оптимизиране на пространството в малката градина

Идеи за малката градина за оптимизиране на пространството. Всяка градина може да изглежда впечатляващо, независимо от размерите си. Колкото и ограничено да свободното място в нея, то може да бъде оползотворено по начини, за които вероятно не сте се досетили. Ако мечтаете за перфектни дом и градина, но не разполагате с голяма площ, за да ги превърнете в нещо по-специално, не се притеснявайте. Ще ви покажем няколко идеи за малката градина, с чиято помощ ще постигнете желаното.

Идеи за малката градина

оптимизиране на пространството в малката градина

Компактна градина с високи растения.

Умното засаждане на растенията е от ключово значение за малката градина, независимо дали  използвате саксии, цветни лехи или решетки. Замъглете границите, като посадите различни цветя в градината и храсти в близост едни до други. Това, освен, че ще създаде зашеметяващ фон, автоматично ще направи пространството да изглежда по-голямо и добре аранжирано.

малката градина

Малко външно пространство с хамак.

Един полюшващ се хамак създава усещане за лежерност и обещава много приятни мигове на почивка с книга в ръка под откритото небе. Изкуствената зеленина върху оградата е използвана, за да изолира мястото от съседните постройки.

малката градина

Малка пейка, заобиколена от зеленина.

Зелената растителност може да бъде шампион в малката градина. Дори и без морава е възможно да се постигне по-естествено усещане в откритото пространство с умело поставени саксии. Струпването на група от много, поставени близо една до друга, може да създаде ефект на плътна зеленина. По-високите растения е по-добре да се поставят на заден план, а по-малките – отпред. А защо не създадете ароматна билкова градина с мента, кориандър, босилек и други пресни подправки?

малката градина

Градински мебели с ярки декоративни възглавници.

Ярките цветни аксесоари могат да превърнат всяка обикновена малка градина в много впечатляващо открито място за секунди. Изберете един основен цвят като розово, например, а след това го съчетайте с различни модели и шарки, в които присъства този тон.

малката градина

Архитектурен вътрешен двор.

Монохромна черно-бяла цветова схема не е това, което можете да очаквате в откритото пространство, но тя позволява старинни елементи, като например стълбището и колоните, да се открояват. Подът е разделен на няколко правоъгълника, което е хитър трик, тъй като това прави трудно да се определи размерът на подовото пространство. Потъналите цветни лехи с подови плочки, които ги разделят, са готино допълнение.

малката градина

Малък двор със сгъваеми мебели.

Красивата дървена преграда не само осигурява място за растенията да растат, но също е добър начин да се раздели една грозна площ. Сгъваемите мебели са идеални за малкото пространство, а сините възглавнички и зелената кашпа се вписват чудесно.

малката градина

Малък вътрешен двор с усещане за плаж.

Със синьо-боядисани стени и камъчета за настилка се създава крайморски чар в това малко пространство. При липса на цветни лехи в малките двор и градина, големите саксии ви дават възможност да посадите зеленина. Тези квадратни кашпи са декорирани с камъчета отгоре, за да съответстват на настилката.

малката градина

Балкон със саксийни растения.

Това не е градина, но е един чудесен пример за това, което можете да направите дори с най-малките пространства. Групата саксии в много различни размери и височини създават еклектичен вид на пространството. Резултатът е свеж и красив начин да осветите балконската си градинка, дори когато й се наслаждавате от стаята вътре. Един добър трик е да поставите на масата някоя малка саксия, за да добавите интерес на различни височини.

малката градина

Градина с чакъл и места за сядане в стената.

Ако искате лесна за поддържане малка градина, изберете чакъл за настилка, защото е евтин, изглежда добре и не изисква усилия. Умно направените места за сядане добавят усещане за лукс, а освен това са и практично решение като място за съхраняване на одеала и градински възглавнички, когато не се използват. Белият избор на градински мебели създава усещане за средиземноморски стил върху този под.

източник:housetohome.co.uk