Архитектура

Алхамбра – дворцов комплекс като от приказка

alhambra dvorec ispaniq arhitektura

Алхамбра – дворцов комплекс като от приказка. Неговата мрачна цитадела се издига над хоризонта на град Гранада в Испания. Тя е изящен дворец с красиви дворове, които често са били място за кървава битка. Това е най-прочутият оцелял паметник на мюсюлманската архитектура на запад.

През XIII век този древен град е под мюсюлманско владение. Той се намира между планината и равнината Сиера Невада. Над тази област властва величествена крепост, наречена Алхамбра. Външността й е целяла да покаже мощта на нейните владетели. Но тя не е само крепост. Тя е грандиозен лабиринт от дворци. Всеки е уникален, построени от султаните в продължение на 150 години. Във всички дворци има изящни градини с басейни и фонтани. Снабдявани са с прясна планинска вода. Над всички се извисява внушителна цитадела, предназначена да всява страх. Въпреки прекрасният си и самодоволен вид, Алхамбра не е паметник на триумфа. Той е роден от страха.

Алхамбра – величествената крепост от XIII век

alhambra dvorec arhitektura ot visoko

През 1238 година, атаките над мюсюлманския свят продължават и скоро ще се появи Алхамбра – дворцов комплекс като от приказка. Случва се от почти век. Но царуващата от близо 5 века мюсюлманска империя започва да се смалява под натиска на настъпващите от север християнски кралства. Точно в този период местни владетели като Мухамед I от династията на Насридите започват да си търсят място под слънцето.“ Той е бил един от многото второстепенни султани, воюващи за останките от разпадащата се мюсюлманска империя“. След като пристига, Мухамед се изкачва по гористите хълмове на Гранада, за да потърси подходящо място за построяване на крепост. Тя е трябвало да защити неговото семейство от настъпващите християнски сили. Чува за укрепление, което е построено преди 100 години от предишна династия и отива да го проучи. Пред него се изправя стар арабски замък, разположен на хълма Сабика в планината Сиера Невада. Хълма Сабика е висок почти 100 метра, идеално място за крепост.

Защитните кули ще бъдат неразделна част от идеите на Мохамед за Алхамбра. Основата на всяка от тях е квадратно помещение, като всяко над него ще повтаря предишното. Тези помещения ще бъдат запълнени със сводести арки, през които светлината ще прониква във вътрешността. Първата кула, която Мохамед ще построи е Торе де Лавела, която местните наричат „наблюдателницата“. Тази кула трябва да бъде достатъчно здрава, за да спира всякакви нападатели, докато строители изградят останалата част от Алхамбра. За да стане това, Мохамед решава да я разположи на западният край на хълма Сабика. Там тя ще играе роля на котва за новата му крепост. Ще бъде заобиколена от 3 страни от стръмни склонове, които ще я предпазват от атаки и ще доминира над долината на Гранада. Строителите изграждат укреплението върху почти отвесно възвишение. Огромният изкоп в стръмния склон разкрива удивителното вещество, което прави възможно построяването на Алхамбра.