Великден

Боядисване на яйца с естествени бои

boqdisvane na qica s estestveni boi

За боядисване на яйца с естествени бои се знае отдавна. Всички сме наясно, че природата ни предлага абсолютно всичко, от което се нуждаем. Необходимо е само да се огледаме наоколо. Лесно може да оцветите красиви великденските яйца без да използвате изкуствени оцветители. Природните продукти с ярко-наситени цветове и подправки като боровинките, червеното цвекло и червени чушки могат да предложат алтернатива за оцветяване. Традиционното боядисване на  яйцата за Великден тази година може да опитате и по този начин с природни багрила.

Боядисване на яйца с естествени бои от градината

boqdisvane na velikdenski qica s estestveni boi

Съвсем не е трудно да пристъпите към боядисване на яйца с естествени бои. Всяка храна, която оставя петна по дрехите или по ръцете ви най- вероятно е подходяща за това. Затова смело експериментирайте и се забавлявайте. Напълно възможно е това да се превърне в новата ви традиция за великденско боядисване на яйца без изкуствени оцветители!

Боядисване по естествен начин

boqdisvane na qica s naturalni boi

Преди да започнете с боядисване на яйца по естествен начин, трябва да ги сварите . Поставете яйцата в дълбока тенджера със студена вода. Сложете капака и изчакайте водата да заври. Тогава изключете котлона и оставете тенджерата там за още 10 минути. След това махнете капака и извадете внимателно яйцата да се охладят. Полейте черупките с оцет, защото това ще помогне на  багрилата да попият по-добре. Ако сте супер изобретателни може да сложите няколко листенца или гумени ленти преди да започнете с боядисването. Потопете яйцата в цветната течност (по-надолу ще обясним как да получите всеки цвят). Оставете ги в боята между 2 и 10 минути, в зависимост колко наситен нюанс искате да се получи. Извадете и оставете да изсъхнат, преди да махнете добавките за украса.

Естествени цветове

boqdisvane na qica sus zelenchuci

За да получите лилаво-синьо яйце сварете една глава червено цвекло в четири чаши вода за около 30 минути. Излейте оцветената течност в купа и потопете в нея яйцата.

kak da boqdisame velikdenski qica s estestveni boi

За да оцветите яйцата в кафяво, използвайте силно черно кафе или черен чай.

boqdisvane na qica s estestveni sustavki

За зелено оцветяване сварете четири пълни чаши спанак в четири чаши с вода за 20 минути. Излейте течността в купа и потопете яйцата вътре.

boqdisvane na qica s borovinki

За да оцветите яйцето в синьо-сив нюанс сварете една чаша боровинки в четири чаши с  вода за 10 минути. Потопете яйцата в купичка с готовата цветна течност.

boqdisvane na qica s kurkuma

Ще получите жълто яйце, ако сварите две супени лъжици куркума на  прах в четири чаши с  вода, докато се разтвори. Изключете котлона и потопете яйцата, за да се оцветят. Вместо куркума може  да използвате и листа от жълт лук.

boqdisvane na qica s cherven piper

За оранжево яйце сварете две супени лъжици червен пипер в четири чаши с вода, докато се разтвори. Изключете котлона и потопете яйцето.

boqdisvane na qica s cherveno cveklo

За да оцветите яйцето в розово сварете четири чаши нарязано червено цвекло в четири чаши с вода за 35 минути. Излейте течността в купа и потопете яйцето.

boqdisvane na qica s estestveni boi