Архитектура

Малки архитектурни модели в парк Минимундус

arhitekturni modeli park minimundus katedrala sveti stefan

Минимундус е парк с малки архитектурни модели, който се намира в Каринтия, Австрия. В него са показани над 150 макети на архитектурното изкуство от цял свят, направени са в съотношение 01:25. От откриването си през 1958 г., повече от 15 милиона посетители са дошли в парка, който се простира на площ от 26 000 кв. м. Постъпленията са с благотворителна цел, в полза на децата, които подпомага организацията „Rettet das Kind“. Организацията е и собственик на парка. Обиколете света за 1 ден, посещавайки тези миниатюри. Можете да посетите мини операта в Сидни, изяжте един сладолед пред Айфеловата кула или пред статуята на Свободата. Направени са от група експерти по мини моделите. Всички малки детайли (щори, орнаменти, улично осветление и други) са произведени на място по време на семинари организирани от ръководителите на семинара.
На първата снимка е катедралата Свети Стефан е църквата-майка на римо – католическата архиепископия във Виена. Изградена е върху руините на две други църкви.

Катедрали, кули и други значими сгради в парк Минимундус

arhitekturni modeli park minimundus katedrala sveta sofiq

Катедралата Света София в Киев е изключителен архитектурен паметник, част от „малки архитектурни модели в парк Минимундус“. Тази катедрала е една от най-красивите в украинската столица и е от най-известните забележителности на града. Ако оставим на страна основната сграда, катедралата включва камбанария, дом на митрополита и други.

Големи архитектурни забележителности превърнати в малки модели

arhitekturni modeli minimundus katedralata piza

Катедралата в Пиза (Piazza del Duomo) е важен център на Европейското средновековно изкуство и е един от най-добрите архитектурни комплекси в света. Кулата в Пиза е отделно стояща камбанария на катедралата. Предвидена е да стои вертикално, но веднага след края на строителството и започва да се накланя на север. През 2006 година наклона и е 13 градуса.

park minimundus cn kula modeli arhitekturni

Кулата СиЕн в Торонто (CN Tower) е изградена за комуникация и наблюдения в Канада. Построена е върху железопътна линия. Завършена е през 1976 г. От тогава става най-високата кула в света.

malki arhitekturni modeli minimundus london

Макет на кулата в Лондон, известна още като дворецът на нейно Величество. Историческият замък е разположен на северния бряг на река Темза в центъра на Лондон. Тя се намира в лондонския квартал Tower Hamlets.

modeli park minimundus operata sidni

Операта в Сидни е многозначимо място в Австралия и присъства сред малките архитектурни модели в парк Минимундус. Център за сценични изкуства в Сидни, южен Уелс, Австралия. Разположена е на Bennelong Point в пристанището Сидни, близо до моста на пристанището. Съоръжението е в непосредствена близост до централния бизнес район на Сидни и Кралските ботанически градини. Проектирана е от датския архитект Йорн Утзон. Сградата е официално открита на 20 октомври 1973 година.

minimundus park arhitekturni modeli pang pa in

Величественият дворец Банг Па-Ин, намиращ се в  Тайланд. Прасат Тонг е конструирал сградата през 1632. В двореца са включени красиви озеленени градини, тронна зала, кралска резиденция и наблюдателна кула.

modeli arhitekturni park minimundus suleiman moshe

Джамията Сюлейман Моше е едно от най-великите произведение на архитект Синан. Той е проектирал и мавзолей, който се намира в близост до нея.

arhitekturni maketi park minimundus tadj mahal

Тадж Махал е мавзолей от бял мрамор, който се намира в Агра, Утар Прадеш, Индия. В превод от персийски означава „корона от дворци“. Построен е през 1632 от Ярък Шах Джахан.  Мавзолеят е широко признат като „перлата на изкуството на мюсюлманите в Индия“ и остава, като една от най-известните конструкции в света, символ на богатата история на Индия.

modeli arhitekturni minimundus park velikata kitaiska stena

Великата китайска стена е замък, укрепен с камък, тухла, дърво и други материали, като цяло, построени в посока от изток на запад, с цел да защити китайската държава срещу нашествията на различни номадски групи. Част от стените са били построени още през 7-ми век преди Христа.

Посещавайки малките архитектурни модели в парк Минимундус, ще си направите едно малко околосветско пътешествие около световните забележителности. Ако сте човек с афинитет към архитектурното изкуство, разбира се, е по-добре да ги видите в пълния им размер. Интересни факти за други красиви и известни сгради ще намерите в подменюто ни „архитектура“.

error: