есенната хризантема

Какво да знаем за есенната хризантема, която е перфектна украса за градината в края на сезона? Ето съвети за правилно селектиране на разнообразие, засаждане и отглеждане, за да се наслаждаваме през тази есен на любимите красиви цветя около дома.

С отминаване на лятото отминават и цъфтящите растения, които ни радват с аромата и цветовете си. Но и есенните цветя могат да красят откритото пространство около нас, не по-малко. Есенната хризантема предлага разнообразие от форми и нюанси, които я превръщат в  дивата на градината през този сезон. Тя цъфти в продължение на седмици, а не дни и то с множество цветове на растение. Ако украсите за есента с тикви и кратуни, изберете оранжеви, бронзови, жълти и кремаво-бели хризантеми. Ако имате много вечнозелени растения, които предоставят фон на различни нюанси на зелена листна маса, опитайте да засадите около тях ярки розови, лавандулови, чисто бели или червени хризантеми. С такива ярки цветове, голяма група от тези цветя може да развълнува дори и най-мрачния есенен пейзаж.

Какво да знаем за есенната хризантема?

Засаждане на есенната хризантема в саксии.

Градинската есенна хризантема може да изглежда чудесно и като саксийно растение. Поставена в глинен съд, подредена като редица на перваза или посадена в центъра сред микс от разнообразни растения, тя стои точно на мястото си. За максимален ефект изберете сортове в съответствие с техните цъфтежи. Повечето градински хризантеми ще издържат лек есенен студ, но намирането на правилните сортове ще ви осигурят възможно най-дълготрайно удоволствие за очите.

Едногодишни или многогодишни са хризантемите?

Есенната хризантема не е толкова скъпа като повечето многогодишни растения, затова може да я засадите както едногодишните растения или да я прибирате в оранжерия през зимата. Есенното засаждане на хризантема намалява шанса за оцеляване през зимата, обаче, тъй като корените не разполагат с време, за да се установят. Ако ги засадите през пролетта,  това ще подобри шансовете им за презимуване и повторно цъфтене през следващата година.

Издръжливи или цветарски хризантеми?

Двата вида са с еднаква родословност и водят началото си от златисто-жълтата хризантема от Китай. Днешните хибриди в двете категории са в резултат от безкрайни кръстоски между няколко вида от Китай и Япония. Резултатът от тази хибридизация, извършвана в продължение на стотици години е различни видове хризантеми, които изпълняват две различни цели. Цветарските хризантеми са големи цветни растения с много възможни форми за цъфтеж. Отглеждани в оранжерии и се използва само като стайни растения, те може и да пуснат малки подземни коренища, които им помагат евентуално да оцелеят през зимата.

Може да посадите подарената ви цветарска хризантема от саксията в градината си, но тя едва ли ще оцелее в студеното време, независимо от полаганите усилия. От друга страна, градинските хризантеми, създават дълбоки подземни корени, чрез които презимуват.  Те са трайни насаждения, разположени в зони от 5 до 9 и много по-издържливи от другия вид. Някои сортове са по-малко издръжливи от други и могат да бъдат убити от ранната пролетна слана.

Отглеждане на есенната хризантема.

Когато настъпи време за засаждане на хризантема, обмислете тези фактори, преди да започнете:

– Локация – изберете място, на което получава най-малко шест часа слънчева светлина на ден. Растенията, които не получават достатъчно от нея, ще бъдат високи и дълги, като произвеждат по-малко на брой, по-малки цветя.

– Подготовка на почвата – виреят в добре дренирана почва. Твърде глинестата почва следва да бъде изменена. Ако вашия двор е мокър след малко дъжд, засадете хризантемите в повдигнати лехи с рохкава почва за добър растеж на корените.

– Поливане – напоете новозасадените хризантеми старателно, и никога не им позволявайте да останат сухи. След като се захванат, ги поливайте с вода веднъж седмично. Когато долните листа изглеждат повехнали или започват да потъмняват ги поливайте по-често. Избягвайте накисване на листата, която насърчава заболяването им.

– Тор –  растенията, изложени през пролетта, трябва да получат 10/05/10 тор веднъж или два пъти месечно, докато настъпи по-студено време. Не се торят едногодишните растения през есента, но тези, които се надявате да презимуват, трябва да получат високо фосфорни торове, за да стимулират растежа на корените им.

– Вредители –  може да забележите, листни въшки, скакалци, или акари, но те не са в състояние да навредят на растението.

– Разделяне  – хризантемите израстват като трайни насаждения, които трябва да бъдат разделени през няколко години. Разделете през пролетта, след последната слана и след като видите нови израстъци.

– Зимуване – подгответе  есенната хризантема за зимуване след първата силна слана.