сенчестолюбиви цветя

Видове сенчестолюбиви цветя за градината. Използвайте сенчестите места, за да ги превърнете в разкошни и уханни кътчета, пълни с пъстри градински цветя. Не само на слънчевите участъци могат да бъдат засадени цветя за градината. Важно е да изберете видове градински цветя, които харесват сянката. Вижте сред кои красиви цветя може да изберете тези, които ви допадат най-много. Започнете с едно, а след това допълнете постепенно и други.

Сенчестолюбиви цветя за градина и двор

сенчестолюбиви цветя

Фуксия/Обичка – тези сенчестолюбиви цветя с наситен и ярък цвят ще внесат елегантност във вашата градина. Тези грациозни растения носят прекрасни увиснали цветове в червено, розово и мораво.

сенчестолюбиви цветя

Балсам – това е от старомодните сенчестолюбиви цветя, които цъфтят в широка гама от цветове. Размножава се самостоятелно чрез семена, така че след като го засадите веднъж, вероятно ще се насладите на красивите цъфтежи в продължение на години.

сенчестолюбиви цветя

Лобелия – още едно от цветята, които предпочитат сянка в градината. Те внасят изобилие от сини цветчета в лехите. Влачещите растения цъфтят през пролетта и есента. Годишната лобелия е хладно-сезонно растение, което се чувства най-добре в сянка на юг, макар че обича и частична сянка на север.

сенчестолюбиви цветя

Торения – това е очарователно годишно растение с красиви тромпето-образни цветове, обагрени в редица нюанси – от синьо и лилаво до розово и жълто. Това гъвкаво цвете се среща в изправен и в пълзящ сорт, което го прави подходящо както за лехи, така и за саксии.

сенчестолюбиви цветя

Киселиче – разнообразието от нюанси на тези сенчестолюбиви цветя могат да предлагат атрактивна зелена или лилава свежа зеленина във всяка цветна градина. Цъфтят в  розови, бели или жълти цветя. Някои сортове са щастливи на слънце или на сянка; а други се нуждаят от защита от слънцето по време на най-горещата част на деня.

сенчестолюбиви цветя

Импатиенс това е едно  от най-популярните растения за сянка. Разсадите му цъфтят непрекъснато от пролетта до есента в почти всеки цвят, освен това почти не изискват много грижи за отглеждане.

сенчестолюбиви цветя

Копривка – отглеждането на това градинско цвете е изкушаващо не само заради възможността му да вирее на сенчести места, но и заради фантастичната му зеленина. То има стотици разновидности, които включват листа на пръски, на петна, на ивици и оцветени в нюанси на резедаво, лилаво, розово, червено, черно и зелено.

сенчестолюбиви цветя

Перила – тя прилича много на копривката, но има по-ограничен набор от цветове. Сортове като „Magilla“ предлагат пъстри листа.

сенчестолюбиви цветя

Browallia – тя ще добави цвят във всеки сенчест кът на градината. Тези възхитителни годишни сенчестолюбиви цветя със звездо-образни цветове в синьо, лавандула и бяло никнат над изумрудено-зелени листа. Растат бързо и харесват както сянката, така и слънчевите места.

сенчестолюбиви цветя

Hypoestes phyllostachya – това растение на точки ще добави доза капризност към вашата градина с десена си. Неговите  лилаво-зелени листа имат  декоративни петна в нюанси на розово и бяло.

сенчестолюбиви цветя

Сладки картофи – това е лятно растение с ярки цветове. То произвежда бронзова, лилава или резедава зеленина в зависимост от сорта и расте бързо, след като температурите се повишат.

сенчестолюбиви цветя

Перила – това цвете ще предостави много цвят върху малко пространство в градината. Предлага се в нюанси на лилаво, розово, вар и сметана, а листата му изглеждат толкова големи, колкото тези на копривката.

източник:bhg.com