Halloween

Хелоуин – всичко, което трябва да знаем за празника

koga e helouin

koga se praznuva helouin v bulgariq

Какъв празник е Хелоуин? Хелоуин е празник, който се отбелязва на 31 октомври най-вече в САЩ, Великобритания, Канада и Ирландия. Напоследък набра голяма популярност и в нашата страна. Традиция в този ден е малчуганите да са облечени в страшни костюми и заедно с тиквени фенери да обикалят съседите и да искат сладки и бонбони, като ги предупреждават, че ако не ги получат ще им „изиграят номер“.

Началото на празника произтича от келтския езичен ритуал Сауин, който от своя страна съвпада с католическия ден на Вси Светии. Келтите празнували своята Нова Година Сауин в последния ден на октомври. Вярвали, че именно в тази нощ, починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. С цел да се предпазят от мъртъвците древните келти се обличали в животински кожи и глави, за да изглеждат възможно по-страшно и да прогонят злите духове.

В България подобен древен езически ритуал е кукерството, в който място намират маски с рога, животински кожи и зловещо излъчване за прогонване на злото.

Хелоуин – история, легенда, дата на празнуване

istoriq na helouin

История и легенда на Хелоуин. Историите и легендите за тиквения фенер за Хелоуин са многобройни и завладяващи, но всички се обединяват около хитрият ирландки фермер Джак, който няколко пъти успял да надхитри Дявола.

Една от легендите говори как един път Джак подмамил Дявола да се качи на ябълково дърво и когато той се качил горе, хитрият фермер издълбал кръст върху кората на дървото. Дяволът не могъл да слезе и трябвало да даде обещание, че няма да вземе душата на Джак, стига той да му помогне.

Друга приказка разказва, как Джак обрал свои съселяни, които го подгонили и бягайки по пътя срещнал Сатаната, който му казал, че времето му на Земята е изтекло. Хитрият фермер намерил начин да изкуши Дявола – предложил му да се подиграе на набожните селяни, като за целта се превърне в монета, с която да им плати откраднатото, а след като Дяволът изчезне и възвърне вида си, те ще се скарат кой от тях е откраднал монетата. Идеята се харесала на Дявола и се съгласил, обаче когато Джак го прибрал в джоба си там имало божи кръст. Силите на Сатаната започнали да намаляват и той станал немощен и започнал да се моли за пощада и обещал, че няма да вземе душата му ако го освободи.

Когато времето на Джак на Земята изтекло, той не можел да отиде в Рая, защото бил грешен, а в Ада Дяволът не желаел да го приеме, поради сключената сделка. Джак се лутал в мрака без да може да види пътя си. Дяволът се смилил и му дал вечно горящ въглен от Ада, който да осветява пътя му в тъмнината. Фермерът издълбал ряпа, в която поставил въглена и започнал да броди в търсене на вечния покой, но от тогава той е обречен и скита из нищото.

Именно тези легенди дават основата на фенерите, които в началото се правели от ряпа, а след това от тиква. Символиката на фенерите е да плашат злите духове и да ги прогонват в нощта на празника. В днешно време, тиквеният фенер се нарича Свещеният Джак и е неизменна част от празника.

koga e helouin

Кога е Хелоуин и кой празнува? Датата на Хелоуин. Всяка година датата на Хелоуин е 31 октомври, като празника се отбелязва в различни краища по света. Най-празнично настроени са хората в САЩ, Кадана, Ирландия, макар че в последните години Хелоуин в България започна да привлича все повече ентусиасти, които да се превърнат в зомбита, вампири, вещици и т.н.

Как се празнува Хелоуин в България?

Начинът, по който хората отбелязват празника не се различава от този на другите държави. Страшни костюми и маски, декорация, интересен грим, сладки и тиквени фенери. Хелоуин е празник, на който можете да се превъплътите в любим супер герой, зла вещица или вампир. Вариантите са много – трябва ви само въображение.

