летни цветя за градината

Изобилието от летни цветя за градината изпълва откритото пространство около вашите дом и градина с изобилие от нюанси и аромати. Различните видове летни градински цветя могат да бъдат както едногодишни, така и многогодишни. Изберете онези, чиито цвят и мирис ще ви бъде най-приятно да виждате около себе си през топлите месеци, когато ще прекарате най-много време в своите двор и градина. Вижте предложенията ни за летни цветя за градина, които може да засадите.

Летни цветя за градината

летни цветя за градината

Далия – това са едни от от най-разнообразните луковични растения за лятната градина. Далиите цъфтят в почти всеки цвят на дъгата и в широка гама от цветни форми. Обичат слънчевите места и влажната почва.

летни цветя за градината

Ориенталска лилия –  най-драматичните кремове имат големи, звездо-образни летни цветя в нюанси на бяло, жълто, червено и розово, а от тях стават чудесни букети. Често техният пикантен аромат се носи из цялата градина през лятото. Растат най-добре на слънчеви места с добре дренирана почва.

летни цветя за градината

Ароматни гладиоли – те предлагат бели летни цветя за градина, отбелязани с лилаво по средата. Цветовете им са красиви, но най-добрия им актив е прекрасният, сладък аромат. Тяхната тревиста растителност също е хубава.  Ароматните гладиоли предпочитат пълно слънце и влажна, но добре дренирана почва.

летни цветя за градината

Кала – малко луковични растения в лятната градина са така елегантни като калата. Прекрасната летни цветя се появяват в широк спектър от нюанси, включително бяло, розово, червено, оранжево, жълто и тъмно бордо. Повечето сортове имат голяма листна маса. Обичат местата на пълно слънце или с част от сянка и влажна почва.

летни цветя за градината

Кана- това са едни от най-впечатляващите летни цветя в градината. Цветовете на високите растения се появяват в смели нюанси на червено, оранжево, жълто и розово и се съчетават перфектно с тропически изглеждащите им листа. Най-добре виреят на място с пълно слънце и влажна почва.

летни цветя за градината

Грудкова бегония – това са най-бляскавите грудкови растения за сенчестите места в градината през лятото. Тубероза бегония произвежда прекрасни, наподобяващи рози летни цветя в широка гама от цветове. Те растат особено добре в контейнери, като кутии за прозорците или висящи кошници.  Грудковите бегонии предпочитат места с пълна сянка и влажна, но добре дренирана почва.

летни цветя за градината

Каладиум – това са идеалните летни градински цветя за  освежаване на сенчестите ъгли. Техните пъстри листа са залети в нюанси на розово, червено, бяло и поради тази причина не е нужно да се тревожите дали ще има и цъфтеж върху растенията. Виреят най-добре в пълна сянка и влажна, но добре дренирана почва.

летни цветя за градината

Ананасова лилия –  Цветовете на тези растения за лятна градина носят една любопитна прилика с кльощави ананаси. Техните летни цветя се появяват в нюанси на бяло, кремаво, зелено и розово.  Предпочитат място с пълно слънце и влажна, но добре дренирана почва.

летни цветя за градината

Киселиче – наричано още детелина заради формата на листата си в лилав цвят в много разновидности, това лятно цвете цъфти в деликатно розови или бели цветя.  Лесно се отглежда и процъфтява на места на слънце или с частична сянка и е отличен избор за контейнер в градината.

летни цветя за градината

Глориози – перфектните растения за лятото за отглеждане в контейнер на открито в градината или двора. Те произвеждат екзотични летни цветя в нюанси на червено и жълто. Цветовете са напомня на огнени топки и определено приковават погледите. Растат най-добре на пълно слънце и влажна, но добре дренирана почва.

летни цветя за градината

Пеперуден джинджифил – предлага красиви клъстери на летни цветя през топлите месеци в нюанси на бяло, кайсия, розово и сметана, овен това тези цветя са често приятно ароматни. Растението има тропически изглеждащи листа и вирее най-добре в условия на пълно слънце и влажна, но добре дренирана почва.

летни цветя за градината

Слонски уши – драматична лятна зеленина за градината през лятото. Тези растения произвеждат огромен листа, които могат да достигнат до 120 см по размери.  Някои видове дори имат прекрасни златни или пурпурни листа.

летни цветя за градината

Гладиоли – с право са спечелили репутацията си на най-предпочитаните летни цветя за градина. Могат да достигнат до 40 цветчета на стрък, които варират от светли, ярки цветове до меки пастелни тонове.

летни цветя за градината

Азиатски лилии – азиатските сортове цъфтят в началото на лятното слънцестоене в една много широка гама от цветове. Техните звездо-образни летни цветя са големи и издържливи  във вазата.

летни цветя за градината

Крокосмия – екзотично, красиво растение, чиито летни цветове се появяват в клъстер като фрезии в ослепителни нюанси на червено, оранжево и жълто.

източник:bhg.com