

3. Частта на моркова, която ядем, се нарича корен.

4. Морковите първоначално са били бели и лилави. Тогава жълт морков се появява чрез мутация, а след това оранжевият е произлязъл от него.

5. Холандците са хората, които започват развъждането на оранжевия морков, защото цвета е бил традиционния цвят на кралския дом на Холандия.

6. Според традицията, елените на Дядо Коледа ядат 360 различни растения, но не и моркови.

7. „Кралският морков“, опера на Жак Офенбах, се провежда за първи път през 1872 г.

8. Град Холтвил, Калифорния, се е провъзгласил за световна столица на моркова и всяка година организира фестивал моркова.

9. През 2010 г. турски изследователи публикуват математически анализ за белене на морков.

10. Лозунгът на британците по време на Втората Световна война е бил: „Морковите са полезни за Вашето здраве, защото ще ви помогнат да виждате, ако спре тока“.

11. Хората първо започнали да отглеждат морковите за лечение на различни болести, не за ядене.

12. Произхода на морковите може да бъде проследен във времето преди около 5000 години чрез исторически документи и картини. Никой не знае точно кога са се появили първите морковите, защото много хора ги бъркат за пащърнак, близък роднина на моркова.

13. Един среден морков съдържа 25 калории, 6 грама въглехидрати и 2 грама фибри. Отличен източник на витамин А, предоставя повече от 200% от дневната нужда на организма.

14. Морковите са заредени с бета каротин, който тялото превръща във витамин А.

15. Мел Бланк (Mel Blanc), гласът на анимационния герой Бъгс Бъни, не обича моркови.

16. Японската дума за морков е „ninjin“.