Хелоуин – костюми, грим, украса и идеи

koga e helouin

Грим за Хелоуин.

За интересен грим за Хелоуин определено ще ви трябват подходящи гримове и, разбира се, поне малко сръчност, за да може добре да направите самия макиаж. Вариант е да отидете при професионален гримьор, но това определено ще изисква и повече средства. Може да помислите за приятелка с добри умения в гримирането. Като идея за грим за Хелоуин можете да изберете нещо готово от Интернет или да се оставите на собственото си въображение.

koga e helouin

Костюми за Хелоуин. 

На пазара вече могат да бъдат открити интересни костюми за Хелоуин. Ако не можете да намерите нещо във вашия град, то можете да си поръчате онлайн, но имайте в предвид, че е необходимо малко по-рано да направите поръчката, за да може на време да пристигне за празника. Ако сте от привържениците на страшни костюми за Хелоуин, то костюм зомби би бил много добър вариант. Ако имате половинка до вас, то може да се насочите към костюми за двойки. Не забравяйте и за малчуганите – те най-много се радват на празниците, така че можете да разгледате и идеи за костюми за деца – пирати, супер герои, вампирчета и т.н.

koga e helouin

Тикви за Хелоуин.

Тиквените фенери са може би най-разпространеният символ на празника. Можете сами да си направите тиква за Хелоуин като за целта ще са ви необходими нож и маркер, с които да си направите желаните фигурки като очи, уста и зъби. Издълбайте първо тиквата и след това с ножа направете лицето. Накрая поставете свещта и сте готови с тази задача.

koga e helouin

Маски за Хелоуин.

Ако идеята за грим не ви допада, то тази с маски е точно за вас. Можете вече по-лесно да откриете интересни и страшни маски за Хелоуин. Всичко зависи от това до колко искате да изглеждате зловещо. В повечето случаи, по-търсени се оказват маските за мъже, защото силния пол ги предпочита пред грима.

helouin v bulgariq

Украса за Хелоуин. 

Направата на украса за Хелоуин не е сложно начинание. Ще са ви необходими доста паднали листа от дърветата; декоративни гадинки – паяци, буболечки, змии, паяжина, тикви, черепи и т.н.

koga e helouin

Сладки за Хелоуин.

Към украсата можете да добавите и сладки за Хелоуин – мъфини с паяци, паяжини, отрязани пръсти и още много страшни идеи. Друга също грабваща идея са цветните коктейли, с които да стартирате една хубава празнична вечер.

koga e helouin

Идеи за Хелоуин парти.

За да организирате хубаво Хелоуин парти ще са ви необходими време и желание, с които наистина да постигнете искания резултат. Изберете първо мястото – вкъщи или на открито (стига времето да позволява). Обикновено, за Хелоуин парти в дискотека/клуб всичко е декорирано и направено по интересен и страховит начин.  Ако сте решили вие да организирате Хелоуин парти вкъщи, то започнете да мислите първо за декора и от къде може да се снабдите с необходимите материали. Задайте тема – парти по двойки,  някой страшен филм – като, например, всички гости на партито да бъдат персонажи от „Зловеща американска история„, а друг вариант е всички да бъдат супер-герои. Направете страховития декор, малко храна със зловещ външен вид и интересни коктейли в тона на празника. По този начин, няма как да не се получи едно незабравимо парти.

koga e helouin

Игри за Хелоуин.

Идея за игра за Хелоуин с алкохол е тази с интересни факти за филми на ужасите – намерете няколко интересни факти за няколко филма на ужасите, които са ви любими и напишете няколко въпроси на лист или карта. Участниците в играта трябва да отговарят на изтегления от тях въпрос, но при грешен отговор трябва да изпият питието си. Играта изисква доста познания относно страшни филми, така че се подгответе предварително, за да не отпаднете от играта поради влошено нетрезво състояние