Приказки за размисъл от Хорхе Букай

Приказки за размисъл от Хорхе Букай

Приказки за размисъл от Хорхе Букай

Търсите отговори за любовта, приятелството, мъдростта, омразата и различните човешки слабости? „Приказки за размисъл” няма да ви даде тези отговори, но със сигурност ще ви постави въпросите!

Това е първата книга от поредицата на Хорхе Букай, която се чете на един дъх. Книгата е по-скоро сборник с различни поучителни истории с неочакван край. Всяка една история е самостоятелна и провокира различни мисли в ума ни. „Приказки за размисъл” отвеждат читателя в един друг свят. Свят, в който се срещаш очи в очи със Смъртта, но опиташ ли се да избягаш, отиваш право при нея. Вървиш по самотни пътеки, а единственият шанс да споделиш пътя с някого, е да се лишиш от собствената си същност.

„Приказки за размисъл“ от Хорхе Букай

 Всяка една история в книгата поставя нов въпрос, от чийто отговор се нуждаем: за любовта, нуждата от доверие между хората, че различията дават един по-обзорен поглед над живота и мислите ни, че всеки един от нас е пълноценно човешко същество, че красотата и уникалността са вътре в нас.

Една от най-интересните истории в „Приказки за размисълна Хорхе Букай е „Търсачът”. В нея се разказва за един човек, който дни наред пътува към град Тамир. Непосредствено преди града се натъкнал на красив зелен хълм с бели камъни, разпръснати между дърветата. Доближавайки се, човекът разбрал, че това са надгробни камъни. На всеки от тях било изписано името на починалия и продължителността на живота му. На единия пишело пет години, на другият осем години. Човекът сметнал, че над града има огромно проклятие и хората умират, още като малки деца. По късно разбира, че това е сборът от продължителността на всеки един щастлив миг на починалия (дни, часове, мигове).

Историята кара читателят да се замисли: Колко пълноценно и истински е живял? Колко от целия му съзнателен живот е преминал в щастие? Какво го прави щастлив? Какво е всъщност щастието? Какво ще пише, ако той имаше подобен камък? Какво ще направи, за да удължиш истински живяния живот?

Приказки за размисълот Хорхе Букай е сборник от истории, някои от които съвсем ежедневни, други – със силен притчов елемент. Те изследват отделни страни на човешката природа, различни човешки слабости. Основни теми са любовта, омразата, приятелството, зависимостта от другите и същевременно невъзможността да живеем без тях. Интересното при всички тези истории е неочакваният им край. Целта на автора е не да дава готови отговори на житейски дилеми, а да провокира към размисъл. Мъдростта се постига само като се извърви трънливият път на самопознанието, но Хорхе Букай сътворява за нас магия: четейки тези „приказки“ ние леко, почти неусетно, стигаме до дълбоки прозрения за човешката природа и собствената си същност.