idei za gradinata

7 идеи за градината, с които да я подготвите за пролетта.

Пролетта вече се усеща във въздуха. Времето се затопля, а природата се обновява и желанието ни да почистим, да освежим и да подредим всичко естествено се появява. Пролетното почистване започва във всеки дом и градина, но докато вътрешното пространство се поддържа и има нужда само от освежаване, то външното обикновено е занемарено през зимните месеци и иска повече време и труд.

Толкова е приятно да се наслаждавате на красивите си къща и градина, докато си почивате на чист въздух върху удобните градински мебели, в компанията на приятели или роднини. Да се радвате на топлото слънце и на ароматнатапролет, която внася мириса на цъфналите дървета и уханната цветна градина наоколо. Посрещнете новия сезон, като се подготвите подобаващо. Вижте как да си осигурите мечтания комфорт и да се радвате на великолепна градина.

Идеи за градината – как да я подготвите за пролетта?

idei za gradinata

Направете инвентаризация на вашите градински мебели.

Преди да се отправите към магазина, проверете състоянието на мебелите за градината. Проверете кои от тях имат нужда от поправка и кои от подмяна. Извънсезонните разпродажби обикновено предлагат артикули на намалени цени, докато при хубаво време екстериорните принадлежности са търсени и поддържат цената си. Ако възприемате външното пространство като продължение на дома си, когато слънцето се скрие, то изберете мебели, които съответстват на вътрешния интериорен дизайн.

idei za gradinata

Засадете трайни насаждения.

Може да се отървете от ранните плевели, които се появяват всеки път, когато почвата се затопли, но проверете издържливостта на растенията. След като знаете вида на пръстта и климата, започнете да озеленявате. Сложете тор на многогодишните растения. Добавете няколко растения, които привличат пчелите – това може да изглежда страшно, но тези природни опрашители ще се погрижат вашите цветя в градината да цъфтят.

idei za gradinata

Постройте огнище.

Създаването на огнище от евтини материали в двора или градината е изненадващо лесно. Това ще се превърне в любимо място за семейството през късните вечери на открито, докато се греете край огъня. Освен това огнището ще се превърне във фокусна точка и привлекателно място за отдих. Когато не го палите, може да поставите кръгъл дървен капак отгоре, който да служи като масичка за напитките и ордьоврите ви, докато слънцето залезе и след това да бъде отстранен, когато температурите паднат. Ако харесвате функционалните неща, може да си направите сами огнище през уикенда, както сме ви показали вече в сайта. Не е сложно.

idei za gradinata

Осигурете повече сенчести места.

Колкото и да ви радва пролетното слънце, не би било добре да прекарвате под лъчите му много време. Освен това през следващият сезон летните слънчеви лъчи са много силни и опасни. Ето защо още от пролетта трябва да направите места в градината, които да бъдат на сянка. Не е нужно да се ограничавате единствено до градински чадъри, защото има много стилни опции, които предпазват от слънцето, като например пергола или опънати светли платна.

idei za gradinata

Поставете градинско осветление.

Артистичното осветление за градината е скъпо и трябва да се постави от специалисти, но има много начини за създаване на приятна атмосфера с лампи, която да бъде евтина и красива. Понякога това може да се получи с неща, които вече имате в дома си. Ако увиете или окачите низ от лапички около дърветата, може да създадете ефект на една омагьосана гора в градината си. Може да допълните с висящи фенери или кафез. Соларното led осветление, което се захранва от слънчевата енергия, може да се постави около пътеката в градината или да очертават вътрешния двор. Може да поставите и прожектори, които да насочите към дома ви или към оградата или растителността в градината.

idei za gradinata

Закачете външни завеси.

Създайте усещане за допълнителна стая с поставянето на завеси, които нацяло или отчасти да закриват външното пространство. По този начин може да създадете интимен кът за почивка или четене на книги. Закрепете куки към долната страна на тента, пергола или веранда и окачете завеса. Изберете подходящ плат, който да бъде издържлив на външни атмосферни условия.

idei za gradinata

Създайте малко Дзен.

Добавете водно съоръжение и камбанки с успокояващи звуци, които звънят от полъха на вятъра. Осигурете си уединение от погледите на съседите, като стратегически посадите дървета или поставите висящи кошници около оградата.  Добавете градински  скулптури и храсти за привличане на пеперуди в градината ви.

източник:kosip.org