- Advertisement -
Архитектура

Белият храм в Тайланд

beliqt hram tailand most race

Ват Ронг Кун (Wat Rong Khun), по-добре познат като Белият храм в Тайланд, е като направен от Господ. Сигурно няма да ви се вярва, но е абсолютно истински и реално съществуващ. Проектиран е през 1997 година от тайландски художник на име Чалермчай Косипитат (Chalermchai Kositpipat), който е и собственик. По време на земетресение през май 2014 будисткият храм е бил почти разрушен, но Косипитат решава да го възстанови. Достъпът до част от сградата е забранен, поради няколкото останали пукнати. Изпъква с оригинален стил в бял цвят.

Вечният будистки храм в Тайланд

bql hram tailand osnovna postroika

Към днешна дата артистът възнамерява да превърне част от зоната в непосредствена близост до Белия храм в Тайланд в център за обучение по медитация. Собственикът го посвещава на Буда и поради тази причина счита, че ще бъде вечен. В момента все още се достроява и се очаква да бъде завършен през 2070 година. Когато е напълно готов Белият храм ще има 9 сгради, включително зала за медитация, зала за реликви, художествена галерия, както и жилищни помещения за монаси.

Белият храм – класическа тайландска архитектура

beliqt hram tailand most skulpturi

Мостът „цикълът на прераждане“ е част от основната сграда в Белия храм в Тайланд. Направен е над малко езеро. В предната част на моста са стотици протягащи се ръце, които символизират неспирното желание към изкушенията в живота. Целта на моста е да покаже, че щастието идва, след като се откажем от алчността в живота. В непосредствена близост до езерото стоят две много елегантни скулптури наречени Кинаре (Kinnaree), които представляват полу-хора, полу-птици от будистката митология.

beliqt hram tailand skulpturi pred mosta

След като преминете моста, ще се озовете пред „Небесната врата„.  Охранява се от две същества, който решават съдбата на мъртвите (според вярванията на будистите). В предната част на постройката има няколко медитативни изображения на Буда.

tailand bql hram most race

Основната сграда на Белия храм е изцяло бяла, с елементи от огледално стъкло, които са въведени и в екстериора на сградата. Постройката е въплъщение на класическата тайландска архитектура, за което свидетелстват тристепенният покрив и честата употреба на змии Нага.

bql hram tailand most ezero treva
В златната сграда се помещават стаите за почивка. Отличава се с богато украсената си фасада в златист цвят. Според символиките на будистите, тя представлява тялото, а бялата – ума. Златният цвят намеква за желанието на хората за пари и власт. Целта и е да покаже на хората, че трябва да се съсредоточат върху ума си, а не върху материалните неща.

bql hram tailand most skulpturi

Белият храм в Тайланд – част от основаната сграда

beliqt hram tailandosnovna sgrada vhod

Белият храм в Тайланд – украшенията по върховете на една от сградите

beliqt hram tailand beli ptici

 Белият храм в Тайланд – протегнатите ръце, символизиращи изкушенията

beliqt hram tailand race most

Белият храм в Тайланд – украшения със златисти елементи

bql hram tailand zlatisti elementi

 Белият храм в Тайланд – една от статуите

tailand bql hram statuq

 Основната сграда на Белият храм в Тайланд

tailand bql hram osnovna sgrada

tailand bql hram ezero most