боядисване на великденски яйца

Боядисване на великденски яйца. Така изглеждат яйцата на червеношийката, когато са снесени в гнездото й, но не само майката Природа може да ги оцвети толкова невероятно. Изключителният тюркоазен нюанс на черупките може да бъде пресъздаден само с един естествен продукт. Знаете ли с кой ? С червено зеле! И докато не опитате, едва ли ще повярвате. И ако до сега не сте използвали природни средства за боядисване на яйца за Великден, значи определено трябва да се възползвате от тази техника. Направете си натурална великденска украса в дома, която да прилича на паднало гнездо с красиви яйца.

Боядисване на великденски яйца

боядисване на великденски яйца

Както обикновено, преди да пристъпите към боядисване на великденски яйца, трябва да си подготвите необходимите материали – бои. В този случай ще ви трябват:

  • 12 броя бели твърдо сварени яйца
  • една червена зелка
  • 4 ч.л. бял оцет
  • сладкарска металическа златна боя
  • дебела четка

Боядисване на великденски яйца с червено зеле

боядисване на великденски яйца

Започнете, като нарежете на едро зелето. Сложете го в тенджера, заедно с 5 чаши вода. Поставете на котлона и след като заври, намалете силата на огъня и оставете да къкри за 30-45 минути. След това, махнете от котлона и оставете да изстине. Отстранете листата и към оцветената вода прибавете оцета.

Поставете яйцата в дълбока тава и ги полейте с лилавата течност. Трябва да са позиционирани така, че да не се опират едно в друго и да са покрити изцяло от отварата. Оставете ги да престоят за един час. Колкото по-дълго време след това останат там, толкова по-тъмни нюанси ще се получат. Може да извадите част от яйцата след като измине един час и да оставите накиснати други, които постепенно да изваждате – след два, три и четири часа.

Когато ги оставите да се изцедят върху няколко листа от кухненска ролка е добре да ги обръщате на всеки половин час, за да не остане отпечатък там, където са имали контакт с хартията. Ще забележите, че те постепенно ще добиват по-наситен нюанс и светлите в началото багри ще стават все по-ярки.

След като черупките напълно изсъхнат, може да пристъпите към напръскването им със златна боя. Потопете четката, а след това с показалеца прегънете върха й така, че след като го отпуснете, той да остави малки пръски върху яйцата, както е показано на снимката горе. След като боята изсъхне ги обърнете и напръскайте от другата страна.

боядисване на великденски яйца

Подгответе си подходящо място, в което ще поставите готовите боядисани великденски яйца. Подобно гнездо може да си направите лесно от няколко клона и малко тел, направени под формата на венец.

боядисване на великденски яйца

Източник: Honestlyyum.com